Història – Any 1999

HISTÒRIA DE L'ANY

En Jordi Pujol torna a guanyar les eleccions al parlament de Catalunya, i per tant torna a ser president de la Generalitat.

Es celebren vint anys dels nous ajuntaments democràtics.

El Barça celebra el seu centenari.

S’inaugura el nou Gran Teatre Liceu, construït sobre les cendres i les restes de l’edifici cremat l’any 1994.

Mor en Carles Sabater, cantant de Sau, durant un concert a Vilafranca del Penedès.

En les eleccions municipals, en Roies torna a guanyar, amb majoria absoluta, i així torna a ser elegit alcalde.

La Cobla Ciutat de Terrassa fa vint anys.

El Terrassa FC es converteix en Societat Anònima Esportiva (SAD).

S’inaugura la reforma de la façana i el campanar de la basílica del Sant Esperit.

S’inaugura l’ampliació de Vallparadís, des de l’Horta dels Frares fins el pont del Gall. Inclou el Llac-Piscina, que permet el bany a l’estiu i el passeig en barca a la tardor. També s’inaugura el parc de la Cogullada.

L’Ajuntament aprova el Pla Especial del Golf del RCG El Prat a Torrebonica i can Bonvilar.

L’institut del Teatre estrena noves instal·lacions en l’antic parc de Bombers.

L’Ajuntament de Terrassa compra el cinema Catalunya, situat en ple centre .

LA COLLA I ELS CASTELLS

La temporada comença amb un parell d’actuacions de castells de set de la gamma alta, a Terrassa i Gironella. Els primers castells de vuit els fem poc després a Ca n’Anglada.
Per Sant Jordi, a la Plaça Vella, arriba la primera actuació potent. Fem un intent de cinc de vuit, que cau, per sorpresa, abans de carregar. I en portàvem 51 de seguits descarregats, des de l’any 1994! A continuació fem el dos de set, i la pluja ens fa acabar l’actuació abans d’hora.

A Vilanova, en l’aniversari dels Bordegassos, fem tres i quatre de vuit, acompanyat del dos de set, tot descarregat.

A principis de maig actuem a Lleida, i davant de la Paeria descarreguem el cinc de vuit, el dos de vuit amb folre i el quatre de vuit amb l’agulla. Per acabar l’actuació descarreguem un treballat pilar de sis.

A finals de maig, a Sant Boi repetim actuació, però el pilar del final només el podem carregar. Es clar que és el pilar de set, i no el de sis.

Actuem a Cornellà, per la seva Festa Major, en una actuació que ja comença a ser clàssica. Hi descarreguem el cinc de vuit, el quatre de nou amb folre (el primer castell de nou de l’any) i el quatre de vuit amb l’agulla. Per tancar, carreguem el pilar de sis.

A Barcelona, en el trentè aniversari de la Colla barcelonina, descarreguem el primer tres de nou amb folre de la temporada. Després hem de desmuntar el quatre de nou amb dosos posats, i en la ronda de repetició carreguem el quatre de vuit amb l’agulla. Com a tercer castell descarreguem un quiet cinc de vuit.

Anem a Sant Cugat, on ens han convidat a la Festa Major. Hi descarreguem tots els castells que provem: dos de vuit amb folre, quatre de nou amb folre, quatre de vuit amb agulla i pilar de sis.

Hem arribat a la Festa Major de Terrassa. En l’actuació de diumenge, de sortida carreguem el cinc de nou amb folre. Després de la patacada, descarreguem el tres i el quatre de nou amb folre, i tanquem l’actuació amb el pilar de sis.

Durant el mes de juliol i l’agost fem algunes actuacions amb castells de vuit, i també una mica de vacances. Tornant de vacances, anem a Manresa, on fem un intent desmuntat de dos de nou. Tot seguit però descarreguem el quatre de vuit amb l’agulla, el tres de nou amb folre i el dos de vuit amb folre. Tanquem l’actuació amb el pilar de set descarregat.

I el 30 d’agost Sant Fèlix, a Vilafranca. Fem un intent (el primer) de quatre de nou amb folre i agulla, i després hi fem la fins fa molt poc temps mítica tripleta màgica, que té gust de poc. Per acabar descarreguem el pilar de set amb folre.

Sense gaire repòs toca Sabadell. Descarreguem, així d’entrada, el dos de nou amb folre i manilles. En la segona ronda carreguem el quatre de nou amb folre, i en tercera ronda fem el nostre primer intent de pilar de vuit amb folre i manilles, que es trenca a l’entrada de l’anxaneta. En ronda de repetició fem el tres de vuit, i tanquem amb un parell de pilars de cinc.

A finals de setembre arriba la Festa Major de Barcelona, actuant encara un dia entre setmana. Descarreguem el dos de nou amb folre i manilles de primer castell. A continuació fem el tres i quatre de nou amb folre, i tanquem amb el pilar de sis. Nova actuació amb tres castells de nou, i en van una dotzena ja…!

A principi d’octubre actuació a Reus. L’anticoncurs? El top ten? Concurs encobert? Repetim l’actuació de la Mercè, però el pilar de sis només el podem carregar.

A mig octubre anem a Verdú. Aquest poble té l’especialitat de veure els castells amb l’estructura de nou que fa la Colla. Aquest cop descarreguem el nou de set amb una sola anxaneta. També hem descarregat el dos de set, el tres de vuit i el pilar de sis.

Anem a Mataró, a la diada dels Capgrossos, on entre el tres i el quatre de nou folrats carreguem el primer pilar de vuit amb folre i manilles (o sigui, en la segona ronda i com a castell).

Arriba l’actuació de les Fires de sant Narcís, a Girona. Com a primer castell, descarreguem el cinc de nou amb folre, castell que fins i tot sembla senzill. En la segona ronda intentem un quatre de nou sense folre (l’havíem descarregat fa un any aquí mateix), però aquest cop només el podem carregar, i cau en la sortida de l’acotxadora. Després descarreguem un tres de nou amb folre, i acabem l’actuació amb un pilar de vuit amb folre i manilles que es queda en intent.

I fent algunes actuacions amb castells de vuit i de nou arribem a la nostra Diada. El primer castell és el quatre de nou amb folre i agulla, que es carrega molt justet i amb alguns dubtes a la plaça. Seguidament carreguem el cinc de nou amb folre, i acabem amb un dos de vuit amb folre. Com a comiat descarreguem el pilar de sis.

Fem balanç de l’any. Hem fet un total de 37 actuacions, 9 d’elles a Terrassa, i fins a 26 fora. També hem fet quatre pilars d’aquells dits de “compromís”. Pel que fa als castells, hem carregat un quatre de nou sense folre, hem carregat un quatre de nou amb folre i agulla, a més de fer-ne un altre intent, hem descarregat un cinc de nou amb folre, a més de dos de carregats, tres dosos de nou amb folre i manilles descarregats i un intent, un pilar de vuit amb folre i manilles carregat i dos intents, nou tresos de nou amb folre descarregats, 8 quatres de nou amb folre descarregats i un de carregat, sis pilars de set amb folre descarregats i un de carregat, 11 cincs de vuit descarregats més un intent, nou quatres de vuit amb el pilar descarregats i dos de carregats, vuit dosos de vuit amb folre descarregats i onze pilars de sis descarregats més dos de carregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

El juliol de 1999 es celebra el 20è aniversari de la Colla. Entre d’altres actes, destacats, l’exposició de les vint cadires de la Núria Suàrez (Nunu), la realització d’un pilar de quatre caminat -més de 500m- portant la Flama del Canigó el dia de la revetlla de Sant Joan, concerts de Dusminguet i altres, xerrades, balls …

El món casteller ha arribat a les 59 colles segons recull la pàgina web de la colla Jove de Tarragona.

Al mig de la Plaça Vella s’inaugura una placa en record del tres de deu amb folre i manilles descarregat.

Per primer cop la Colla no participa en la processó de Vilafranca, coses del contracte.

Altre cop la Colla organitza la comparsa oficial del carnestoltes, ja que l’any passat (1998) es va guanyar el primer premi.

L'EQUIP RESPONSABLE

El president de la Colla és l’Enric Cardús.

El cap de colla és en Màrius Boada.

Amb el patrocini de: