Història – Any 2011

HISTÒRIA DE L'ANY

La crisi colpeja amb força Europa. Espanya té més d’un 20% d’atur, i Grècia, Irlanda i Portugal han de ser rescatats per la UE per controlar el seu deute.
Un fort terratrèmol al Japó, seguit d’un devastador tsunami, provoca milers de víctimes i una crisi nuclear al afectar greument a quatre reactors nuclears.
L’organització ETA declara una nova aturada de la violència, i aquest cop sembla que va de veres. Bildu i després Amaiur són les noves formacions de l’esquerra abertzale a les eleccions municipals i les estatals.
La primavera àrab és una revolta popular que exigeix canvis democràtics a Tunisia, Egipte, Líbia, Iemen i Síria.
Apareix el moviment indignats (15-M), grups que ocupen diferents places a tot l’estat reclamant democràcia real, ja! El moviment, es caracteritza per no tenir líders i per propostes maximalistes poc concretes. A la tardor s’escampa per diverses ciutats europees i del Estats Units.
Es celebren eleccions municipals, i a Terrassa guanya sense majoria absoluta en Pere Navarro, al país puja molt CiU i al conjunt de l’estat el PP guanya les municipals  i les autonòmiques.
El 20 de novembre el PP guanya les eleccions a l’Estat Espanyol amb majoria absoluta.
El Barça guanya la lliga, la champions i el mundialet de clubs.
S’inaugura el tram final (sud) del Parc de Vallparadís.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Iniciem temporada a Valls, per les festes decennals de la Candela, el 30 de gener, fent un matiner tres de vuit i diversos pilars.
A la Mostra Multicultural de Terrassa fem la habitual “primera actuació” de l’any, amb el cinc i el quatre de set amb l’agulla i pilar de cinc.
A Barcelona (Portal de l’Àngel, can Jorba) i també a Manresa fem la clàssica de vuit: dos de set, tres i quatre de vuit. Acabem cada actuació amb el pilar de sis.
Actuem a la Fira Modernista fent el primer dos de vuit de l’any, a més del tres i quatre de vuit, i descarreguem el pilar de sis per acabar la diada.
El primer castell de nou arriba a finals de maig a Vilafranca, en la diada del Firal dels Xicots. Descarreguem el dos de vuit, el tres de nou i el quatre de vuit. Acabem l’actuació amb el pilar de sis. A Mataró repetim actuació, però només podem carregar el tres de nou.
Fem el quatre de vuit al Camp Nou, en un acte de l’Agència Catalana de Turisme. A més a més també descarreguem el cinc i el quatre de set amb l’agulla.
Altre cop a Barcelona, a la plaça sant Jaume. En el 42è aniversari dels Castellers de Barcelona descarreguem el tres de nou, el quatre de vuit amb l’agulla i el dos de vuit. Per cloure l’actuació descarreguem el primer pilar de set de la temporada.
Després de corpus toca anar a Cornellà, on carreguem el tres de nou, intentem el quatre de vuit amb el pilar, i descarreguem el quatre de vuit i el dos de set. Per acabar podem descarregar el pilar de sis.
Per la vigília de Festa Major fem el dos de vuit, carreguem el quatre de vuit amb el pilar, descarreguem el quatre de vuit i descarreguem un pilar de sis. El diumenge descarreguem el quatre de nou, el dos de nou i el tres de nou, i per acabar la millor Festa Major de la nostra història carreguem el pilar de vuit amb folre i manilles.
Després de Festa Major anem a fer la clàssica de vuit a Solsona, i també a Andorra, on descarreguem dos, tres i quatre de vuit, i acabem amb el pilar de set.
A finals d’agost tornem de vacances i iniciem la contrarrellotge per sant Fèlix. A Igualada recuperem els castells de vuit.
A Sitges ja fem el tres de nou, i estrenem el cinc de vuit, a més del dos de vuit. Per tancar descarreguem el pilar de set.
Per la Festa Major de Sants descarreguem altre cop el tres de nou i el dos de vuit, carreguem el quatre de nou i acabem amb el pilar de sis.
Per sant Fèlix descarreguem el tres de nou, el dos de nou i el quatre de nou. Acabem amb un intent de pilar de vuit.
A Sabadell podem descarregar el tres de nou, el dos de vuit i recuperem el quatre de vuit amb el pilar descarregat, tancant l’actuació amb un nou pilar de sis.
A Barcelona, per les festes de La Mercè, descarreguem el tres de nou, carreguem el dos de nou i descarreguem el quatre amb l’agulla, amb el pilar de set per finalitzar l’actuació.
A Reus tornem a fer el tres de nou, aquest cop acompanyat del cinc de vuit i el nostre primer tres de vuit amb l’agulla. Acabem carregant el pilar de set.
A Sants descarreguem un altre tres de nou, un cinc de vuit, un tres de vuit amb agulla, i un pilar de sis.
Per la festa del Local, a la plaça Vella, tornem a descarregar un dos de vuit, el tres de nou i el cinc de vuit, a més del pilar de sis.
Per les fires de sant Narcís, a Girona, fem un intent de tres de deu (desmuntat amb dosos col·locats) i un intent de cinc de nou (que cau després de la primera aleta). Descarreguem el tres de nou, així com el quatre i el dos de vuit.
A Granollers la pluja ens oblida a actuar sota cobert. Carreguem els tres de vuit en primera ronda, i la caiguda ens obliga a baixar molt el llistó. Acabem amb el quatre i el cinc de set.
A Manresa i Guissona hem de afluixar el ritme, però mantenim el nivell de castells de vuit.
A l’actuació de vigília de la Diada descarreguem el tres, quatre i dos de vuit. El diumenge fem dos intent de tres de deu, i descarreguem el dos i el quatre de vuit.
Fem el resum dels castells de l’any. S’han fet 38 actuacions, 9 a Terrassa i 29 a fora. Pel que fa a castells, destaquem dos intents de tres de deu i un intent desmuntat, un intent de cinc de nou, dos dosos de nou descarregats i un de carregat, un pilar de vuit carregat, dos quatres de nou descarregats i un de carregat, catorze tresos de nou descarregats i dos més carregats, sis cincs de vuit descarregats, tres tresos de vuit amb l’agulla descarregats, tres quatres de vuit amb l’agulla descarregats i un carregat, quatre pilars de set descarregats i dos de carregats, divuit dosos de vuit descarregats, onze tresos de vuit descarregats i un de carregat, quinze pilars de sis descarregats més un de carregat, i fins a divuit quatres de vuit descarregats. El dos de nou de Festa Major era el vint-i-cinquè descarregat per la colla.

ALTRES FETS REMARCABLES

Polèmica a la Coordinadora de Colles per la possibilitat de dur publicitat a les camises. De moment el debat s’ajorna fins el 2012.
Actuem a la “final four europea” de bàsquet al Palau Sant Jordi, i a la inauguració de la Feria d’Abril a Catalunya.
Participem a l’espectacle “L’hora en què res sabíem els uns dels altres”, al refet “Teatro” Principal, fent un pilar de 4.
La crisi serveix d’excusa per remoure el cartell i el caixet d’algunes actuacions clàssiques com la Bisbal.
Dins els actes del centenari del Centre Excursionista, fem un pilar de quatre al Pic de la Dona.
Dediquem la Festa del Local a Joan Alsina, el “Vampiru” qui va ser president de la Colla i el primer president de la coordinadora de colles. També es va presentar la pel·lícula documental de temàtica castellera “Tocar el cel” dirigida per Laia Tomás, amb estrena prevista la primavera del 2012.
Es torna a convocar el concurs de curts (clipmetratges) sobre castells castells.rec.

L'EQUIP RESPONSABLE

La nova tècnica per al 2011 està encapçalada de nou pe l’Ignasi Matas “Nani” com a Cap de colla i té com a sotscap de colla en Tomàs Pont. A l’equip de pinyes hi ha Jordi Florensa, David Zambrana, Marc Codera, Ferran Cazador i Cèlia Violero, a l’equip de canalla hi ha Tomàs Pont, Ferran Lis, Marc Roura, Jessica Delgado i Nuri Serra, a l’equip de troncs hi ha en Xavier Inglès i a l’equip de pilars hi ha Albert Pérez.

El president és altre cop en Pep Forn, el vicepresident 1r és Jordi Juanico i la vicepresidenta 2na és Elisa Pérez. El coordinador de l’àrea econòmica és Pere Méndez, i els col·laboradors són Anna Vilanova, Carles Massallé i Isabel Segura. El coordinador de l’àrea de secretaria és en Xavi Lleberia i el col·laboradors són Yolanda Ruiz, Mari Carmen Pérez i Maite Cozas. El coordinador de l’àrea d’actuacions i grans mogudes és en Pere Tiana i té com a col·laboradors Albert Carrillo, Sara Fuente, Gemma López. La coordinadora d’àrea social és Elisa Pérez, i els col·laboradors són Gabi Mas, Sergio Garcia i Rafa Marañón. El coordinador de l’àrea de promoció castellera és Adrià Mas, i els col·laboradors són Queralt Moncal, Montse Vives, Núria Ramón. Finalment, el coordinador de l’àrea de comunicació és en Jordi Juanico i té de col·laboradors Rafael Espinosa (Epi), Jordi Burés i Sergi Castells.

Amb el patrocini de: