Història – Any 1996

HISTÒRIA DE L'ANY

Mor l’ex-president francès F.Mitterrand.

El PP del José Mª. Aznar guanya, per primer cop, les eleccions al parlament espanyol.

Els talibans afganesos, amb el suport dels Estats Units i l’Aliança del Nord entren a Kabul, on instauren un règim religiós islàmic.

Comença, a Anglaterra, la crisi de les vaques boges.

Una tromba d’aigua arrasa un càmping a Biescas, provocant diversos morts.

La policia assalta la casa okupada de l’antic cinema princesa de Barcelona. A Terrassa, el moviment okupa té una especial incidència en la vida ciutadana.

Se celebren eleccions al Congreso de los Diputados, i guanya, per poc el Partit Popular.

El mes de gener ragen els Caus.

Diverses entitats de la ciutat celebren el desè aniversari: Voluntaris Forestals de Terrassa, TVT…

S’inaugura “oficialment” el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC), situat al l’antic vapor modernista Aymerich, Amat i Jover de Terrassa.

Es celebra la V Setmana de Medi Ambient, organitzada per l’Ajuntament. Dins els actes destaca una jornada sobre “Energies renovables i ciutats sostenibles”.

S’inauguren diferents obres en diversos espais i carrers del centre: carrer Nou de Sant Pere, carrer de la Palla, carrer i passatge Gaudí, carrer Font Vella. També s’inaugura el monument a la Dona Treballadora.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Com ja ha passat altres anys, la primera actuació de la temporada coincideix amb la festa Major de can Palet, on descarreguem el primer dos de set, juntament amb altres castells de set.

A l’abril participem en els actes de cloenda del Segon Congrés de Cultura Popular i Tradicional, a Lloret. Descarreguem el dos de set i el tres de vuit, però el quatre de vuit queda en intent.

Per Sant Jordi, a la plaça Vella, descarreguem el tres de vuit , el quatre de vuit i el primer dos de vuit amb folre.

A finals de maig, a Sant Boi, fem el primer cinc de vuit, a més de descarregar el tres de vuit i el dos de vuit amb folre.

I just després de Corpus, anem a la Festa Major de Cornellà. Comencem descarregant el dos de vuit amb folre, i fem el primer intent de tres de nou amb folre, que cau amb l’enxaneta sobre els dosos. Acabem l’actuació descarregant el quatre i el tres de vuit.

Per Festa Major fem l’anomenada tripleta màgica. Un quatre de nou amb folre, molt treballat, un tres de nou amb folre ben parat i un cinc de vuit tot descarregat.

Durant el mes de juliol fem diverses actuacions, destacant l’actuació dels Monjos, on fem un dos de vuit amb un folre reduït (les manilles), acompanyat d’un tres i un quatre de vuit descarregats.

Després d’un curt període de vacances, tornem a la feina amb l’actuació de la festa major d’Igualada. Fem un cinc de vuit, un dos de vuit amb folre “portàtil” i un quatre de vuit tot descarregat.

I tot seguit cap a Vilafranca, a la Diada de Sant Fèlix. Un parat cinc de vuit, un tres de nou amb folre ben parat i un quatre de nou amb folre, una mica desfigurat tot descarregat. O sigui, una altra tripleta màgica al sarró. Per primera vegada hi actua la colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

Com aquell qui diu sense parar, cap a Manresa, on descarreguem el dos de vuit amb folre, el tres de nou amb folre i el quatre de vuit.

A la festa Major de Sabadell descarreguem el tres de nou amb folre, fem un intent de cinc de nou que cau després de la primera aleta. Per tranquil·litzar-nos, descarreguem una quatre de vuit, i acabem amb el dos de vuit amb folre.

A la festa gran de Barcelona carreguem el dos de nou amb folre i manilles, a més de descarregar el tres de vuit i el cinc de vuit.

A Girona, després de descarregar el quatre de nou amb folre, fem el primer intent del la Colla de tres de vuit per sota que cau quan aixequem els segons. L’actuació acaba amb el dos de set.

A Sarrià carreguem el dos de vuit amb folre (després de 38 torres seguides descarregades), fem un tres de vuit i un quatre de vuit amb l’Amaia a terços (l’any 1990 ja l’havia fet l’Ana).

Arribem a la Diada de la Colla. Descarreguem el cinc de nou amb folre (al segon intent, el primer s’ha de desmuntar), i el dos de nou amb folre i manilles. Fem un intent de quatre de nou (sense folre). Per tancar l’actuació, descarreguem el tres de nou amb folre i quatre pilars de cinc simultanis.

Toca que fem el resum de l’any. Hem fet fins a 39 actuacions, 14 d’elles a Terrassa, i vint-i-cinc fora de Terrassa. Els castells principals aconseguits han estat un cinc de nou amb folre descarregat més un intent, un dos de nou amb folre i manilles descarregat i un de carregat, 7 tresos de nou amb folre descarregats i un intent, tres quatres de nou amb folre descarregats i un intent, onze cincs de vuit descarregats, 14 dosos de vuit amb folre descarregats i un de carregat, i 15 tresos de vuit descarregats. A més cal comptar un intent de quatre de nou (sense folre) i dos intents de tres de vuit aixecat per sota.

ALTRES FETS REMARCABLES

El mes de febrer mor, als 50 anys, el casteller i membre de la Junta Directiva Joan Alsina i Colubret. Fou president de la Colla entre els anys 1987 i 1990, ocupà diversos càrrecs, i també va ser president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

A finals d‘agost s’inaugura el bar del local social de la colla, mentre continuen diferents obres de millora d’aquest local.

L’onze de setembre actuem a Sant Boi, en els actes de commemoració de la diada nacional de 1976 (vintè aniversari). Hi fem dos castells, el dos de vuit amb folre i el quatre de vuit.

En els actes de la 8ena. Festa del Local els Comediants actuen a Terrassa amb l’espectacle Dimonis.

A principis de novembre se celebra en el mNATEC la jornada Ciència i Castells, organitzada per la Colla amb la Fundació Catalana per la Recerca i el museu. Es celebra el Segon Congrés de Cultura Popular i Tradicional, amb la participació activa de diversos minyons en l’àmbit casteller.

Es presenta a Salt la primera colla del les comarques gironines. El món casteller creix, i l’any acaba amb 48 colles. Per primer cop, es publica un rànquing casteller a la pàgina web de la colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Els primers del rànquing són els Castellers de Vilafranca, els quals també varen guanyar el concurs de Tarragona celebrat a l’octubre.

L'EQUIP RESPONSABLE

El president de la Colla és en Carles Feiner (Negre), i la Junta Directiva és formada per Pere Tiana (Ogrito), Enric Cardús, Carol Fitor, Ramon Ferràs, Xavi Serra, Pere Moreno,Isabel Oliván (Ita), David Llobet, Eva Pretel, Anna Duran, Jaume Clotet (Paca), Jordi Pinyol i Joan Pont.

El cap de colla és en Màrius Boada, i l’equip tècnic és format per Rubèn Sánchez Feixas, Ferran Lis, Carles Aranda, “Nani” Matas, Josep Ma Roca, Ferran Ventura, Montse Busqué, i l’equip de canalla amb Mireia Comas, Mai Domínguez, Tomàs Cardús i Frank Puig.

Amb el patrocini de: