Història – Any 2015

HISTÒRIA DE L'ANY

Aquest és un any superelectoral a l’estat: Andalusia, municipals i autonòmiques, Catalunya, i estatals. A Terrassa torna a guanyar el PSC només amb 9 regidors. Sembla que hi haurà pacte de govern en minoria amb Convergència (que tenen només 3 regidors). Terrassa en Comú, ERC, la CUP i Ciutadans entren a l’Ajuntament.
El 27-S guanyen les opcions independentistes, però no es posen d’acord amb qui ha de presidir la Generalitat i el govern.. Quan acaba l’any encara esperem l’acord (o noves eleccions). A l’estat també estan pendent d’arribar a l’acord..
El 24 de març moren 150 persones en estavellar-se un avió del vol regular entre Barcelona i Düsseldorf als Alps francesos. La investigació demostra que va ser una maniobra intencionada del copilot i per tant un assassinat massiu.
Més 1.000 immigrants africans han mort prop de Lampedusa en naufragar els seus vaixells abans de poder arribar a port.
A l’abril, un fort terratrèmol sacseja el Nepal, causant milers de víctimes i molts danys materials. Rèpliques successives agreugen els efectes devastadors.
A finals de juny Grècia viu un pols amb la CE, el FMI, i el BCE (la troika comunitària) sobre el seu rescat, el retorn del deute, els ajustaments i retallades, l’euro….
Centenars de milers de refugiats sirians arriben i col·lapsen centreeuropa a la tardor.
Diversos atemptats gihadistes a Paris al gener i al novembre causen més de 140 morts i creen un estat de psicosi i preocupació per la seguretat.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Iniciem la temporada a Sabadell, amb el mateix equip dirigent de l’any anterior. En la primera actuació ja descarreguem tres i quatre de vuit, a més del set de set i pilar de cinc.
A Can Palet repetim tres i quatre de vuit, acompanyat del dos de set i amb el primer pilar de sis de l’any.
A Castelló d’Empúries tornem a repetir tres i quatre de vuit, acompanyat del tres de set per sota.
Al Portal de l’Àngel fem el primer dos de vuit folrat de l’any, acompanyat del tres i quatre de vuit i un pilar de sis. Repetim castells a Hospitalet del Llobregat.
Per Sant Jordi, a la plaça Vella de Terrassa descarreguem dos, quatre amb el pilar i set de vuit. Per acabar fem el primer pilar de set folrat.
Per la Fira Modernista, després del cinc de vuit descarregat arriba el primer castell de nou de la temporada. Acabem amb un quatre de vuit amb agulla i l’espectacular vano de sis.
A Sant Boi de Llobregat repetim l’actuació de la Fira Modernista, canviant el vano de sis per un pilar de set carregat.
A la Seu d’Ègara, en la Diada del Patrimoni descarreguem el tres de nou, el quatre de nou, el nou de vuit i acabem amb el pilar de set descarregat.
A Berga descarreguem el tres de nou i el quatre de vuit amb el pilar, abans de suspendre’s per la pluja.
Per Corpus, a Cornellà descarreguem tres i quatre de nou folrats, amb el dos de vuit amb folre i el pilar de sis.
En l’aniversari dels Castellers de Barcelona descarreguem el cinc de vuit, el tres de nou, el dos de vuit i el pilar de set.
A Sant Cugat fem el cinc de vuit descarregat, el quatre de nou folrat i el dos de vuit.
En la vigília de la Festa Major descarreguem el tres de nou, el cinc de vuit i el dos de vuit, juntament amb el pilar de sis.
I diumenge brutal actuació de Festa Major. Dos de nou magistral, cinc de nou, nou de vuit, i un impecable pilar de vuit. I com es cantava a plaça, I TOT DESCARREGAT!!!!!!!
A Vic, per la Festa Major, descarreguem tres de nou, cinc de vuit i dos de vuit.
Participem en la primera Trobada Castellera dels Països Catalans a Codalet i aprofitem per fer una mini-turné per la Catalunya nord. Fem tres actuacions i el castell més destacat és el cinc de vuit.
A Mataró, per les Santes, descarreguem el dos de nou, el quatre de nou i el tres de nou. Per tancar l’actuació carreguem el pilar de vuit emmanillat.
A l’estiu fem una petita ruta pel País Basc, i hi fem un total de tres actuacions on hi fem diversos castells de set.
A Igualada reprenem el ritme i descarreguem el cinc de vuit, el tres de nou i el dos de vuit, acompanyat del pilar de sis també descarregat. A Sitges repetim actuació però acabem descarregant el pilar de set.
Per Sant Fèlix fem una actuació espectacular Descarreguem el tres de deu d’entrada, seguit del cinc de nou i del dos de nou. Per cloure l’actuació carreguem el pilar de vuit.
A Sabadell per la Festa Major descarreguem tres i quatre de nou i el quatre de vuit amb el pilar. Acabem l’actuació carregant justet el pilar de set.
A Calella descarreguem el cinc de vuit, el tres de nou, el quatre de vuit amb el pilar i acabem l’actuació amb el pilar de sis.
Per la Mercè descarreguem el dos de nou, el tres de nou i el cinc de nou. Tanquem amb un pilar de sis.
A l’actuació del Mercadal, a Reus, descarreguem el tres de nou, un nou de vuit i un altre quatre de nou. Com a comiat fem el pilar de set.
En la diada de la Nova Atenes al parc de sant Jordi, descarreguem el tres de deu amb folre i manilles (després d’un primer intent desmuntat), juntament amb el cinc de nou i el dos de nou emmanillat. Tanquem l’actuació amb un pilar de set descarregat.
Anem a la diada dels Castellers de Sants, on fem tres i quatre de nou, juntament amb el cinc de vuit.
A Girona tornem a descarregat el tres de deu amb folre i manilles, fem el primer intent de la Colla de dos de vuit sense folre, i tot seguit descarreguem un cinc de nou, un dos de nou i acabem amb un pilar de vuit.
A la plaça porxada de Granollers descarreguem tres i quatre de nou, juntament amb el tres de vuit amb del pilar i un pilar de set folrat.
A Sant Cugat obrim plaça descarregant un altre tres de nou folrat. En segona ronda descarreguem un nou cinc de nou, i acabem al el tres de vuit amb pilar. El pilar det set descarregat clou l’actuació.
A vigília, dissabte al migdia a la plaça de la Torre del Palau, descarreguem el tres de nou, quatre de nou i el tres de vuit amb el pilar i deu pilars de quatre.
Diumenge, per la Diada, primer descarreguem el quart tres de deu de la temporada. Com a segon castell descarreguem el primer quatre de deu amb folre i manilles de la història dels castells. De tercer carreguem el tres de nou amb l’agulla i acabem amb el pilar de vuit descarregat.

Fem el resum dels castells fets. S’han fet 43 actuacions, 11 a Terrassa i 31 a fora. S’ha suspès a mig una actuació per la pluja. Pel que fa a castells, destaquem el primer quatre de deu amb folre i manilles descarregat, quatre tresos de deu amb folre i manilles descarregats i un intent desmuntat, sis cincs de nou descarregats, un intent de dos de vuit sense folre, un tres de nou amb agulla carregat, sis dos de nou descarregats, tres pilars de vuit descarregats i dos carregats, vint tresos de nou descarregats, nou quatres de nou descarregats, tres nous de vuit descarregats, tretze cincs de vuit descarregats, sis quatres de vuit amb l’agulla descarregats, onze dosos de vuit descarregats, un set de vuit descarregat, deu tresos de vuit descarregats, vuit pilars de set descarregats i dos de carregats i onze pilars de sis descarregats .
S’han assolit un total de 300 castells, dels quals se n’han descarregat 293 (97,67%) i se n’han carregat 5 (1,72%), s’ha fet 1 intent (0,33%) i un intent desmuntat (0,33%).

ALTRES FETS REMARCABLES

Després del parèntesi de 2014, tornem a actuar per Sant Fèlix, on entre totes les colles fem una actuació espectacular amb 13 castells dels anomenats “gamma extra”.
Després d’anys i panys de la proposta inicial, és posa la 1a pedra del futur museu casteller a Valls.
Hi ha diverses polèmiques a l’entorn dels castells. Una és la polèmica al programa del Cuní sobre canalla i risc, on destaca la desinformació del periodista i el poc coneixement dels opinadors sobre el món casteller. Una altra és l’ús dels castells i la  publicitat. Com exemples l’anunci del BBVA, de la llet El Castillo o l’ús com a símbol del país per part de tothom. També hi ha un debat sobre com valorar els castells carregats.
La Colla posa en marxa la campanya #somlacolla.
Després de l’èxit de la Diada del Patrimoni a la Seu d’Ègara, creem la diada de la Nova Atenes, pensada per portar a Terrassa colles que puguin fer castells de gamma extra.
Fem dues minigires, amb 3 actuacions a Catalunya Nord al juliol i 3 actuacions al País Basc a l’agost.
Arribem als 500 castells de gamma extra fets.

L'EQUIP RESPONSABLE

A la junta directiva la Presidència torna a ser per a Cesc Poch. L’equip és el següent: Àrea presidència: Marta Rodríguez (Internacional), Clàudia Alsius (Internacional), Pep Forn (Síndic de la Colla i Consell Assessor). Vicepresident: Pere Tiana “Ogro” Àrea vicepresidència: Òscar Gonzàlez “Huesi” (Local), Yolanda Ruiz (Arxiu). Vicepresident: Jordi Burés Secretaria: Sergi Castells. Àrea Secretaria: Jordi Rodó “Quadrat” (Coordinador campanyes), Bru Busom (Campanyes), Bru Vallhonrat (Campanyes), Marc Casanovas (Campanyes). Tresorer: Roger Tutusaus “Tutu”. Àrea econòmica: Jordi Alcaraz i Glòria Vilà. Coordinador àrea activitat castellera: Xavier Lleberia “Llebe” Àrea activitat castellera: Carles Abad “Litus” (Actuacions), Sílvia Valdívia (Salut, seguretat i assegurances), Sònia Jiménez (Salut, seguretat i farmaciola), Carles Rué (Acollida i seguiment), Cristina Abellan (Acollida i seguiment). Cap àrea social: David Velasco “Mossu” Àrea Social: Laura Cegri, Eutimi Salabert “Timi” i Agustí Díaz “Agus” Coordinador àrea comunicació: Jordi Juanico Àrea màrqueting, comunicació i internacional: Maria Sànchez Canalaeta “Maria Júlia” (Cap de premsa), Pol Sarrau (Premsa), Jaume Maeso (Xarxes), Marcos Ameijeiras (Xarxes). Col·laboradors: Eric Corral (equip jurídic), Bernat Pizà (història), Berta Marcet (responsable tallers), Xavi Carrillo “Risto” (bloc de la colla), Tomàs Pont (web), Gerard Pla (marxandatge i dissenys), Ignasi Matas “Nani” (consergeria).
A la junta tècnica el cap de Colla és en Guillem Comas. L’equip és el següent: Sots cap de Colla: Xavier Pinsach. Equip de troncs: Guillem Comas, Xavier Pinsach i Tomàs Cardús. Equip de pilars: Guillem Comas i Tomàs Cardús. Equip de pinyes: Jordi Florensa, David Zambrana, Miquel Jurado, Xavi Florensa, Oriol Argelagós i Albert Pérez. Equip de canalla: Adrià Mas, Ona Jane, Núria Ramon, Rubén Barba, Xavi Vilanova, Marc Casanovas, Mireia Lázaro, Farners Massallé, Maria Feiner i Marina Boada.

Amb el patrocini de: