Història – Any 2008

HISTÒRIA DE L'ANY

Una forta crisi econòmica sacseja el conjunt del món globalitzat, sobre tot durant el segon semestre. Es formulen molts plans de xoc per combatre-la, però sembla que va per llarg. A Catalunya es perden molts llocs de treball.

El pas de la flama olímpica per diferents llocs del món, camí cap a la Xina, és molt protestada, per la repressió al Tibet i el poc respecte als drets humans.

Fidel Castro es “jubila” per malaltia i col·loca el seu germà com a cap de Cuba.

Es celebren eleccions a la presidència dels USA. Guanya el demòcrata Barak Obama, espreança del canvi amb yes, we can.

A l’estat espanyol, el PSOE guanya les eleccions i en Zapatero torna a ser president del govern.

La forta sequera que arrossega el país obliga a proposar un transvasament, que les importants pluges d’abril i maig aturen.

A Catalunya no es resolen els problemes del finançament ni l’aplicació del nou estatut, pendent de la sentència del constitucional.

Les obres del IV Cinturó i les de l’ampliació del “metro del Vallès” (Ferrocarrils de la Generalitat) van avançant.

La Festa Major bat rècord d’actes i de participació. “La Pàjara” de Terrassa celebra els seus 25 anys.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La temporada comença amb poques actuacions, tot i que de nivell.

A principis d’abril, actuem a Barcelona, on fem tres i quatre de vuit, juntament amb el dos de set.

Per sant Jordi, la pluja només ens deixa fer un castell, el tres de vuit descarregat, i s’ha de suspendre.

A Granollers, per l’Ascensió, i a Badalona repetim l’anomenada clàssica actuació de vuit que ja havíem fet a Barcelona (tres i quatre de vuit acompanyats del dos de set).

Un cop més la pluja impedeix una actuació, aquest cop l’actuació de Cornellà. A Mataró, en l’aniversari dels Capgrossos, fem el primer dos de vuit folrat de l’any juntament amb el tres i el quatre de vuit.

A Barcelona, en el 39è aniversari dels Castellers de Barcelona, arrodonim la primera actuació amb castells de nou. Descarreguem el dos de vuit folrat, el tres de nou amb folre i el cinc de vuit. Per tancar, carreguem el primer pilar de sis de la temporada.

A Sant Cugat fem altre cop el tres de nou amb folre i el dos de vuit folrat, però el cinc de vuit es queda en carregat.

Arriba la Festa Major de Terrassa. En l’actuació de vigília descarreguem el tres i quatre de vuit, així com el dos de vuit amb folre. En l’actuació de diumenge al migdia descarreguem l’anomenada tripleta màgica: tres i quatre de nou amb folre i cinc de vuit. Per arrodonir l’actuació descarreguem el pilar de sis.

A la Festa Major d’Igualada escalfem motors després de l’estiu amb el tres, quatre i cinc de vuit descarregats.

Arribem a l’actuació de sant Fèlix, on descarreguem tres i quatre de nou folrats, i carreguem el cinc de nou amb folre, primer gamma extra de l’any.

A la veïna ciutat de Sabadell descarreguem el quatre de vuit amb l’agulla, el cinc de vuit i el tres de nou amb folre, a més del pilar de sis.

Per la Mercè fem una actuació que ens deixa una mica decebuts, tot i descarregar el tres de nou amb folre i el quatre de vuit amb l’agulla, carregar el quatre de nou folrat i fer un intent de cinc de nou. Acabem amb el pilar de sis descarregat.

A la plaça de la Paeria descarreguem el primer tres de vuit amb l’agulla de la Colla, a més del cinc de vuit i el dos de vuit folrat, i tanquem amb el pilar de sis.

Per sant Narcís, a Girona, ens traiem de sobre una espina molt clavada. Descarreguem, per fi, el pilar de vuit amb folre i manilles. Primer descarreguem el tres i el quatre de nou amb folre, i el tres de vuit amb l’agulla.

I després de diverses actuacions amb castells de vuit, arriba, finalment, la Diada de la Colla. Carreguem, per primera vegada en la història, el tres de nou amb folre i agulla, i descarreguem el quatre de nou amb folre. També carreguem, en tercera ronda, el pilar de vuit amb folre i manilles. Per acabar, fem un vano de sis (o sigui, un pilar de sis amb dos pilars, un de cinc i un de quatre, per banda).

Fem el resum dels castells de l’any. S’han fet 32 actuacions, 7 a Terrassa i 25 a fora, i una d’elles s’ha suspès sencera per la pluja. Pel que fa a castells, destaquem el tres de nou amb folre i agulla carregat, un cinc de nou amb folre carregat i un intentat, un pilar de vuit amb folre i manilles descarregat i un de carregat, nou tresos de nou amb folre descarregats, quatre quatres de nou amb folre descarregats i un de carregat, nou cincs de vuit descarregats i un altre de carregat, cinc dosos de vuit amb folre descarregats, quatre tresos de vuit amb l’agulla descarregats, quinze tresos de vuit descarregats, quatre quatres de vuit amb l’agulla descarregats, dos pilars de set amb folre descarregats i deu pilars de sis descarregats, a més de dos carregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

Aquest any, la coordinadora de colles castelleres de Catalunya la presideix l’Albert Carrillo, ex-president dels Minyons. A finals de temporada esclata una important polèmica pel que fa a la relació entre la Junta de la Coordinadora i la colla dels Castellers de Vilafranca, fet que provoca, per aclaparadora majoria de la Junta, la convocatòria d’eleccions anticipades que finalment es posposen.

D’entre les actuacions fetes per la Colla, destaca una sortida de dos dies a Pamplona, per actuar per un centre comercial. En l’actuació fem castells de set.

L’actuació de la Festa del Local d’enguany es converteix de fet en l’acte central de la celebració dels desè aniversari del primer 3 de 10 amb folre i manilles i del primer 4 de 9 sense folre descarregats del segle XX. Després de l’actuació de castells es va fer un espectacle multimèdia dirigit per Agustí Humet i presentat per Oriol Carreras, amb la participació de la Banda del Conservatori, els Grallers dels Minyons, l’Institut del Teatre, els fonambulistes The Tichobates, i per tancar la festa el concert del grup Ai, Ai, Ai.

Per la diada de la colla els castellers de Sants van descarregar un castell inèdit el segle XX i XXI, el dos de set per sota. Tot i els antecedents del dos de sis per sota dels Castellers de Montcada el segle XX i la Vella dels Xiquets de Valls el segle XXI, el dos de set per sota no s’hauria fet des del segle XIX.

L'EQUIP RESPONSABLE

La Colla la presideix, un any més, en Jaume Roca. Té una Junta Directiva amb en Xavi Solans de vice-president, en Josep Calvo de tresorer, en Xavi Montilla de secretari, l’Albert Pérez amb les actuacions, en Rafael Espinosa responsable de comunicacions, l’Albert Carrillo amb la CCCC, i en Jordi Burés a dinamització. A més hi ha una important llista de col·laboradors.

El Cap de Colla és, de nou, en Lluís Mayolas. A l’equip tècnic d’aquest any hi trobem a l’equip de pinyes: Tomàs Pont, Marc Codera, Enrric Farrè, Jordi Florensa, Nani Matas i David Cadafalch; a l’equip de canalla: J.A. Falcato, Cate Liébanas, Jessi Garcia, Celia Violero, Nandi Baez i Marta Gonzalez; a l’equip de Promoció: J.A. Falcato, Xavi Vilanova, Sara Fuentes i Marti Costa; i a l’equip de troncs: Lluís Mayolas, Marc Roura i Roger Travesset.

Amb el patrocini de: