Història – Any 1981

HISTÒRIA DE L'ANY

L’actualitat de l’any ve marcada per l’intent de cop d’estat que es produeix el 23 de febrer, amb l’assalt al Congreso de los Diputados de Madrid. Poc després, l’assalt a la seu del Banco Central de Barcelona, amb un grapat d’ostatges, fa recordar l’intent de cop d’estat, tot i que finalment no es troba intencionalitat política.

L’Ajuntament decideix suprimir la Banda Municipal de Música, pel seu elevat cost. També a l’Ajuntament, s’acaba trencant el pacte entre PSC i PSUC, i el partit socialista arriba a un acord amb Convergència i Unió.

Es fa un homenatge al poeta Agustí Bartra, i se’l nomena fill adoptiu de la ciutat. S’inicien els treballs d’urbanització i asfaltat de diversos carrers, entre ells l’Avinguda del Vallès. També s’inaugura l’escola Lanaspa al centre de Terrassa.

El Centre Excursionista de Terrassa inaugura nou local al Raval. En el Centre Cultural de la Caixa es representa en diverses sessions “la nit de Sant Joan”, amb Sisa i Dagoll Dagom. La Diputació de Barcelona aprova l’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, que passa a tenir deu mil hectàrees.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La temporada comença molt d’hora, amb un objectiu principal: la torre de set. La primera actuació és molt especial, a Valls, per les festes de la Candela. Actuem juntament amb 16 colles (només faltaven els Castellers de Barcelona), i descarreguem el quatre i el tres de set, així com el quatre i tres de sis de dones.

Fem diferents actuacions amb castells de sis i el tres i quatre de set, per tal d’arribar a la Festa Major, on carreguem la nostra primera torre de set i descarreguem el cinc i el quatre de set amb l’agulla. Les Minyones carreguen la seva primera torre de sis.

A finals d’agost actuem a Igualada, amb la colla Vella, fent els mateixos castells que per Festa Major però sense la torre de set. A Barcelona, per la Mercè, les Minyones descarreguen el primer dos de sis. A principis de novembre, a Vilanova, en la Diada de la Colla de Mar, tornem a carregar la torre de set, i descarreguem el cinc de set.

Per la Diada de la Colla, descarreguem per primer cop el tres de set aixecat per sota i el cinc de set, però la torre de set només la podem carregar, i al segon intent.

Com a resum de la temporada, es van fer fins a 26 actuacions, 11 a Terrassa i 14 a fora. A destacar alguna actuació en places reconegudes, com Igualada, o la plaça de sant Jaume per la Mercè. Els castells més destacats són tres torres de set carregades, un tres de set aixecat per sota, 4 cincs de set i 2 quatres de set amb l’agulla.

ALTRES FETS REMARCABLES

L’any 1981 és any de Festes Decennals de la Candela a Valls, on un grapat de minyons hi assisteixen “de públic” en un llarg cap de setmana. El diumenge es fa l’actuació, amb participació tant dels Minyons com de les Minyones.

En el marc de la Festa Major de Terrassa, es presenten els Diables de Terrassa, grup de foc en la formació del qual hi van participar diversos minyons. Durant aquest any, els Minyons assagem al Casino del Comerç, sigui al pati o a la sala d’actes.

El fet casteller més destacable de l’any és, sense cap mena de dubte, l’actuació de Santa Úrsula a Valls. La Vella descarrega per primer cop el quatre de nou amb folre (el primer del segle), i la Joves el cinc de vuit.

Per la Diada de la Colla, les colles convidades són els castellers de Vilafranca i els Castellers de Ribes. Els vilafranquins fan el primer quatre de vuit que es veu a Terrassa.

L'EQUIP RESPONSABLE

En una assemblea bastant moguda, amb intensos debats, es tria en Norbert Castanyer de cap de Colla, però poc després es substituït en el càrrec per en Jordi Setó.

Pel que fa a la Junta directiva, el President és l’Antoni Mampel -Antoniu-.

L’Antònia Casamada fa de cap de colla de les Minyones.

Amb el patrocini de: