Història – Any 2002

HISTÒRIA DE L'ANY

L’ú de gener es posa en circulació l’euro, la moneda única de la Unió Europea, i poc a poc les pessetes deixen de circular.

El govern del PP fa la llei de partits polítics, pensada per il·legalitzar Batasuna, acusada de complicitat i col·laboració amb ETA.

El petroler Prestige s’enfonsa davant les costes gallegues, provocant un gran desastre ecològic. Apareix el moviment Nunca Mais de refús i protesta a l’actuació i l’actitud del govern del PP.

Es produeix l’ocupació de l’illot del “Julivert” per part del Marroc, i la posterior recuperació per part de les tropes espanyoles.

El fenomen concurs televisiu O(peración) T(riunfo) acapara audiències i llistes de vendes.

En Manuel Royes plega abans d’acabar el mandat i cedeix l’alcaldia a Pere Navarro.

L’Escola Industrial de Terrassa celebra el seu centenari. També celebren aniversaris Amics de les Arts (75 anys) Can Colapi (l’Escola Pia, 100 anys) l’Atlètic (l’ATHC, 50 anys), Societat Coral els Amics (125 anys)…

El Terrassa FC aconsegueix l’ascens a Segona Divisió A.

S’inauguren diverses obres: el sector nord de Parc de Vallparadís, la plaça a Can Roca, remodelació del carrer de la Rasa, carrer Iscle Soler,

Es compleixen 125 de la concessió del títol de ciutat a Terrassa.

Mor l’escriptora i periodista Anna Murià, vídua d’Agustí Bartra. També mor Lourdes Serra, qui havia estat durant anys responsable del bar dels Amics de les Arts.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Inaugurem temporada amb una discreta actuació de castells de set en la celebració del centenari de l’Escola Industrial.

Per sant Jordi fem els primers castells de vuit, i a Vilanova, en l’aniversari dels Bordegassos, descarreguem el primer cinc de vuit i el primer dos de vuit amb folre de l’any. També fem el tres de vuit.

A mig maig, a Nou Barris, carreguem el primer tres de nou amb folre de l’any. En la mateixa actuació descarreguem el cinc de vuit i el quatre de vuit.

Al Vendrell descarreguem el dos de vuit amb folre i el quatre de vuit, però només carreguem el cinc de vuit.

Altre cop a la capital, en l’aniversari dels castellers de Barcelona, fem el primer quatre de vuit amb l’agulla de l’any. També fem el dos de vuit amb folre i el cinc de vuit, tots tres descarregats.

I arriba la Festa Major de Terrassa. En l’actuació de vigília descarreguem tres i quatre de nou amb folre, per obrir boca, diguem-ne. En l’actuació principal de diumenge descarreguem el dos de nou amb folre i manilles, fem dos intents de quatre de nou sense folre, descarreguem el tres de nou folrat i acabem amb el pilar de sis.

Després d’un juliol amb tres actuacions de castells de vuit, i d’una gira pel sud, arribem a l’Arboç, on hem de començar a espavilar de cara a la diada de Sant Fèlix. A l’Arboç descarreguem el tres de nou amb folre, així com el quatre de vuit amb l’agulla i el cinc de vuit, i el primer pilar de set amb folre de l’any.

Amb aquesta preparació arribem a Vilafranca, on carreguem el quatre de nou amb folre i agulla, i descarreguem el cinc de nou amb folre i el dos de nou amb folre i manilles. Per acabar l’actuació, descarreguem el pilar de set amb folre.

Anem a la vila veïna, a Sabadell, on descarreguem l’anomenada tripleta màgica, i tanquem l’actuació amb el pilar de sis descarregat.

Una altre actuació potent és, cada any, la festa de la Mercè. Carreguem, altre cop, el quatre de nou amb folre i agulla. El cinc de nou amb folre aquest cop es queda en intent, i acabem l’actuació descarregant el dos de vuit i el tres de nou folrats.

Per sant Miquel anem a Lleida, a fer castells davant la Paeria (l’Ajuntament). Hi fem el dos de vuit amb folre, el quatre de vuit amb l’agulla i el tres de vuit, completant l’actuació amb el pilar de set amb folre descarregat.

A mig octubre en n’anem a Mallorca, a la diada dels Castellers de Mallorca. Fem el segon tres de nou amb folre de la Colla més enllà de la Catalunya estricta. Aquest tres va acompanyat del quatre de vuit amb l’agulla i el dos de vuit amb folre, i un pilar de sis descarregat.

A Girona carreguem el tercer quatre de nou amb folre i agulla, i continua sense descarregar-se. Carreguem també el pilar de vuit amb folre i manilles, i el tres de nou folrat es queda en intent.

Després d’algunes actuacions descarregant castells de vuit i de nou, recuperant embranzida després de l’actuació de Girona, arriba la diada de la Colla. I descarreguem, altre cop, el tres de deu amb folre i manilles. Tot i la eufòria, només podem carregar al segon intent el quatre de nou amb folre i agulla. El dos de vuit i el pilar de set, els dos amb folre, tanquen la temporada.

Pel que fa al resum de l’any, s’han fet 39 actuacions, vuit a Terrassa i 31 a fora.

I pel que fa a castells, destacar altre cop el tres de deu amb folre i manilles descarregat, i un intent de quatre de nou (sense folre). També s’han fet els següents castells: un cinc de nou amb folre descarregat més un intent, quatre quatres de nou amb folre i agulla carregats, més un intent, dos dosos de nou amb folre i manilles descarregats, un pilar de vuit amb folre i manilles carregat, nou tresos de nou amb folre descarregats més un de carregat i un intent, tres quatres de nou amb folre descarregats, sis cincs de vuit descarregats i un de carregat, nou quatres de vuit amb l’agulla descarregats i dos de carregats, nou pilars de set amb folre descarregats més un de carregat, tretze dosos de vuit amb folre descarregats, tretze tresos de vuit descarregats i fins a catorze pilars de sis descarregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

Aquest és un any destacat pel que fa a sortides, tant als Països Catalans com a l’estranger. Hem actuat a Algemesí (amb castells de vuit) i a Mallorca ( amb el segon tres de nou amb folre de la Colla escampat pels Països Catalans), i a l’estiu es fa una tournée per alguns pobles del sud – Alcalá la Real, Priego- de la mà de Ajuntament de Terrassa. Hi fem castells de set.

Una altra actuació especial és la que fem a Badalona, en un partit del DKV Joventut (la Penya).

El mes d’agost mor a l’Escala en Roger Lecina mentre practicava immersió a pulmó lliure.

El món casteller arriba a les 63 colles, segons el rànquing publicat a la web de la colla Joves de Tarragona. És any de concurs. Com sempre la Colla no hi participa. El concurs el guanya la colla dels Castellers de Vilafranca, amb el quatre de nou amb folre i agulla, el cinc de nou amb folre i el tres de deu amb folre i manilles carregat. La colla Vella dels Xiquets de Valls manté l’emoció fins al final, amb un agosarat i inesperat intent de dos de nou amb folre (sense manilles) en la cinquena ronda.

L'EQUIP RESPONSABLE

La Colla la presideix en Pere Tiana (Ogrito) i el Cap de Colla és en Ignasi (Nani) Matas.

Amb el patrocini de: