Història – Any 1995

HISTÒRIA DE L'ANY

En el procés de reclamació dels anomenats “papers de Salamanca”, a Salamanca organitzen una gran manifestació per exigir la retenció els arxius espoliats a la Generalitat durant la guerra Civil.

Detenen l’ex-cap de la Guardia Civil, Luis Roldán, a Laos, acusat de corrupció econòmica.

A Terrassa, per no ser menys, detenen alguns joves acusats de terrorisme. Poc després són alliberats sense càrrecs.

En Bill Gates presenta el “nou” sistema operatiu windows 95.

Mikel Indurain guanya el seu cinquè Tour de França.

El cap del govern d’Israel, Yitzhak Rabin és assassinat per un fanàtic israelià contrari al procés de pau.

S’inaugura la fase central de les obres del parc de Vallparadís, amb una gran festa popular. Aquest mateix any també s’inaugura el Parc dels Catalans, la nova Plaça Vella, la plaça de l’Assemblea de Catalunya (a la bòbila Almirall), la variant de la N-150 o el Vapor Universitari.

L’alcalde celebra per primer cop un casament civil, gràcies a una modificació del Codi Civil.

Es celebra a Terrassa el congrés Sostenible?, organitzat per la UPC.

Es celebren eleccions municipals, que torna a guanyar en Royes i el PSC-PSOE, tot i perdre la majoria absoluta. Al novembre es celebren eleccions al Parlament de Catalunya, que guanya altre cop CiU.

LA COLLA I ELS CASTELLS

L’estrena de l’any 1995 coincideix amb l’homenatge ciutadà als Suris, celebrat al Raval. Com una entitat més, participem fent alguns castells.

En la primera sortida de l’any, anem a Gironella, on descarreguem per primer cop aquesta temporada, el dos de set.

Per Sant Jordi tornem a actuar al Raval de Montserrat (continuen les obres de la Plaça Vella), descarregant el tres de vuit i el quatre de vuit, carreguem el dos de set, després de desmuntar un intent de dos de vuit amb folre.

Al Moll de la Fusta de Barcelona actuem per la Festa de la Diversitat, organitzada per SOS Racisme. Ens cau el quatre de vuit abans de carregar, a continuació cinc de set, quatre de set amb l’agulla i tres de set.

Anem a actuar a la Mola, dins la festa “Viu el Parc”. Fem el quatre de vuit (sí, dalt de la Mola), a més del cinc de set i el dos de set.

Per fí arriba una sortida a l’estranger “estranger”: anem a Berlín, on fem diverses actuacions. El castell més destacat és el dos de set. Descarreguem una de les torres de set davant de la porta de Branderburg. Fem diversos castells de set, i per donar-hi emoció ens cau el segon tres de set només carregat de la història.

A la Festa Major de Cornellà carreguem el primer quatre de nou amb folre de la temporada, acompanyat d’un dos de vuit amb folre i el tres de vuit.

Per la Festa Major repetim actuació en relació a l’any anterior: quatre i tres de nou amb folre i cinc de vuit, tot descarregat (o sigui, tripleta màgica). Aquest any només actuen les colles de la ciutat.

Passada la Festa Major, encara fem algunes actuacions de nivell. Així, a Gràcia fem el cinc de vuit, i als Monjos descarreguem castells de vuit. Per tancar aquesta primer part de la temporada anem de “tournée” per la Val d’Aran, on fem diverses actuacions de castells de set.

La tornada de les vacances té una actuació potent abans de Sant Fèlix a Manresa, on descarreguem el dos de vuit folrat i el cinc de vuit, a més del quatre de vuit.

Tornem convidats a la Festa Major de Vilafranca. En una actuació on tornem a descarregar l’anomenada tripleta màgica, i on la colla local descarrega, per fí, el preuat dos de nou. La tripleta màgica la repetim a Sabadell per la seva Festa Major, amb un quatre de nou amb folre d’aquells més que treballats, que no cau perquè com diuen a vegades Déu es bo i no passa llista.

Arriba l’actuació de la Mercè a Barcelona. Una mobilització impressionant de minyons, entre camises i samarretes (fetes expressament per aquest dia) podem parlar de més de vuit-centes persones. I un programa impressionant. Comencem carregant el primer cinc de nou amb folre del segle.. Després l’actuació es torça una mica, ja que no podem carregar el dos de nou amb folre i manilles (que cau amb l’acotxador col·locat), hem d’afluixar pes previsions i acabem amb fent un tres i un quatre de vuit.

A Reus organitzen una actuació que rep diferents noms: el top five, l’anti-concurs, la trobada dels 5+2… Descarreguem el cinc de vuit, el dos de vuit amb folre i el tres de vuit.

De l’actuació de Verdú cal destacar, sobretot, el segon nou de set descarregat de la colla, fet amb tres anxanetes.

Abans de la Diada de la Colla, encara cal destacar el primer pilar de sis carregat des d’aquell de la Mercè del 1988, un intent nonat de quatre de nou sense folre a Vilarrodona, i diversos castells de vuit.

La Diada s’endarrereix per culpa de les eleccions. Fem un intent de cinc de nou amb folre, i al darrera un dos de vuit amb folre, un tres de nou i un cinc de vuit.

Fem el resum de l’any. Hem fet fins a 45 actuacions, una dotzena d’elles a Terrassa, trenta fora de Terrassa i tres a Berlín. Els castells principals aconseguits han estat un cinc de nou amb folre carregat més un intent, un intent de dos de nou amb folre i manilles, 5 tresos de nou amb folre descarregats, tres quatres de nou amb folre descarregats i un de carregat, onze (11!!!) cincs de vuit descarregats, 11 dosos de vuit amb folre descarregats, 11 tresos de vuit descarregats i dos pilars de sis carregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

En Ferran Sabater, minyó, mor en un accident de moto als 19 anys.

A principi d’any, hi ha una important polèmica en relació a la necessitat o no de pronunciar-se sobre el IV Cinturó dins la Colla.

En la sortida a Berlín establim diversos contactes i col·laboracions amb la gent de l’Ai, Ai, Ai i els Comediants, que més endavant ens ajudaran a omplir diversos actes. El primer resultat és l’adopció de l’himne oficiós “Sota la Palmera”. Del viatge i els autocars (sobretot el número 2), en podreu trobar més dades al Colla número 62.

Per la Festa Major la colla porta el Penó del la Ciutat des de l’església fins al Raval. En Pep Forn, en Joan Alsina i en Josep Anton Falcato entren al Raval sota “faixa”.

La Colla celebra una Assemblea Extraordinària a final de temporada en relació al local i les seves obres. Finalment s’aprova iniciar les obres previstes, incloses les del Bar.

Dins els actes de la XVII Diada organitzem un recital d’en Paco Ibañez i en Xavier Ribalta a la Nova Jazz Cava, recital que és tot un èxit.

Per sant Ramon la colla de Vilafranca descarrega el primer pilar de vuit amb folre i manilles. Uns dies després també descarreguen el primer quatre de vuit amb l’agulla del segle.

L’altre colla local fa la seva millor actuació de la història: diuen que carreguen el tres de nou amb folre, a més de descarregar el dos de vuit amb folre.

Aquesta temporada es presenta, a les 5 colles de nou, una proposta de “lliga professional” entre aquests colles. Evidentment, la proposta no va triomfar.

L'EQUIP RESPONSABLE

El president de la Colla és en Pep Forn. Formen part de la Junta Directiva Pere Moreno, Xavi Serra, Carles Feiner, Juli Balsebre, Ramir Torres, Lluís Llordella, Carol Fitor, Albert Carrillo, Joan Alsina, Martí Roca , Carles Argelagós, i Joan Pont.

El cap de colla és en Marc Roura i Tiana, i l’equip tècnic és format per Ferran Lis, Tomàs Pont, Carles Aranda, Mercè Serra, Marc Balsebre, Mai Domínguez, Ignasi Matas, Josep Anton Falcato, Montse Busqué i la Gemma Busqué.

Amb el patrocini de: