Història – Any 2006

HISTÒRIA DE L'ANY

L’ú de gener entra en vigor la llei que prohibeix fumar a molts espais públics de l’Estat Espanyol.

El Congrés del Diputats de Madrid aprova una versió retallada del projecte de reforma de l’Estatut de Catalunya, i al juny es fa un referèndum a Catalunya que l’aprova, tot i la baixa participació.

Per tot Sants es fan eleccions, que guanya CiU. Malgrat això, finalment es repeteix el govern tripartit, amb José Montilla de president de la Generalitat.

L’organització terrorista ETA declara un alto el foc permanent. S’obren algunes esperances per la pau a Euzkadi.

El govern de l’estat destitueix l’Ajuntament de Marbella per corrupció, i nomena una gestora.

Moren els dictadors Milosevic i Pinochet, i Sadam Hussein és executat.

El Barça guanya a París la seva segona copa d’Europa (la champions).

S’inicien les obres d’urbanització del pla de millora urbana de Torre-sana, dins el procés de desenvolupament del POUM. Es fan obres a la plaça de Lluís Companys i la plaça del Progrés, per fer-hi aparcaments soterrats.

El Festival de Jazz de Terrassa celebra els seus 25 anys.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La temporada comença per sant Josep, amb una primera actuació a Barcelona. En aquesta primera actuació fem castells de set, destacant el primer dos de set descarregat.

Els primers castells de vuit els fem a Vic, en el mercat del Ram. Descarreguem el tres i el quatre de vuit descarregats, acompanyats del dos de set i pilars de cinc.

Per sant Jordi descarreguem el primer dos de vuit amb folre, juntament amb el tres i el quatre de vuit, i també descarreguem el primer pilar de sis de l’any.

A finals de maig, a Barcelona, provem el primer de quatre amb l’agulla, que es queda en intent. L’acompanyen el tres de vuit i el dos de set, a més de carregar el pilar de sis.

Poc després, a Barcelona, i en l’aniversari dels Castellers de Barcelona, descarreguem el primer cinc de vuit, el primer tres de nou folrat i el primer quatre de vuit amb l’agulla, i per tancar fem el pilar de sis.

A Cornellà tornem a fer el castell de nou.. Descarreguem el cinc de vuit, el tres de nou folrat i el quatre de vuit amb l’agulla, i per tancar carreguem el pilar de set.

Per la Festa Major carreguem el primer castell de gamma extra de la temporada, el cinc de nou amb folre. A més, descarreguem el tres i el quatre de nou folrats.

A Reus, en el 25è aniversari dels Xiquets de Reus, fem la clàssica de vuit. Cal destacar l’estrena d’una nova terça en el quatre de vuit. Acabem amb un nou pilar de sis.

Tornat de vacances repetim actuació a El Catllar i Sitges. A l’actuació del Catllar estrenem els cascs protectors per enxanetes i acotxadors. En les dues descarreguem dos de vuit folrat, cinc de vuit i tres de vuit, a més del pilar de sis.

A Vilafranca, per sant Fèlix, descarreguem un preciós cinc de nou amb folre, el dos de nou amb folre i manilles i el tres de nou amb folre. Acabem la brillant actuació descarregant un pilar de set folrat.

A la Mercè (F.M. de Barcelona) carreguem el dos de nou amb folre i manilles, amb despenjament de la canalla, i descarreguem el tres de nou folrat i el cinc de vuit.

A Mallorca (a Ciutat), per la Diada dels Castellers de Mallorca fem una actuació amb la reconeguda tripleta màgica: tres i quatre de nou amb folre i cinc de vuit.

A Girona es fa un intent de tres de deu, que s’enfonsa abans de començar a tocar gralles. L’actuació es salva amb el tres i quatre de nou, i el dos de vuit, tots amb folre.

A Mataró la colla carrega el dos de vuit folrat, amb la caiguda de l’enxaneta i l’acotxador. Aquesta caiguda condiciona l’actuació, i després fem el tres i quatre de vuit.

A Granollers, després de descarregar el tres de nou amb folre en la primera ronda, carreguem el cinc de vuit, amb caiguda, altre cop, de l’anxaneta i l’acotxador del dos. L’estructura del castell s’aguanta i no s’ensorra. Per acabar l’actuació descarreguem el quatre de vuit i fem el pilar de cinc.

Per la Diada, els problemes amb la canalla continuen. Malgrat les bones expectatives inicials, no podem tirar el tres de deu, ja que el primer castell només es carrega: és el cinc de nou amb folre, que pateix una nova despenjada de l’anxaneta i l’acotxador, despenjada que finalment arrossega tot el castell. Continuem l’actuació amb el tres i el quatre de nou amb folre, i tanquem amb dos pilars de cinc.

Toca fer el resum de l’any. S’han fet 37 actuacions, nou a Terrassa i 28 a fora. Pel que fa a castells, destaquem un cinc de nou amb folre descarregat i dos de carregats, un dos de nou amb folre i manilles descarregat i un de només carregat. S’han fet onze tresos de nou amb folre descarregats més tres intents, quatre quatres de nou amb folre descarregats, nou cincs de vuit descarregats i un de carregat, dos quatres de vuit amb l’agulla descarregats i un intent, un pilar de set amb folre descarregat més dos de carregats, dotze dosos de vuit amb folre descarregats més un de carregat, dinou tresos de vuit descarregats, tretze pilars de sis descarregats, i setze quatres de vuit descarregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

Aquest 2006, diverses colles han d’utilitzar un casc protector per acotxadors i enxanetes, en fase d’estudi i prova pilot. Si el resultat és positiu, la coordinadora de colles proposarà l’ús d’aquest casc a totes les colles. Mor la Mariona, a resultes dels danys rebuts en una caiguda d’un quatre de nou folrat a l’actuació de les Santes, quan feia de dosos amb els Capgrossos de Mataró. Aquest fet suposa la irrupció sobtada del casc en els castells, en més colles de les previstes, inicialment, en l’estudi. S’anuncia que properament es posarà en marxa el casc pels dosos.

Es fa la inauguració oficial del nou Bar-restaurant “El Local” i de la sala d ’exposicions “La Sal@”, dos nous espais ubicats dins el local de la colla.

Dos minyons, amb altres castellers, es passegen per Mumbai (abans Bombai, Índia) mentre celebren el Janmashtami (festival on el dia de Handi fan una mena de castells per trencar l’olla). Alguns d’aquests “govindes” visiten Catalunya, i fan una petita actuació al final de la Diada dels Minyons.

Es publica el llibre “Retrats castellers”, que retrata quatre personatges destacats del món casteller. Un dels personatges escollits és en Josep Anton Falcato, destacat minyó.

És any de concurs. Els vilafranquins guanyen el concurs, seguits a distància per la colla Vella. Els verds fan el quatre de nou amb folre i agulla, el cinc de nou, i carreguen el dos de vuit (sense folre), a més d’un intent de tres de deu.

L'EQUIP RESPONSABLE

La Colla la presideix un any més l’Albert Carrillo. Té una Junta Directiva amb l’Albert Pérez de vice-president, en Jaume Roca de secretari, en Carles Argelagós de tresorer, en Josep Calvó responsable de comunicació i relacions públiques en Marc Prat amb les actuacions, en Rafel Sallés en el local, na Yolanda Ruiz responsable de l’arxiu i en Jordi Pastor amb les gralles. A més hi ha una amplia llista de col·laboradors: Lluís Llordella, Tomàs Pont, Marta Zarzoso, Mari Carmen Pérez, Gemma López, Rosalia Martí, Rafael Espinosa, Gregori García i Xavi Carrillo.

El Cap de Colla és en Carles Feiner. A l’equip tècnic d’aquest any hi trobem a l’equip de pinyes Marc Codera, Eloi Perich, Enric Farré, Jordi Florensa i David Cadafalch, a l’equip de canalla Ignasi Matas, Jordina Massaguer, Caterina Liébanas, Miquel Domínguez, Cèsar Comas, Miquel Jurado i Roger Raduà, i a l’equip de promoció: Tomàs Pont, Enric Cardús i Xavi Vilanova.

Amb el patrocini de: