Història – Any 1989

HISTÒRIA DE L'ANY

L’any 1989 cau el mur de Berlín, el mur físic que partia Alemanya en dues, i que separava el primer món (el món capitalista -occidental-) i el segon món, (el món comunista -oriental-). El govern de l’Estat autoritza diferents televisions privades.

Mor, a Figueres, el pintor Salvador Dalí.

Es presenta un denúncia contra Carnavalis (societat organitzadora del Carnestoltes) perquè el cartell anunciador és -diu la denúncia- immoral. La denúncia, finalment, es arxivada.

S’inaugura l’autopista de peatge Terrassa-Manresa, promoguda per la Generalitat. També s’inaugura oficialment el nou hospital de Terrassa.

El grup Follim-Follam grava el seu primer disc, “cançons porques”. Se celebra al polisportiu de can Jofresa la Festa Literària de la Nit de Santa Llúcia. El premi principal, el Sant Jordi, queda desert.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La temporada comença molt d’hora, amb una actuació a Mollet, el mes de gener, on fem el dos de sis i castells nets. Fem diverses actuacions amb castells de set, fins arribar a la cita anual de Sant Jordi. Primer però, el mateix dia de sant Jordi, actuem a Olot, on descarreguem el tres de set per sota com a castell més important.

A la tarda, en l’actuació de Sant Jordi a Terrassa, fem els primers castells de vuit de l’any: el tres i el quatre de vuit, i el dos de set, tot descarregat. A mig maig anem a Montblanc, on repetim actuació, amb el dos de set només carregat.

A mig juny anem a Barcelona, on actuem en l’aniversari de la colla local, acompanyats de la colla Vella. Descarreguem el quatre de vuit, carreguem el tres de vuit i tanquem l’actuació amb el cinc de set. Abans de la Festa Major de Terrassa actuem a Reus, on fem el quatre de vuit i el dos de set. El tres de vuit es descarta per diverses indecisions i acabem l’actuació amb el cinc de set.

En la Festa Major de Terrassa, i amb els vilafranquins de convidats, descarreguem el quatre i tres de vuit, i fem un intent desafortunat de cinc de vuit, que cau entrant els acotxadors.

A finals d’agost, anem a Igualada, on tot i les vacances descarreguem el quatre de vuit, el dos de set i el tres de set aixecat per sota. Encara abans de la diada de Sant Fèlix, anem a el Catllar, on descarreguem el dos de set, el tres i el quatre de vuit. A Vilafranca tornem a fer una actuació la límit de les nostres possibilitats: Dos de vuit amb folre descarregat, intent de tres de nou folrat que no es va carregar pels pèls, i quatre de vuit. La pluja va aigualir la tarda, la processó i l’entrada del Sant.

Tornant de Vilafranca, i com aquell qui diu sense baixar de l’autocar, anem a la Festa Major de Sabadell, on descarreguem el tres de set per sota, el dos de set i el quatre de vuit.
A la Festa Major de Barcelona, per la Mercè, les coses no van anar massa bé. Després del quatre de vuit, el dos de vuit queda en intent, i el tres de set per sota i el cinc de set tanquen l’actuació.

Poc després, l’ú d’octubre a Salou, es celebra el “Mil·lenari” de Catalunya, amb presència de totes les colles del món casteller. Els Minyons descarreguem el quatre de vuit, i patim una patacada considerable en la caiguda del tres de vuit, castell que només podem carregar. Acabada l’actuació, macrodinar de germanor a l’aquapark.

La setmana següent anem a actuar al desè aniversari de la Colla Jove de Tarragona, a Tarragona, juntament amb la Joves de Valls. En aquesta actuació descarreguem el quatre de vuit, el cinc de set i el tres de set per sota.

Amb poques actuacions més arribem a la Diada de la Colla, on descarreguem per primera vegada el tres de nou amb folre, acompanyat del dos de vuit amb folre i del quatre de vuit.

En resum, aquest any hem fet 38 actuacions, dotze a Terrassa i 26 a fora. Pel que fa als castells, destaca el tres de nou amb folre descarregat, a més d’un intent, un intent de cinc de vuit, dos dosos de vuit amb folre descarregats i un intent, quatre tresos de vuit descarregats i dos de carregats, i 16 quatres de vuit descarregats, així com deu torres de set descarregades, una carregada i un intent.

ALTRES FETS REMARCABLES

La Colla celebra el seu desè aniversari, amb tot d’actes més o menys sonats. Fins i tot s’arribarà a publicar (l’any 1991) un llibre, “Minyons bon viatge!”. La revista de la colla recull en diversos articles, en diferents números al llarg de l’any, referits a diferents aspectes d’aquest aniversari.

Per Carnestoltes el Minyons munten una comparsa de “Happi Krismas” prou reeixida i acolorida.

Per Festa Major s’inaugura el primer bar del local, situat al segon pis. En l’acte d’inauguració, coincidint amb la data del desè aniversari -14 de juliol- també es presenta el primer grup de gralles propi de la colla.

La diada de la colla també participa del desè aniversari: El dissabte al nit fem un concert al pati del Casino -amb molts problemes per culpa de Fecsa i de la pluja-, i desprès de l’actuació un dinar “especial” de celebració del desè aniversari.

Per cloure el desè aniversari, es celebra un seminari sobre cultura popular.

Per primer cop, aquest any hi ha quatre colles que han descarregat el tres de nou amb folre: les dues de Valls, Vilafranca i Minyons de Terrassa. Només la colla Joves de Valls però ha aconseguit carregar també el quatre de nou.

L'EQUIP RESPONSABLE

En Màrius Boada és el cap de colla. A l’equip tècnic hi ha en Ferran Lis, la Carme Carme Ballesteros i la Núria Serra a l’equip de canalla, en Josep Anton Falcato i en Ramon Codinas a troncs i en Carles Pino i en Miquel Calvo a pinyes.

Pel que fa a la Junta Directiva, el president és en Joan Alsina -Vampiro-.

Amb el patrocini de: