Història – Any 1998

HISTÒRIA DE L'ANY

Es trenca la presa que retenia els residus tòxics de la mina d’Aznalcóllar, provocant el vessament de milions de litres de residus tòxics. L’abocament arriba a afectar el parc nacional de Doñana.

Al setembre l’organització ETA declara la primera treva total després de trenta anys d’activitat.

El jutge Baltasar Garzón fa detenir a Londres el dictador xilè Augusto Pinochet.

S’enfonsa al llac de Banyoles l’embarcació l’Oca, provocant la mort de vint jubilats francesos.

Manu Chao publica el seu primer disc en solitari, Clandestino, que és tot un èxit.

Es celebren els 50 anys dels Drets Humans. A Terrassa es fan diversos actes commemoratius.

S’inicia l’enderroc de la caserna de la Guardia Civil de Terrassa. Els guàrdies han estat traslladats a Sabadell.

El pianista terrassenc Miquel Farré rep la medalla de la ciutat.

S’inaugura el local musical i cultural Faktoria d’Arts, al carrer del Bruc.

Obre les portes la nova Biblioteca Central de Terrassa (BCT), amb més de 55.000 documents.

Treure Ball a Terrassa celebra els seus primer 10 anys de funcionament.

S’inaugura la nova piscina de 50 metres amb coberta retràctil al CN Terrassa.

El complex de cinemes AMC de 24 sales, al Parc Vallès, comença a funcionar.

Es comença la implantació de la xarxa del cable de fibra òptica pels carrers de la ciutat.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La temporada comença molt aviat. A mig febrer tenim un “bolu” a Valladolid. Fem diversos castells de set de la gamma alta, inclòs el dos de set amb figuereta.

Els primers castells de vuit els fem a Terrassa, en una actuació a la plaça de la Torre del Palau. Fem la clàssica actuació de castells de vuit: quatre i tres de vuit, acompanyats del dos de set amb figuereta.

Abans de Sant Jordi trobem un forat per anar a fer castells a Port d’Aventura, en una mena d’intercanvi cultural: castells a canvi d’aventura per la Colla.

Per Sant Jordi, a la Plaça Vella, aixequem i completem el cinc de vuit, el dos de vuit folrat i el tres de vuit. Tota una exhibició per ser principis de temporada.

Després de diverses actuacions amb castells de set i de vuit, actuem a la diada castellera de Sant Boi, on descarreguem el cinc de vuit, els dos de vuit amb folre i el quatre de vuit.

La setmana següent, a Manresa, descarreguem el primer tres de nou folrat de l’any. Es el més matiner de la Colla, però també del món casteller. També fem un cinc de vuit i un dos de vuit amb folre, també descarregats. Pocs dies després, a Cornellà repetim la mateixa actuació.

I encara abans de la Festa Major de Terrassa anem a Perpinyà, en una trobada amb diverses colles, on fem una actuació amb dos castells: tres de nou amb folre i dos de vuit amb folre, tots dos descarregats.

Arriba la Festa Major. Obrim l’actuació amb el primer intent de tres de deu amb folre i manilles. El castell però es trenca a l’entrada de dosos, i queda en intent. De segon castell carreguem el dos de nou amb folre i manilles, que ens cau a la sortida de sisens… L’actuació la completen un tres i un quatre de nou amb folre, tots dos descarregats, i un intent de pilar de sis.

Després de diverses actuacions “estiuenques”, amb castells de vuit arriba la Diada de Sant Fèlix a Vilafranca. En l’actuació descarreguem el dos de nou amb folre i manilles. Fem un intent de cinc de nou amb folre, que cau amb dosos posats. Tort seguit descarreguem el tres i el quatre de nou amb folre.

A Sabadell es carrega per primer cop el quatre de vuit amb l’agulla. A aquest castell l’acompanyen el tres de nou amb folre i el quatre de nou, tots dos descarregats. Per tancar l’actuació fem el pilar de sis, juntament amb els pilars de comiat de les altres colles. El pilar només es pot carregar.

Per la Diada Nacional anem, un cop més, a Badalona. Plou, i l’actuació es fa dins d’un pavelló. Després d’un tres de vuit per veure com proven els castells interiors, descarreguem el primer quatre de vuit amb l’agulla, acompanyat d’un cinc de vuit (per primer cop sense el Pere de terç a la rengla) i acabem amb el pilar de sis carregat.

També al setembre arriben les festes de la Mercè a Barcelona, una altra actuació clàssica de la Colla. Hi fem la tripleta màgica, amb tots els castells descarregats i molt i molt parats, allò que en diuen de postal.

A Mataró descarreguem el quatre de nou amb folre, el cinc de vuit i el quatre de vuit amb l’agulla. Tanquem l’actuació amb el primer pilar de sis descarregat.

A Girona, per les fires de Sant Narcís el 25 d’octubre, els Minyons descarreguen el primer quatre de nou sense folre del segle XX. I l’acompanyem amb un cinc de nou amb folre i un tres de nou amb folre. L’actuació es tanca amb un pilar de set amb folre també descarregat.

Diverses actuacions de castells de vuit, amb algun castell de nou ens porten fins la Diada de la Colla. En un dia gèlid (van caure unes quantes volves de neu) però amb molt d’ambient, ens disposem a tirar de nou el tres de deu. En el primer intent l’anxaneta es despenja just quan es dalt de tot. El castell però no es trenca, i es desmunta. Això permet fer un nou intent, canviant l’anxaneta. I aquest cop es carrega i es descarrega, enmig de l’eufòria general d’ una plaça Vella plena a vessar. Per primer cop en la història dels castells una colla, els Minyons, descarreguen el tres de deu amb folre i manilles. Com a segon castell descarreguem el cinc de nou amb folre. El tercer castell és el quatre de nou amb folre, que també es descarrega, i tanquem amb el pilar de set carregat.

Passem a fer el resum d’un any excepcional. Hem fet 36 actuacions de castells, 10 a Terrassa i 26 fora. També vàrem fer un parell de pilars de “compromís”. Pel que fa als castells, hem fet un tres de deu amb folre i manilles descarregat, més un intent i un altre intent desmuntat, un quatre de nou sense folre descarregat, dos cinc de nou amb folre descarregats més un intent, un dos de nou amb folre i manilles descarregat i un altre de carregat, 11 tresos de nou amb folre descarregats, 6 quatres de nou amb folre descarregats, un pilar de set amb folre descarregat i dos més de carregats, quatre quatres de vuit amb l’agulla descarregats més un de carregat, disset cincs de vuit descarregats i fins a nou dosos de vuit amb folre descarregats. Destacar també els quatre pilars de sis descarregats més els tres carregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

És any de concurs, i els verds l’acaben guanyant amb tres castells de gamma extra. Destaca el quatre de nou amb folre i agulla descarregat.

En el rànquing de la temporada de la web de la colla Joves els Minyons ocupem el primer lloc. El segon lloc és pels Castellers de Vilafranca. La temporada acaba amb un total de 58 colles funcionant.

Durant l’assaig es descarreguen diversos castells sencers: el pilar de sis i de set, el quatre de vuit net…

Aquest any el Minyons assoleixen el seu 50è cinc de vuit seguit descarregat.

En la recta final de la temporada hi ha una polèmica important en relació al quatre de nou (sense folre) descarregat a Girona, mentre a Valls es celebrava l’actuació de les fires de Santa Úrsula. Que si no era el dia, que si s’ha trencat la tradició, que si s’ha faltat al respecte dels aficionats castellers, que si quina poca ètica… O sigui, enveges diverses per la impressionant actuació dels Minyons. “En fin, doctores tiene la Iglesia…” No som els Minyons (tot i el poc respecte per la tradició) qui s’ha d’inventar una actuació per ser els primers a carregar un castell…!

La comparsa de la Colla “Confraria Sant Tres de Déu” guanya el primer premi de les comparses de Carnestoltes.

L’Ajuntament fa una recepció en honor de la Colla per celebrar el 3 de 10.

L'EQUIP RESPONSABLE

El president de la Colla és en Carles Feiner (Negre), i la Junta Directiva és formada per Carol Fitor, Lourdes Sarrion, Jordi Antolí, Carles Valero, Núria Suàrez (Nunu), Màrius Boada, Montse Busqué, Pere Tiana (Ogrito), Anna Andreu, Anna Duran, Emma Borràs, Quico Alonso, Jordi Fargas, Albert Pérez, Enric Cardús, Ramon Lozano, Martí Roca i David Rubio.

El cap de colla és en Marc Roura, i l’equip tècnic és format per Carles Aranda (Litus), Alex Dalmases, Rubèn Sánchez Feixas, F.X. Alcàntara (Tara), Nani Matas, Ferran Ventura, Tomàs Pont, Tomàs Cardús, Mai Domínguez, Ferran Lis, J.A. Falcato, Amaia Comas, Judith Casas.

Amb el patrocini de: