Història – Any 2014

HISTÒRIA DE L'ANY

Ens hem passat un any debatent si ens deixen votar. Finalment, i malgrat les suspensions del tribunal constitucional, el 9-N fem un procés on participen (voten) 2,3 milions de catalans.
Hi ha una important crisi a Ucraïna (revolta, cop d’estat…); Rússia aprofita per annexionar-se Crimea davant la passivitat de tothom.
Esquerra guanya les eleccions europees a Catalunya. A l’estat Podemos dóna la sorpresa, PP i PSOE perden cinc milions de vots, però els conservadors segueixen sent els més votats a nivell europeu.
A Barcelona es desallotja la casa ocupada de can Vies i es produeix un important brot de violència que esquitxa okupes, moviments alternatius, polítics, policies i ajuntament.
Juan Carlos I abdica i Felipe VI és el nou rei de les Espanyes. S’especula molt sobre els motius d’aquesta abdicació sobtada (corrupció monàrquica, salut del rei, repte sobiranista…), però de moment res canvia, ni en el discurs de Nadal.
Després de més de 50 anys, Cuba i USA inicien el camí per la normalització de les seves relacions diplomàtiques.
Es renova la concessió del servei d’autobusos de la ciutat, adjudicant-se a una nova empresa, fet que obre un litigi important que encara no s’ha resolt.
Mútua de Terrassa proposa fer una passera sota el pont del passeig per unir el nou centre que faran a l’edifici de la nova estació. La passera és denunciada per algunes associacions ciutadanes i finalment queda ajornada “sine die”.Una ventada provoca el 9 de desembre importants destrosses a la ciutat i entorns. Arbres, teulades, murs, camins, carreteres i trens tallats, dos morts i uns quants ferits…

LA COLLA I ELS CASTELLS

Comencem temporada amb nou equip dirigent. En Cesc Poch de President i en Guillem Comas de Cap de Colla.
La primera actuació la fem a Mollet, amb els primers castells de set.
Fem el tres de vuit més matiner de la Colla (amb permís de la Candela) el 23 de març a can Palet, amb el nou de set i el dos de set, tot descarregat.
Anem a Castelló d’Empúries, al bateig dels Vailets de l’Empordà, on fem castells com el tres de set per sota, el nou de set i el tres de vuit.
El primer dos de vuit arriba a l’actuació de can Jorba, on també descarreguem el tres, el quatre de vuit i el primer pilar de sis de la temporada.
Per Sant Jordi a Terrassa comencem amb el dos de vuit, descarreguem el primer quatre de vuit amb el pilar i el primer cinc de vuit, fem un pilar de sis i acabem amb nou pilars de quatre.
Per la Fira modernista fem tres i quatre de vuit simultanis, a més del dos de vuit i el cinc de vuit tot descarregat. També fem un nou pilar de sis.
La festa del local canvia de data i d’ubicació, i a la Seu d’Ègara descarreguem el cinc de vuit, el primer tres de nou de l’any i el set de vuit. Tanquem l’actuació amb el pilar de set.
A Vilafranca, en la festa dels Xicots descarreguem el tres de nou, el cinc de vuit i el dos de vuit i carreguem el pilar de sis. Repetim aquests castells amb el pilar de sis descarregat a la plaça de sant Jaume per l’aniversari dels castellers de Barcelona, a la Festa Major de Cornellà, i a la Festa Major de Rubí canviem el cinc pel quatre de vuit.
A Gràcia fem un pas més, i descarreguem la tripleta màgica, tres i quatre de nou i cinc de vuit, i el pilar de sis com a final de l’actuació
A l’actuació de vigília de Festa Major fem la primera tripleta terrassenca, amb tres i quatre de nou i el nou de vuit, tot descarregat, i acompanyat del pilar de sis.
A l’actuació de diumenge de Festa Major fem un dos de nou amb folre i manilles que només carreguem en caure part del pom de dalt, Tot seguit tornem a descarregar el nou de vuit i carreguem el cinc de nou folrat.
Dins el marc del 35 aniversari actuem a la Mola, on descarreguem el tres de nou folrat, acompanyat del dos de vuit i el cinc de vuit i el pilar de sis.
Per les Santes a Mataró descarreguem el dos de nou, el quatre de nou i el nou de vuit. Per tancar l’actuació carreguem el pilar de set.
A primers d’agost anem al Marroc i hi fem diverses actuacions de castells de set, destacant un parell de cincs de set descarregats.
Després d’un parell d’actuacions per agafar el to, a Igualada descarreguem el cinc, el nou de vuit, i el tres de nou. A Sitges canviem el cinc pel quatre de nou.
Anem a Sabadell on hi fem dos de nou descarregat, carreguem el quatre de nou i descarreguem el tres de nou.
L’onze de setembre actuem en la cloenda dels actes de tricentenari, fent tres de nou, dos i cinc de vuit. A la tarda en la concentració de la V, fem un tres de vuit.
Per la Mercè descarreguem dos, tres i quatre de nou, i acabem amb el pilar de set, que també descarreguem.
Per la festa major de les Corts a Barcelona repetim tripleta terrassenca, tres i quatre de nou i nou de vuit.
A Sants descarreguem un altre dos de nou, acompanyat per un tres de nou i un nou de vuit.
A Girona tornem a fer una actuació brillant. Descarreguem el tres de deu emmanillat, el dos de nou i el quatre de nou. Com a cirereta un pilar de set descarregat.
A Granollers nova tripleta terrassenca, i per acabar un pilar de set descarregat.
En l’actuació de vigília descarreguem una nova tripleta terrassenca, com ja vam fer a Granollers, acompanyada del pilar de set. Diumenge, en l’actuació principal de la Diada carreguem el tres de deu, fem un intent decebedor de quatre de deu, descarreguem el quatre de nou, el dos de nou i el pilar de vuit, el primer descarregat a Terrassa.

Fem el resum dels castells fets durant l’any. S’han fet 43 actuacions, 9 a Terrassa i 34 a fora. Pel que fa a castells, cal destacar un tres de deu descarregat i un de carregat, també destaquem un cinc de nou carregat, sis dosos de nou descarregats i un carregat, un pilar de vuit descarregat, dinou tresos de nou descarregats, deu quatres de nou descarregats, nou nous de vuit descarregats, setze cincs de vuit descarregats, un quatre de vuit amb l’agulla descarregat i un intent, tretze dosos de vuit descarregats, cinc pilars de set descarregats i un de carregat, dos set de vuit descarregats i catorze pilars de sis descarregats i un de carregat. S’han assolit un total de 303 castells, dels quals se n’han descarregat 293 (96,70%), se n’han carregat 8 (2,64%) i 2 han quedat en intent (0,66%).

ALTRES FETS REMARCABLES

La temporada comença amb una assemblea multitudinària i amb canvis tant de junta com de tècnica. En Cesc Poch i en Guillem Comas es presenten amb un projecte comú i per tres anys.
S’obre el bloc de la Colla, una nova eina de comunicació que s’afegeix a la xarxa 2.0 que la Colla va desenvolupant en els darrers anys.
Per la Fira modernista fem tres i quatre de vuit simultanis, cosa que no havíem fet abans.
En un exercici de “llibertat d’expressió” la Coordinadora no permet que una colla s’anomeni Carallots, i els fa canviar el nom formal si volen formar-ne part.
És any de concurs. Hi ha una important polèmica a la xarxa en relació a la Colla, el concurs, la competivitat i la cooperació. Un cop més el guanyen els castellers de Vilafranca, en un concurs on es veuen tres tresos de deu carregats .
Celebrem 35 anys de la Colla, amb el lema Patrimoni de Terrassa, Patrimoni de la Humanitat. La celebració inclou des de pilars fora de l’habitual, com el pilar de quatre caminat al pont de sant Pere o el pilar de quatre fet dalt de l’agulla de la Mòmia a Montserrat, actuacions com la de la Seu d’Ègara o al cim de la Mola, el “concurs” del terrassenc de ferro, concert, exposició…
Fem 5 actuacions al Marroc, en un intercanvi cultural amb la zona del Rif.

L'EQUIP RESPONSABLE

El nou president és en Cesc Poch, el vicepresident és en Jordi Burés, el secretari Sergi Castells. A l’àrea de secretaria hi ha Carles Valero “Ganso” (patrimoni) i Eric Corral (equip jurídic); el cap de l’àrea econòmica i tresorer és Roger Tutusaus “Tutu” i a l’àrea econòmica hi ha Jordi Alcaraz i Glòria Vilà; la cap de l’àrea màrqueting, comunicació i internacional és Maria Sánchez Canaleta “M. Júlia” i a l’àrea màrqueting, comunicació i internacional hi ha Jaume Maeso, Marcos Ameijeiras, Queralt Moncal i Xavier Alagarda “Macarenu”; el cap de l’àrea activitat castellera és Xavier Lleberia “Llebe” i a l’àrea d’activitat castellera hi ha Carles Abad “Litus” (actuacions), Sílvia Valdívia (salut, seguretat i assegurances), Sònia Jiménez, Bru Busom (equip tecnificació i seminaris), Carles Morón (equip tallers), Carles Rué (equip acollida, sortida i minyons no actius) i Marc Casanova; el cap de l’àrea social és David Velasco “Mossu”, a l’àrea social hi ha Laura Cegri, Eutimi Salabert “Timi” i Mai Domínguez; i el síndic de la colla i consell assessor és Pep Forn.

El nou cap de Colla és Guillem Comas i Duaso i el sots cap de Colla és Xavier Pinsach i Coromina. A l’equip de troncs hi ha Guillem Comas i Duaso, Xavier Pinsach i Coromina i Tomàs Cardús i Romeu. A l’equip de pilars hi ha Tomàs Cardús i Romeu i Ramon Codinas i Fort. A l’equip de pinyes hi ha Jordi Florensa i Castellà, David Zambrana i Calderón, Ferran Cazador i Bosch, Miquel Jurado i Llongueras, Carles Gonzàlez i López, Xavi Florensa i Castellà, Oriol Argelagós i López i Albert Perez i Martí. A l’equip de canalla hi ha Adrià Mas i Roura, Núria Ramon i Ollé, Ruben Barba i Abella, Xavi Vilanova i Royo, Ona Jané i Comas, Paula Cairó i Ballester, Marc Casanovas i Marcet, Viena Masallé i Comellas, Xavi Jurado i Ruiz i Mireia Lazaro i Ayala.

Amb el patrocini de: