Història – Any 1991

HISTÒRIA DE L'ANY

Iraq envaeix Kuwait, i s’inicia la primera “guerra del Golf Pèrsic”.

L’organització suspèn el Carnestoltes a causa de la guerra. Es celebra però un Carnestoltes insubmís organitzat per diferents entitats de la ciutat.

Es celebra la Primavera Eròtica de Terrassa, un ampli conjunt d’actes amb algun component o contingut de caire eròtic.

Els socialistes guanyen, per majoria absoluta, les eleccions municipals a Terrassa.
Per Sant Joan es celebra a Terrassa la trobada de Diables de Catalunya.

Amb l’inici de les obres de pàrquing de la Plaça del Dr. Robert és retira, per fi, el monument als “caiguts per la pàtria”.

El diumenge 15 de desembre, amb una festa multitudinària, s’inaugura l’Àrea Olímpica -la remodelació del vell camp municipal i els seus entorns.

El mes de juny es celebra “el concert” al Palau Sant Jordi de Barcelona amb l’assistència de més de 22.000 persones. Hi toquen quatre grups catalans: Sopa de Cabra, Els Pets, Sangtraït i Sau.

Mor l’escriptora terrassenca Paulina Pi de la Serra.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La consolidació del nivell tècnic i dels castells de nou, així com la consolidació i el creixement també en l’àmbit social són els grans objectius de la colla.

L’any comença molt d’hora, amb l’actuació a Valls per les Festes Decennals de la Candela, on fem el tres i el quatre de set. Passem el mes de febrer i març sense cap actuació, i arribem a l’actuació de Sant Jordi a Terrassa, on fem el dos de set, juntament amb el tres de set per sota i el quatre de set amb el pilar. Quatre dies després anem a Vilanova, a l’aniversari dels Bordegassos. Fem el primer quatre de vuit de l’any, amb el dos de set i el tres de set per sota com a altres castells.

A mig maig actuem a Lleida, on després de descarregar el tres de vuit, hem de desmuntar el dos de vuit amb folre amb l’acotxador ja col·locat. Després, descarreguem el quatre de vuit i el dos de set. Es fan presents altre cop els problemes de cordó per fer castells superiors al tres de vuit fora de Terrassa.

Per Corpus anem a actuar a Cornellà, en el bateig dels Castellers de Cornellà. Fem el tres i quatre de vuit, i el dos de set, tot descarregat.

Arribem a la Festa Major de Terrassa, on en l’actuació del diumenge carreguem el dos de vuit amb folre descarreguem un tres de vuit i fem un intent de cinc de vuit que cau a l’entrada dels aixecadors. A la plaça ens acompanyen els castellers de Vilafranca, que no poden carregar el dos de vuit amb folre.

Segueix un juliol amb diverses actuacions menors, i per fi sortim de Catalunya, amb una gira pel País Basc, on fem tot d’actuacions de castells de set. (Astigarraga, Oiartzun,…).

Arribem a Sant Fèlix i en la primera ronda carreguem el dos de vuit amb folre. Després fem un intent de tres de nou amb folre, que torna a caure abans de carregar (i ja van tres sant Fèlix seguits que ens passa això mateix…). A continuació descarreguem sense dificultats el tres i el quatre de vuit.

Uns dies després actuació de Sabadell. Fem la coneguda com a clàssica de castells de vuit, i com que estem com a casa, fem el pilar de cinc al balcó. Per la Mercè, el 24 de setembre tornem a Barcelona, a la seva festa major, on descarreguem (per fí) el dos de vuit amb folre, juntament amb el tres i el quatre de vuit. Repetim actuació a Sarrià, en companyia de la colla de Barcelona.

Uns dies després, a Verdú, fem el tres i quatre de vuit, acompanyat del primer nou de set de la colla descarregat, fet amb tres anxanetes.

Amb alguna actuació més ens plantem a la Diada de la Colla, on carreguem el quatre de nou amb folre, que cau a la sortida de sisens. Un intent de tres de nou amb folre i un dos de vuit amb folre carregat tanquen el balanç d’aquesta tretzena diada de la Colla.

Per resumir la temporada, hem fet trenta-tres actuacions, dotze a Terrassa i vint-i-una fora. Cal destacar, especialment, les actuacions al País Basc. Pel que fa al balanç casteller, tornem a tancar l’any sense descarregar cap castell de nou. Un quatre de nou amb folre carregat, dos intents de tres de nou amb folre, un intent de cinc de vuit, un dos de vuit amb folre descarregat i un de carregat, 11 tresos de vuit descarregats, 14 quatres de vuit descarregats i un de carregat, 11 dosos de set descarregats i un nou de set descarregat.

ALTRES FETS REMARCABLES

La colla aconsegueix (després d’alguns judicis) recuperar l’ús de la primera planta. També es fan obres al pati.

Després de l’èxit de la retransmissió del concurs per la televisió, TV3 decideix iniciar retransmissions periòdiques de castells. Així, l’actuació de Festa Major de Terrassa és retransmesa pel canal 33 en directe, com Sant Fèlix, la Mercè o altres actuacions. Sant Fèlix també es retransmesa per TV2.

Per San Fèlix, la colla local aconsegueix fer dos castells de nou en la mateixa actuació. Per primer cop hi actua la colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

Un cop aconseguit que els mitjans audiovisuals (o sigui la tele) ens facin cas, surten les primeres veus que discrepen de les retransmissions en directe dels castells.

El dinar de la Diada és organitzat per la colla dels Xiclets, ambientat en l’edat mitjana. Durant el dinar es fa un homenatge a l’Oriol, tabaler de la colla mort feia poc.

L'EQUIP RESPONSABLE

La junta directiva és presidida per Joan Pont, i en formen part Francesc Lopera, Josep Maria Comas, Joan Alsina -Vampiro-, Màrius Boada, Enric Nieto i Pere Tiana.

Pel que fa a l’equip tècnic, en Carles Feiner -Negre- és el nou cap de colla, i formen part de l’equip Marc Roura, Ferran Lis, Manuel Lombarte i Pere Moreno.

Amb el patrocini de: