Història – Any 2004

HISTÒRIA DE L'ANY

L’onze de març, un brutal atemptat a Madrid d’un grup vinculat a Al-Qaida causa quasi 200 morts i centenars de ferits.

De forma sorprenent, el PSOE guanya les eleccions, i Rodríguez Zapatero (ZP) passa a ser el nou president del govern. De forma no tant sorprenent, en George Bush torna a sortir elegit president dels U.S.A.

A l’Afganistan es celebren eleccions democràtiques, sota la supervisió internacional.

A finals d’any un terratrèmol marí sacseja el sud-est asiàtic, i el tsunami provoca més de dos-cents mil morts i milions d’afectats.

L’Ajuntament implanta, de nou, una taxa de gestió de residus. Hi ha una important polèmica, i es genera una campanya en contra la seva aplicació.

Es reobre el cinema Rambla com a local comercial dedicat a la venda de roba.

S’inicien les obres del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat, de la Rambla cap a l’Avinguda Jaquard i l’estació del Nord.

S’ha reurbanitzat la carretera de Matadepera i el carrer Sal·lari, el carrer Transversal, el carrer del Nord, i s’ha creat i urbanitzat la Plaça Nova dins el projecte del Vapor Gran.

Els Bombers de Terrassa celebren el seu 125è aniversari.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Comencem l’any amb certa tranquil·litat. A principis d’abril, a Manresa, fem la primera actuació amb castells de vuit, amb l’anomenada clàssica actuació de vuit.

Per sant Jordi, a Terrassa, només podem fer el tres de vuit, ja que la pluja impedeix continuar l’actuació. Dos dies després, a Vilanova, descarreguem el primer dos de vuit de l’any, juntament amb el tres i el quatre de vuit.

A principis de maig anem a Milà, on fem diverses actuacions. Els castells més destacats són el quatre de vuit i el dos de set.

El primer quatre de vuit amb l’agulla, només carregat, es fa esperar fins l’actuació de Cornellà, a mig juny.

A Barcelona, en l’aniversari dels Castellers de Barcelona, fem un parell d’intents desmuntats del tres de nou folrat, i acabem amb un tres i un quatre de vuit descarregats.

La prudència fa que només fem castells de vuit en les següents actuacions, i hem d’esperar fins a la vigília de Festa Major per descarregar el primer tres de nou folrat de l’any. El descarreguem juntament amb el quatre de vuit amb el pilar i el dos de vuit folrat. També descarreguem el primer pilar de sis de l’any.

Tot i que l’actuació de vigília era molt esperançadora, el diumenge les coses es van girar, i el resultat va ser un tres de nou amb folre només carregat, acompanyat d’un quatre de vuit i un dos de set i un pilar de sis.

Per sort, al cap de quinze dies celebrem els 25 anys de la Colla, i fem una actuació on descarreguem la tripleta màgica, arrodonint l’actuació amb el pilar de set amb folre descarregat.

Després d’uns dies de descans, a mig agost recuperem les actuacions, i a Vilafranca descarreguem el tres i quatre de nou amb folre, el quatre de vuit amb el pilar i el pilar de set folrat.

Al setembre, poc abans de la Mercè fem un tres de nou amb folre a Tarragona, dins els actes de l’aniversari de la colla Jove dels Xiquets de Tarragona. També descarreguem el dos de vuit folrat, i carreguem el quatre de vuit amb l’agulla i el pilar de set amb folre.
A la Mercè repetim l’actuació de Vilafranca. Altre cop repetim a Girona, però amb el pilar de sis enlloc del de set.

El primer castell de gamma extra no arriba fins a la diada dels Capgrossos, a Mataró, on carreguem el dos de nou amb folre i manilles. A més descarreguem el tres i quatre de nou folrats, així com el pilar de set.

Per la Diada de la Colla, descarreguem el dos de nou amb folre i manilles, i carreguem un magnífic tres de deu amb folre i manilles, el primer castell de deu que es veu aquesta temporada. També descarreguem el quatre de nou amb folre, i cinc pilars de cinc per celebrar els 25 anys de la Colla.

Anem pel resum. S’han fet 44 actuacions, deu a Terrassa i 34 a fora. D’aquestes, se n’han suspès dues a mig per la pluja: Sant Jordi i Manresa, i una no va ni començar: Esplugues. A més s’han fet cinc actuacions de caràcter simbòlic (pilars…). Cal tenir en compte que la sortida a Itàlia (Milà) s’ha comptat com una sola actuació. Pel que fa a castells, destaquem un del tres de deu amb folre i manilles carregat, i un dos de nou amb folre i manilles descarregat i un altre de carregat. S’han fet onze tresos de nou amb folre descarregats més un de carregat, sis quatres de nou amb folre descarregats, un cinc de vuit descarregat, quatre quatres de vuit amb l’agulla descarregats i tres de carregats, quatre pilars de set amb folre descarregats més dos de carregats, onze dosos de vuit amb folre descarregats més un de carregat, vint tresos de vuit descarregats, setze pilars de sis descarregats, i fins a vint-i-tres quatres de vuit descarregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

Celebrem, amb multitud d’actes, els vint-i-cinc anys. Destaca la trobada entre minyons dels primers anys, les actuacions de celebració, concerts…

Per la Diada de la Colla assolim el tres de nou amb folre número 100.

És any de concurs. Els Castellers de Vilafranca, amb el quatre de nou amb folre i amb l’agulla, el pilar de vuit amb folre i manilles i el dos de vuit (sense folre) carregat, guanyen el concurs. En segon lloc, i a força distància, la colla Vella dels Xiquets de Valls. El concurs s’allarga molt, més de vuit hores, i s’obre el debat sobre el model de concurs.

L'EQUIP RESPONSABLE

La Colla la continua presidint l’Albert Carrillo. Té una Junta Directiva amb en Lluís Llordella de vice-president, com a tresorer en Carles Argelagós, a secretaria na Mireia Lecina, relacions públiques en Ramon Ferràs, a actuacions en Marc Prat, assegurances amb na Gemma Lòpez, a socis protectors en Jaume Roca, el dinamitzador és en Xavi Carrillo, a la revista hi ha en Toni Sanllehí, a premsa l’Hector Castillo, a l’arxiu na Yolanda Ruiz i a local hi ha en Jaume Valls.

El Cap de Colla és, altre cop, en Jordi Caus. A l’equip tècnic d’aquest any hi trobem a l’equip de canalla Ruben Barba, Ferran Lis, Mercè Serra, Cate Liébanas, Enric Petit i Núria Jové; a pinyes hi ha Carles Feiner, Xavi Inglès, Joan Boada, Marc Codera, Domènec Viñas i Joan Jesús López. A tallers i Promoció en Ramon Codinas, Francesc Serra, Amaia Comas, Sara Fuente i Eduard Altisen.

Amb el patrocini de: