Història – Any 2012

HISTÒRIA DE L'ANY

Crisi i més crisi: Bankia, desnonaments, euro, atur, reforma laboral, pujada de l’IVA, retallades, copagaments, corrupcions… pel que fa a la salut econòmica i financera del país i de l’estat aquest és un any per oblidar.
L’onze de setembre una gran manifestació remou el país. Un clam per la independència, per un nou estat dins Europa, sacseja i aporta il·lusió per anar més enllà.
Al novembre és celebren unes eleccions i el sobiranisme i la possible consulta forma part del debat electoral. Guanya CiU, i forma un acord amb ERC per fer Artur Mas nou president de la Generalitat.
La vaga general del 14-N i la gran manifestació contra la situació econòmica de la gent (l’atur, les retallades.) també afecten les eleccions.
La primavera àrab trontolla, a molts països l’ànsia de llibertat i democràcia topa amb els integristes islàmics. A Síria comença una revolta pacífica que s’acaba convertint en una guerra civil.
Obama guanya les eleccions americanes.
La casa reial es troba cada cop més desprestigiada. Un del últims afers és la caça d’elefants del rei, d’amagat de quasi tothom.
Armstrong es desposseint dels títols del tour de França per dopatge.
Entre d’altres personalitats moren el pintor Antòni Tàpies i el doctor Moisès Broggi

LA COLLA I ELS CASTELLS

Comencem temporada a Sabadell, fent castells de set.
A Barcelona actuem a can Jorba, on descarreguem la clàssica de vuit, amb el tres i quatre de vuit i el dos de set.
Per sant Jordi, a Terrassa, descarreguem el primer dos de vuit, acompanyat de tres i el quatre de vuit.
A Mataró completem el primer cinc de vuit de l’any, juntament amb el dos i el tres de vuit.
A Cornellà, just després de Corpus, fem el nostre primer tres de nou. L’actuació la completem descarregant el dos i el cinc de vuit. Repetim aquests mateixos castells a Barcelona, en l’aniversari dels Castellers de Barcelona.
En la vigília de la festa Major descarreguem un tres de nou, el dos de vuit i el quatre de vuit.
Diumenge, en l’actuació grossa de la festa Major, sortim amb el quatre de nou, després descarreguem el dos de nou i com a últim castell fem el tres de nou. Fem el pilar de sis i acabem amb el pilar de cinc al balcó.
A principi d’agost anem a Budapest, on hi estem uns dies i fem quatre actuacions, amb el quatre de vuit i el dos de set com a castells destacats.
A finals d’agost fem un intensiu per arribar en condicions a Vilafranca. Primer a Sants amb el dos i cinc de vuit, el tres de nou i un pilar de sis carregat, i a Sitges amb el dos, cinc i quatre de vuit.
A Vilafranca descarreguem el quatre de nou, fem un intent de dos de nou, descarreguem el tres de nou i acabem amb un cinc de vuit
A Sabadell el tres de nou queda en intent, i tot seguit hem de baixar el nivell i acabem amb tres castells de vuit.
Per la Mercè toca descarregar tots els castells. Fem tres, dos i quatre de nou.
A la festa del Local, a la Plaça Vella fem el cinc de vuit, el tres de nou i un dos de vuit.
Per sant Narcís, a les fires de Girona, després de descarregar el tres de nou ens estavellem amb cinc de nou. Tot seguit completem un quatre de nou i per endolcir la festa fem un dos de nou.
Tornem per segon cop a Granollers, on descarreguem una tripleta màgica en un pas més per arribar a la Diada.
Per la vigília de la Diada descarreguem els castells que volem fer diumenge amb un pis menys: tres de nou, dos de vuit i quatre de vuit.
Diumenge fem un bon intent de tres de deu, descarreguem el quatre de nou, carreguem el dos de nou i per acabar l’actuació fem el tres de vuit.
Fem el resum dels castells de l’any. S’han fet 38 actuacions, 8 a Terrassa i 30 a fora. Dues actuacions es van suspendre per la pluja, una d’elles abans de començar. Pel que fa a castells, destaquem tres dosos de nou descarregats i un de carregat, dotze tresos de nou descarregats i un més carregat, sis quatres de nou descarregats, deu cincs de vuit descarregats, dissets dosos de vuit descarregats, quinze tresos de vuit descarregats, un pilar de sis descarregat i un de carregat, divuit quatres de vuit descarregats i també cal esmentar els intents de cinc de nou i de tres de deu.
S’han assolit un total de 249 castells, dels quals se n’han descarregat el 242 (97,19%), se n’han carregat 3 (1,2%) i 4 han quedat en intent (1,61%).

ALTRES FETS REMARCABLES

És any de concurs. A més, hi ha nou format, dos dies de concurs… Els Castellers de Vilafranca guanyen tot i la replica inicial de Joves i Vella de Valls, que planten cara amb el cinc de nou. Els verds descarreguen el dos de vuit i el quatre de nou sense folre.
La coordinadora presenta el treball sobre els valors dels castells. Després de veure el document (defensat per la coordinadora) no s’acaba d’entendre que es defensi el concurs com a punt alt del calendari casteller i exponent culminant del món casteller.
Anem a Budapest amb la gent d’Adifolk on hi fem quatre actuacions, una d’elles suspesa a mig per la pluja.

L'EQUIP RESPONSABLE

La nova tècnica per al 2012 està encapçalada per l’Albert Pérez i Martí com a  Cap de colla i al seu equip hi ha a pinyes Marc Codera, David Zambrana, Cèlia Violero, Bru Vallhonrat i Carles Gonzàlez, a canalla Jessica Delgado, Guillem Comas, Marc Casanovas, Xavi Jurado, Xavi Vilanova i Berta Marcel, a troncs Ferran Lis i Rubèn Barba  i a pilars Caterina Liébanas.

El president és n’Enric Cardús. Hi ha 5 àrees i les seves comissions de treball.  Àrea de Secretaria, el secretari és José Antonio Benito àrea Econòmica el tresorer és Josep Calvó. Àrea Social amb la sots-presidenta 1a: Salut Masip, l’àrea d’Imatge i Comunicació amb el sots-president 2n Toni Estadella i l’àrea Operativa amb el sots-president 3er Gaby Sánchez.
– Comissions de l’Àrea de Secretaria:  Consergeria: Jordi Álvarez , Bases de dades: Oriol Viñas i Marc Vilana, Arxiu: Yolanda Ruiz, José Luis Ferrer i María José Garrido.
– Comissions de l’Àrea Econòmica: Comptabilitat: Carles Argelagós, Gestió de Subvencions: Carles Massallé, Gestió Nous recursos: José Antonio Benito, Gaby Sánchez i Toni Estadella.
– Comissions de l’Àrea Social: Gestió del Local: Mireia Lecina, Activitats extra-castelleres: Xavi Carrillo, Nouvinguts: Jordi Barbé, Gestió del Bar: Eli Pérez, Captació / Tallers / Casals: Marc Casanovas i Miquel Aguilar, Paradeta: Marta Caminal.
– Comissions de l’Àrea d’Imatge i Comunicació:  Premsa: Toni Estadella, Minyons 2.0: Jordi Burés, Web: Tomàs Pont, Audiovisuals: Xavier Pinsach, Comerç Terrassa: Pere Tiana, Foto / Vídeo: M. Cármen Pérez i Maite Cozas, Butlletí: Rafael Espinosa.
– Comissions de l’Àrea Operativa: Actuacions: Albert Carrillo, Logística: Rafael Espinosa, Prevenció i Seguretat: Gaby Sánchez i Joan Nieto, Assegurances: Cristina Martínez.

Amb el patrocini de: