Història – Any 2013

HISTÒRIA DE L'ANY

Crisi i més crisi: Bankia, desnonaments, prima de risc, inestabilitat de l’euro, atur, reforma laboral, pujada de l’IVA i la llum, retallades, corrupcions diverses (Barcenas, Gürtel, EREs a Andalusia, cas Palau, ITV, preferents, Método3, institut Noos…) pel que fa a la salut econòmica, moral i financera del país no n’hi ha ni un pam de net, costa trobar una banda cap on mirar sense por.
El sobiranisme, el dret a decidir, la consulta i l’independentisme són conceptes que van avançant i fent-se un lloc en la societat. L’onze de setembre és celebra la Via Catalana que travessa tot Catalunya. El 12 de desembre s’acorda data i dia per la consulta del 2014.
Allò que es va anomenar la primavera àrab s’ha convertit en un hivern fosc: guerra civil a Síria, enfrontaments a Turquia, cop d’estat a Egipte.
El Papa Benet 16 es jubila i es tria un argentí com a nou papa.
Alliberades després de 21 mesos de captiveri les cooperants de Metges sense Fronteres segrestades a Kènia i retingudes a Somàlia.
Mor Nelson Mandela. Tenia 95anys i va vèncer l’aparheid a Sud-Àfrica. Va ser premi Nobel de la Pau i exemple de tenacitat.
Durant tot l’any s’ha celebrat l’any Espriu en commemoració del centenari del seu naixement.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Estrenem nou equip tècnic i cap de Colla, i comencem els assajos molt d’hora i amb canvi important pel que fa als horaris, dies i propostes per cada tipus d’assaig.
La primera actuació és a Ullastrell, per les festes de Serralavella. Hi fem un ampli ventall de castells de set.
Fem diverses actuacions per anar rodant castells de set i preparant els castells de vuit. Manresa, Terrassa mostra multicultural i Culturassa, can Jorba…
A Barcelona, a la Festa Major de la Sagrada Família fem els primers castells de vuit, amb la coneguda com a clàssica de vuit.
Per sant Jordi a Terrassa repetim amb la clàssica de vuit, que encara repetirem a Perafort abans de fer un pas més.
És per la Fira Modernista que fem el primer folre de l’any. El primer quatre de vuit amb el pilar i el tres de vuit acompanyen el dos de vuit (amb folre, seguim la terminologia implantada fa uns anys en aquests resums).
A les Festes de Maig de Badalona descarreguem tres de vuit i el quatre de vuit amb el pilar, carreguem el dos de vuit, i a més estrenem pilar de sis, que descarreguem.
A Cornellà sortim amb el quatre de vuit amb el pilar que descarreguem per tercer cop enguany, en segona ronda estrenem (i descarreguem) el primer set de vuit de la Colla i per acabar fem un dos de vuit que només carreguem, ja que l’enxaneta no traspassa i baixa per la mateixa rengla per on ha pujat (tot i fer dues vegades l’aleta).
En l’actuació del Pati. a Valls, descarreguem el quatre de vuit amb el pilar, el primer tres de nou de l’any i el dos de vuit i acabem amb un pilar de sis.
En l’aniversari dels Castellers de Barcelona repetim l’actuació feta a Valls i per acabar carreguem el primer pilar de set de l’any.
A la vigília de Festa Major descarreguem el quatre de vuit amb l’agulla, el primer cinc de vuit de l’any i el pilar de sis.
Diumenge completem quatre i tres de nou, el quatre de vuit amb l’agulla i el pilar de sis. Com que és Festa Major, acabem amb el pilar de cinc al balcó.
A Barcelona, en la Festa Major del Raval, descarreguem el dos de vuit, fem un intent desmuntat de cinc de vuit, descarreguem un quatre de vuit amb el pilar i un tres de vuit així com el pilar de set.
A les Santes, a Mataró, descarreguem el tres i quatre de nou, fem un intent desmuntat de tres de vuit amb agulla, descarreguem un quatre de vuit amb l’agulla tot i que gira molt i acabem amb un magnífic pilar de set amb folre descarregat.
Tornant de vacances anem a Sitges on tot i ensopegar amb el quatre amb l’agulla, que carreguem al segon intent, descarreguem el dos de vuit i el tres de nou, a més d’un pilar de sis.
Per Sant Fèlix, a Vilafranca fem una aposta forta i sortim de dos de nou, que només podem carregar i ens condiciona la resta de l’actuació. Descarreguem el tres de nou i carreguem el quatre de nou.
A Sabadell, enlloc de redreçar-nos patim una actuació desgraciada. Després de descarregar el cinc de vuit fem un intent de quatre de vuit amb el pilar, i un intent de dos de vuit. Acabem l’actuació descarregant el tres de vuit.
Per la Mercè tornem a descarregar el cinc de vuit, i recuperem el tres de nou folrat, que també descarreguem. Tanquem els castells amb el dos de vuit, i també descarreguem el pilar de sis.
Amb motiu de la festa del local, a la plaça Vella descarreguem el dos de vuit, el cinc de vuit i el tres de nou. Acabem l’actuació descarregant el pilar de set amb folre.
Anem a les fires de sant Narcís a Girona preparats per una gran actuació. Sortim de dos de nou, i el castell no es carrega pels pèls. Descarreguem el tres de nou i el cinc de vuit, però el quatre de nou també queda en intent. Tanquem l’actuació amb dos pilars de cinc.
A la fira d’espectacles d’Arrel Tradicional, a Manresa, descarreguem el cinc i el dos de vuit, juntament amb el quatre de vuit i per acabar descarreguem el pilar de sis.
A la Porxada de Granollers descarreguem el tres de nou i també el cinc i el quatre de vuit, a més del pilar de set.
En l’actuació de vigília de la Diada de la Colla descarreguem el cinc de vuit, el dos de vuit i el tres de vuit, juntament amb el pilar de set.
En l’última actuació de l’any, el diumenge de la Diada, descarreguem el tres de nou, carreguem el cinc de nou folrat i acabem l’actuació amb el quatre de vuit.
Fem el resum dels castells de tot l’any. S’han fet 33 actuacions, 9 a Terrassa i 24 a fora. Pel que fa a castells, destaquem un cinc de nou carregat, un dos de nou carregat i un intent, dotze tresos de nou descarregats, dos quatres de nou descarregats més un de carregat, onze cincs de vuit descarregats i un intent desmuntat, deu quatres de vuit amb l’agulla descarregats, un de carregat i dos intents, catorze dosos de vuit descarregats, dos carregats i un intent, un set de vuit descarregat, cinc pilars de set descarregats i un de carregat, i onze pilars de sis descarregats.
S’han assolit un total de 200 castells, dels quals se n’han descarregat 183 (91,50%), se n’han carregat 7 (3,50%) i 7 han quedat en intent (3,50%) i 7 més en intent desmuntat.

ALTRES FETS REMARCABLES

Es presenta un nou autocar “tunejat” amb els colors de la Colla, amb el darrera amb una imatge espectacular del muntatge d’una pinya.
El local acull uns casals d’estiu centrats en els elements de cultura popular, fent especial èmfasi en el castells.
Amb el tres de nou fet a la plaça del Pati, som la primera colla no vallenca a descarregar un castell de nou a Valls.
Els Castellers de Barcelona fan un sorprenent quatre de set net aquàtic dins la piscina durant la cerimònia d’inauguració dels mundials de natació que es fan a Barcelona aquest juliol.
Per la Diada de la Colla es celebra el vintè aniversari del primer gamma extra carregat de l’era moderna dels castells, el dos de nou amb folre i manilles, el 21 de novembre de 1993.
Per fi, després de ser els primers a carregar el tres de deu l’any 1998, els Castellers de Vilafranca descarreguen el tres de deu amb folre i manilles, i ho fan per partida doble en una mateixa temporada.

L'EQUIP RESPONSABLE

El nou cap de Colla és en Màrius Boada, que no s’estrena però portava temps allunyat de la direcció de la Colla. L equip de la tècnica el formen, com a sots-cap de Colla en Nani Matas; a troncs en Màrius Boada i Nani Matas; a l’equip de Canalla hi ha Salut Masip (cap), Maria Feiner, Mariona Subirats, Paula Cairó i Txell Trasfi, Marc casanovas, Viena Massallé i Òscar Gonzalez (cascs); a l’equip de Pinyes en Marc Codera (Cap), Carles Gonzàlez, Miki Jurado, Oriol Argelagós i Xavi Florensa; la coordinació Junta Frank Tena i a comunicació en Jordi Burés.

El President segueix essent n’Enric Cardús. Hi ha 5 àrees on s’agrupen les diferents comissions de treball. El vice-president i responsable de l’Àrea Operativa és Gaby Sánchez; el Secretari és en Sergi Castells; el Tresorer i responsable de l’Àrea Econòmica és en Santi Bordonaba; la responsable de l’Àrea Social és n’Eli Pérez i el responsable de l’Àrea de Màrqueting i Mèdia és Toni Estadella.

Amb el patrocini de: