Història – Any 1992

HISTÒRIA DE L'ANY

El 25 de juliol s’inauguren els jocs olímpics de Barcelona. Els Jocs Olímpics marcaran tot l’any, tant a nivell local com nacional. Així s’inauguren quatre escultures dins el projecte CATEX-Entorn, s’obre l’hotel Don Cándido, l’aparcament de la Plaça del Dr. Robert…

El conflicte de Bosnia-Hercegovina, a l’antiga Iugoslàvia, genera una important campanya a la ciutat de recollida d’ajut humanitari. S’hi envien 75 tones de material en tres camions.

Comencen les obres de la variant de la N-150, amb importants protestes dels veïns afectats.

Es desenvolupa el procés del Pla Estratègic de Terrassa, un ampli debat ciutadà sobre el futur de la ciutat de Terrassa.

Es produeix l’espectacle “El laberint d’Arcadia”, que és representat al Castell-Cartoixa i el Parc de Vallparadís, i després a diferents poblacions. L’espectacle inclou diferents elements de cultura popular.

Es celebren eleccions al Parlament de Catalunya, que tornen a guanyar els de CiU.

Es comença a publicar l’Actualitat de Terrassa, nou diari en català.

Mor a Sueca l’escriptor, poeta, assagista, historiador… i pensador Joan Fuster.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Com recull l’editorial de la revista Colla, l’objectiu 92 és enfortir la colla com a entitat arrelada a la ciutat i aconseguir castells de vuit i de nou.

La primera actuació de l’any, a mig gener, és una actuació a Terrassa per la cloenda d’una exposició sobre l’associacionisme català. Fem el tres de set i el dos de sis, i és que és massa d’hora per plantejar cap castell important.

Ja a mig març arriba l’actuació de can Palet, pels vols de Sant Josep. Ens tornen a convidar, i després d’un llarg cercavila pel barri, fem una actuació amb castells de set. Sense cap actuació entremig arriba sant Jordi, i podem descarregar el primer quatre de vuit de l’any, acompanyat del tres de set per sota i del cinc de set, tot descarregat.

Després de moltes actuacions amb castells de set, anem a la Festa Major de Cornellà, acompanyats de la Jove de Tarragona i la colla local. Tornem a descarregar el quatre de vuit, acompanyats del tres per sota i el cinc de set.

Uns dies després anem a Tarragona a actuar, amb la gent del Serrallo, i en aquesta actuació descarreguem el primer tres de vuit de la temporada. El castell l’acompanyem del quatre de vuit. Només es fan dos castells enlloc dels tres habituals, i acabem l’actuació amb el pilar de cinc de rigor.

Arriba la Festa Major de Terrassa. El diumenge fem l’actuació principal, acompanyats de la Vella de Valls i l’altra colla local. Carreguem el primer dos de vuit amb folre, i després descarreguem el tres i el quatre de vuit. La colla Vella només carrega el quatre de vuit com a castell més destacat.

A finals d’agost tornem a Igualada, on fem una bona actuació tenint en compte la tornada de vacances. Fem la clàssica actuació de castells de vuit (dos de set, tres i quatre de vuit).
Pocs dies després anem a Vilafranca, on sembla que hi ha algun malefici que ens persegueix. En la primera ronda només carreguem el dos de vuit amb folre, i després no podem fer el quatre de nou. Descarreguem el tres i el quatre de vuit, la mateixa actuació que per festa major. Ens deixa una mica decebuts. Els vilafranquins descarreguen el quatre de nou.

Poc després a Sabadell fem -ara si- l’intent del quatre de nou folrat, però encara hi ha massa nervis i l’hem de desmuntar amb els dosos posats. Seguim amb una actuació més assequible, i completem l’anomenada clàssica de castells de vuit.

Ens hem d’esperar a la Mercè per tal de poder descarregar el dos de vuit amb folre, i això després de desmuntar un primer intent amb dosos col·locats. L’actuació es completa amb el tres de vuit i el quatre de vuit que fa 100 descarregats.

A Montcada, en la primera trobada castellera del Vallès, fem un intent de quatre de nou amb folre, que no arriba a carregar-se. Completem l’actuació amb un quatre de vuit i el cinc de set, ja que la caiguda del quatre de nou ha deixat alguns lesionats.

Arribem a la Diada de la Colla. Després de fer quatre de vuit, cinc de set i tres de set a la vigília, encetem l’actuació de diumenge amb el quatre de nou amb folre. Després de desmuntar el peu dos cops, a la tercera el descarreguem. En segona ronda fem un intent de tres de nou, que fa llenya molt aviat. En el torn de repetició descarreguem un cinc de vuit molt treball, i per acabar, en la tercera ronda descarreguem el tres de vuit.

Com a resum hem fet 33 actuacions, catorze a Terrassa i vint-i-dues a fora. Pel que fa als castells, destacar un intent de tres de nou amb folre, un quatre de nou amb folre descarregat més un intent i un altre intent desmuntat, un cinc de vuit descarregat, un dos de vuit amb folre descarregat, dos de carregats i un intent desmuntat, nou tresos de vuit descarregats, quinze quatres de vuit descarregats, i fins a set dosos de set descarregats i un de carregat.

ALTRES FETS REMARCABLES

La Colla no participa en la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics, per decisió presa en l’assemblea. Hi participen però la majoria de colles del món casteller.

Les retransmissions de castells pel canal 33 continuen, i sembla que es consoliden, fent-se en diferit.

Per tal de promocionar el fet casteller en les poblacions veïnes i aconseguir guanyar aficionats als castells, la colla impulsa la primera trobada castellera del Vallès.

La revista COLLA arriba al número 50. Del número 52 se’n fa una edició especial d’aniversari, amb portada a color i de disseny.

S’institueix la figura de l’assaig d’aprenentatge per la gent nova que arriba a la Colla. Aquest assaig ajuda a recuperar l’assistència dels minyons a les actuacions, i la segona part de la temporada queda marcada per l’important creixement de la colla pel que fa al nombre de castellers.

L'EQUIP RESPONSABLE

Hi ha un a important renovació de l’equip directiu de la colla, sobretot pel que fa a la Junta. El nou president de la Colla és en Josep Forn.
En Carles Feiner -Negre- és el cap de colla, i compta amb un important equip de tècnics (fins a 9 persones).

Amb el patrocini de: