Història – Any 2001

HISTÒRIA DE L'ANY

Es celebra a Mèxic una marxa del moviment zapatista en defensa dels drets dels indígenes.

L’onze de setembre (11-S) diversos avions són estavellats contra edificis americans. S’enfonsen les torres bessones de Nova York, i moren més de tres mil persones. L’organització terrorista Al-Qaida, manada per Bin-Laden en reivindica l’autoria.

A l’estat espanyol hi ha grans manifestacions en relació al projecte de Pla Hidrològic Nacional. Destaca la plataforma en defensa del riu Ebre.

El 14 de desembre es produeix un important temporal de fred i neu que deixa molt col·lapsat bona part del país, inclosa la ciutat de Terrassa.

Es posa en marxa el procés per la implantació del camp de golf del RCG El Prat a Terrassa. El RCG El Prat ha de deixar l’emplaçament actual per l’ampliació de l’aeroport. Hi ha una important protesta a nivell comarcal.

El Festival de Jazz de Terrassa arriba a la seva vintena edició. La Colla dels Diables de Terrassa celebra els seus 20 anys.

El 9 Nou (abans l’actualitat) es converteix en el 9 Punt.

Els terrassencs Zígor Larredonda i Laura Riera, membres del moviment okupa, són detinguts acusats de col·laboració amb la banda terrorista ETA.

S’inaugura la façana fotovoltaica del Museu de la Ciència (mNACTEC). També s’inaugura la nova seu de la Caixa de Terrassa, a la Rambla d’Ègara; i es fan obres de remodelació a diferents carrers del Centre històric: Puig Novell, del Racó, Sant Pere, Portal de sant Roc…

 

LA COLLA I ELS CASTELLS

Com que es any de Festes Decennals de la Candela, la primera actuació es fa molt d’hora. El 28 de gener descarreguem a Valls el primer tres de vuit de la temporada.

Passem per una fase tranquil·la, típica d’inici de temporada, i fem diverses actuacions de castells de set. La primera actuació amb castells de vuit és al Mercat del Ram a Vic, a l’abril, on tornem a descarregar el tres de vuit.

A sant Celoni, en la festa d’aniversari de l’Agrupament Escolta, fem la primera actuació amb tres castells de vuit: quatre i tres de vuit, i dos de vuit amb folre. L’actuació es tanca amb el pilar de sis, tot ben descarregat.

Posem la directa, i la mateixa actuació la repetim a Terrassa per Sant Jordi, davant l’altra colla local, i també a Vilassar de Dalt. També descarreguem els mateixos castells a Sants, en l’aniversari de la colla de Sants, però aquell dia no fem el pilar de sis.

A Sant Boi l’actuació es suspèn després de descarregar el quatre de vuit.
Per la Festa Major de Montcada fem el primer intent de tres de nou en folre, que es queda en intent. Descarreguem el dos de vuit folrat, carreguem el quatre de vuit i descarreguem el cinc de set.

Anem a Cornellà, on tot i no fer castells de nou descarreguem el primer cinc de vuit de l’any. També descarreguem el dos de vuit amb folre, el tres de vuit i el pilar de sis.

Per la Festa Major de Terrassa, descarreguem el tres de nou amb folre, el nostre primer dos de nou amb folre i manilles de l’any. i també descarreguem el quatre de nou amb folre. Fem un intent de pilar de vuit amb folre i manilles, i acabem descarregant el pilar de sis.

Després de Festa Major, tot i que comença la diàspora de vacances, es manté el nivell. A l’aniversari dels Castellers de Barcelona fem el cinc de vuit, descarreguem el quatre de vuit amb l’agulla, el dos de vuit folrat i el primer pilar de set de l’any. Idèntica actuació la fem a Torredembarra, l’endemà.

A Vigo (ei!!, sortida internacional…) fem un parell d’actuacions, i els castells més destacats són el tres i el quatre de vuit, així com el pilar de sis.

Tornant de vacances, fem diverses actuacions amb castells de vuit, i a Igualada, per la Festa Major, descarreguem el tres i el quatre de nou amb folre, a més del quatre de vuit amb l’agulla i el pilar de set, també descarregats.

Amb els deures post-vacances fets, anem a Vilafranca. Per Sant Fèlix, els Minyons fem tota una exhibició de castells: descarreguem el quatre de nou (sense folre), el dos de nou amb folre i manilles i carreguem el pilar de vuit amb folre i manilles en tercera ronda.

A Sabadell repetim el dos de nou amb folre i manilles, castell estrella que acompanyem amb el tres de nou folrat i el cinc de vuit.

A les festes de la Mercè carreguem el dos de nou amb folre i manilles, i descarreguem el tres i el quatre de nou folrats. Fem un intent de tres de deu per oblidar, i acabem l’actuació amb el pilar de sis descarregat.

A Reus, a la plaça Mercadal, descarreguem el tres de nou folrat, el quatre de nou sense folre i el cinc de vuit, i acabem amb el pilar de set folrat, tot descarregat.

Per Sant Narcís actuem a les Fires, a Girona. Descarreguem el cinc de nou amb folre, carreguem el quatre de nou amb folre i l’agulla i descarreguem el tres de nou amb folre. Per tancar, fem un altre pilar de set amb folre.

Arriba al Diada, i en l’actuació de diumenge descarreguem el cinc de nou amb folre, el tres de nou amb folre i carreguem el quatre de nou (sense folre). Per tancar l’actuació descarreguem el pilar de sis.

Pel que fa al resum de l’any, s’han fet 44 actuacions, deu a Terrassa i 34 a fora.

Pel que fa als castells fets, destacar els dos quatres de nou (sense folre) descarregats, més un de carregat, i també un únic intent de tres de deu. També s’han fet els següents castells: dos cincs de nou amb folre descarregats, un quatre de nou amb folre i agulla carregat, quatre dosos de nou amb folre i manilles descarregats, un pilar de vuit amb folre i manilles carregat més dos intents, dotze tresos de nou amb folre descarregats més un intent, quatre quatres de nou amb folre descarregats, nou cincs de vuit descarregats, set quatres de vuit amb l’agulla descarregats i un de carregat, set pilars de set amb folre descarregats, nou dosos de vuit amb folre descarregats, disset tresos de vuit descarregats i fins a divuit pilars de sis descarregats, més un de carregat i un intent.

ALTRES FETS REMARCABLES

L’actuació de Sant Boi es va suspendre per manca d’ambulància, i per tant per no poder garantir, l’organització, l’evacuació ràpida en cas de caiguda amb un possible accidentat.

Fem una sortida a l’exterior, per terres gallegues, de la mà de l’Ajuntament de Terrassa. Anem fins a Vigo.

L'EQUIP RESPONSABLE

La Colla la presideix en Pere Tiana (Ogrito) i el Cap de Colla és en Ignasi (Nani) Matas.

Amb el patrocini de: