Història – Any 2003

HISTÒRIA DE L'ANY

L’any s’inicia amb l’amenaça d’una guerra a l’Iraq. La guerra comença el 30 de març, amb l’aliança entre Bush, Blair i Aznar, i l’oposició de França, Alemanya i bona part de la població europea, amb mobilitzacions molt importants. La guerra acaba, formalment, l’ú de maig. Al desembre Sadam Hussein és capturat viu per les tropes americanes.

El transbordador espacial Columbia es desintegra al entrar en l’atmosfera terrestre, causant la mort dels set tripulants.

La Unió Europea dona el vist-i-plau a l’ampliació fins a 25 països, que es formalitzarà el maig del 2004.

Un important foc forestal crema més de quatre mil cinc-centes hectàrees a Sant Llorenç Savall, una part d’aquestes dins del Parc Natural de sant Llorenç.

Hi ha eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i que CiU guanya les eleccions, s’acaba formant un govern tripartit amb PSC, ERC i IC-V, amb en Pasqual Maragall de president. Aquestes eleccions representen un increment espectacular per ERC, que obté 23 escons.

Moren els escriptors Miquel Martí i Pol, Terenci Moix i Manuel Vázquez Montalbán.

També és any d’eleccions municipals. A Terrassa, el PSC guanya, sense tenir majoria absoluta, i ha de pactar l’equip de govern amb ERC i amb IC-V.

Se celebra la primera edició de la Fira Modernista als carrers del centre.

El Centre Social Catòlic fa 125 anys, i ho celebra amb diferents actes. S’inaugura el nou Conservatori Municipal de Música, situat al carrer Igualtat. El DdT també inaugura la nova seu al carrer Vinyals.

Dins el Pla del Centre es continuen les obres. S’ha refet el carrer del Vall, i un tram del carrer del Nord. També s’ha reformat el carrer sant Damià i el pas sota la via del tren. Terrassa s’agermana formalment amb la ciutat sueca d’Örebro.
Es publica al DOG, i entra en vigor, el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Terrassa.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La primera actuació de l’any és, a mig març, en la Fira Multicultural de Terrassa, on fem diferents castells de set.

Per Sant Jordi, també a Terrassa, descarreguem el tres de vuit (al segon intent), el quatre de vuit, el dos de set i carreguem el pilar de sis. Quatre dies després, a Vilanova, descarreguem el primer dos de vuit amb folre de l’any, així com el tres i el quatre de vuit.

El primer castell de nou de l’any el fem a Barcelona, en l’aniversari dels Castellers de Barcelona. Descarreguem el tres de nou amb folre, així com dos de vuit amb folre, el quatre de vuit i el pilar de sis.

A sant Cugat, per la Festa Major, repetim tres de nou amb folre descarregat i dos de vuit amb folre, i fem el cinc de vuit. Per acabar, un nou pilar de sis.

Per la Festa Major de Terrassa ens falla l’intent de dos de nou amb folre i manilles. Tot i això, fem l’actuació anomenada tripleta màgica (cinc de vuit, tres i quatre de nou folrats, tot descarregat). Tanquem amb un pilar de sis.

El mes de juliol només té una actuació fora de Terrassa, a Torredembarra, on hi fem la clàssica actuació de castells de vuit, i l’acabem amb un pilar de set amb folre.

A l’agost fem algunes actuacions amb castells de vuit, i destaca l’Arboç amb el tres de nou folrat, el cinc de vuit i el dos de vuit amb folre, a més de pilar de sis, tot descarregat.

Arribem, a finals d’agost, a la Diada de sant Fèlix. Descarreguem el tres i el cinc de nou amb folre, però només carreguem el pilar de vuit amb folre i manilles.

A Sabadell plou.

A la Festa Major de Barcelona descarreguem el tres i quatre de nou amb folre, a més del quatre de vuit amb l’agulla i el pilar de set amb folre.

A Reus, en la trobada bianual, descarreguem el tres de nou amb folre i el quatre de vuit amb l’agulla, però només carreguem el quatre de nou amb folre. Al final descarreguem el pilar de set.

A Girona plou, i tampoc fem castells.

A Granollers, en la diada dels Xics, descarreguem un tres de nou, juntament amb el dos de vuit amb folre, el quatre de vuit i el pilar de set.

Per la diada de la Colla, a Terrassa, fem un intent de tres de deu amb folre i manilles, i podem descarregar el tres de nou amb folre abans que la pluja ens espatlli la festa.

I com sempre, toca fer el breu resum de l’any. S’han fet 37 actuacions, deu a Terrassa i 27 a fora. A més s’han fet dos pilars, un contra la guerra i un per l’agermanament de la ciutat de Terrassa amb Örebro. S’han suspès tres actuacions per la pluja: Sabadell, Girona i la Diada, aquesta última un cop començada.

Pel que fa a castells, destaquen dos intents: un del tres de deu amb folre i manilles i un del dos de nou amb folre i manilles. S’ha descarregat un cinc de nou amb folre, s’ha carregat un pilar de vuit amb folre i manilles, s’han fet deu tresos de nou amb folre descarregats, , tres quatres de nou amb folre descarregats, cinc cincs de vuit descarregats, dos quatres de vuit amb l’agulla descarregats i dos de carregats, cinc pilars de set amb folre descarregats més un de carregat, tretze dosos de vuit amb folre descarregats, setze tresos de vuit descarregats, nou pilars de sis descarregats més dos de carregats, i fins a 18 quatres de vuit descarregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

Es celebren, a Terrassa, les jornades de les colles castellers universitàries, amb xerrades, i actuacions d’aquestes colles.

Després de molt de temps de treballar-hi, es presenta la maleta pedagògica, un conjunt de materials preparats per difondre el fet casteller i la Colla a les escoles de Terrassa.

Dins els actes electorals, es fa un debat sobre política cultural en el local de la Colla.

Repetim actuació al pavelló de la Penya (Badalona). A més actuem el primer dia de la Final Four de l’Eurolliga que es fa al Palau Sant Jordi.

En el món casteller trobem 62 colles en actiu.

L'EQUIP RESPONSABLE

La Colla la presideix l’Albert Carrillo i el Cap de Colla és en Jordi Caus.

Amb el patrocini de: