Història – Any 1979

HISTÒRIA DE L'ANY

L’any 1979 va ser un any que podem qualificar, sense cap risc d’errar-la, d’un any típic de l’anomenada Transició Democràtica. Mobilitzacions, vagues i aturades, concentracions, mítings i actes polítics esquitxen tot l’any. Es temps d’incerteses laborals i conflictes socials, crisi al tèxtil, incendis de fàbriques… També és any d’eleccions, primer generals (al febrer) i després les eleccions municipals (abril), l’any de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (amb referèndum a l’octubre)…

A Terrassa, vàrem estrenar alcalde, en Manuel Royes, i es va celebrar una Festa Major “Popular”, de transició, liderada per les associacions de veïns, i amb l’actuació dels Nens del Vendrell. L’esclat de la cultura popular i la recuperació de velles tradicions (els bastoners, el drac, els gegants…) s’estava iniciant, i els castells s’hi van afegir amb una força important.

Diferents barris celebren les seves festes majors, el Retaule Artístic de Terrassa porta en Lluís Llach i altres diversos cantautors i grups catalans, i a la Jazz Cava (al carrer Sant Quirze) hi actua, per Nadal, en Tete Montoliu.

LA COLLA I ELS CASTELLS

A finals de la primavera de l’any 1979, en una diada de germanor de la secció infantil del Centre Excursionista de Terrassa, en Josep Anton Falcato es va proposar, amb tota una colla de gent, fer alguns castells. D’aquí al naixement formal de la Colla hi ha tot un llarg procés, des de la recerca de canalla i de castellers, gent jove i no tant, d’un color de camisa (el malva), d’un nom… i fins hi tot ens vam buscar una patum, un patriarca (l’Emili) perquè el món casteller ens acceptés més fàcilment.

La primera actuació dels Minyons, encara amb camisa blava (les típiques camises de treballador) es va fer un 14 de juliol a la Plaça Vella de Terrassa. En aquesta primera actuació la Colla va fer uns quants castells de cinc nets i alguns pilars de quatre (fins a 14 castells es van fer).

A Matadepera, el 26 d’agost, els Minyons descarreguem el nostre primer castell de sis, un quatre de sis. A més d’inaugurar castell, aquesta també va ser la primera actuació amb camisa malva. Poc després, a la barcelonina plaça de Sant Jaume, en el desè aniversari dels Castellers de Barcelona, es fa una macro-actuació amb set colles (vuit si es té en compte el pilar de cinc de la Joves de Valls). la nostra Colla té una actuació destacada fent els primers tres i dos (torre) de sis, i també el primer pilar de cinc. Era la millor actuació fins al moment.

La Diada de la Colla arriba el primer cap de setmana de desembre, i tot i la fresca, aconseguim carregar (al segon intent) el primer quatre de set de la nostra curta història, juntament amb el dos i el tres de sis i el pilar de cinc. A més, la Diada va comptar amb les colles dels Castellers de Barcelona i la vilanovina Colla de Mar, avui ja desapareguda.

Com a resum, durant aquesta primera temporada, a la Colla vam fer fins a 11 actuacions, la majoria (7) a Terrassa i (només) 4 a fora (Matadepera, Barcelona, Mura i Vilanova). Els castells més destacats són un quatre de set carregat, set pilars de cinc descarregats i cinc dosos de sis descarregats, a més de molts altres castells de sis.

ALTRES FETS REMARCABLES

L’any 1979 és l’any del desè aniversari dels Castellers de Barcelona… En el món casteller hi havia fins a disset colles (comptant els Minyons), i sostre dels castells estava en els castells de vuit, com el cinc de vuit i el dos de vuit. Entre d’altres fets, els Bordegassos carreguen el seu primer quatre de vuit, la Colla Joves de Valls carrega el cinc de vuit, la colla de Vilafranca descarrega el dos de vuit…

La Diada de la Colla dels Minyons, a més de ser molt tardana, va comptar amb un dinar de germanor que iniciava la tradició de les nostres diades, amb exhibició castellera i, tot seguit, dinar de tota la Colla. En aquesta Diada es va presentar, també, el Grup de gralles dels Minyons, que en la seva primera actuació encara no sabien bé ni el toc de castells. De fet, durant aquest any 1979, la Colla sempre va actuar amb grups de gralles contractades de fora.

El lloc d’assaig de la Colla és itinerant: el torrent de Vallparadís, el pati dels carmelitans, la zona esportiva i el globus….

L'EQUIP RESPONSABLE

En el moment de la fundació de la Colla, com a màxims responsables hi ha en Josep Anton Falcato com a Cap de colla, en Jan Grau com a sots-Cap de colla, n’Emili Miró com a President, Marc Galí (Secretaria), Joan Brugués (Tresoreria), Jaume Bruguera (Relacions Públiques) i Martí Montfort (Material).

Amb el patrocini de: