Història – Any 1994

HISTÒRIA DE L'ANY

L’any comença amb la revolta zapatista a Chiapas, Mèxic. Comença el mite de l’Exèrcit Zapatista i el subcomandant Marcos.

A Ruanda es produeix una revolta que provoca la mort de centenars de milers de persones.

Es crema el Gran Teatre de Liceu de Barcelona.

Es realitzen importants mobilitzacions al país reclamant destinar el 0,7 dels pressupostos de les administracions a l’ajut a tercers països.

La Companyia Elèctrica Dharma celebra 20 anys de música.

L’any 1994 es recorda a tot Catalunya pels incendis forestals de l’estiu (més de 60.000 hectàrees cremades, 60 d’elles a Terrassa) i les greus inundacions de la tardor.

Terrassa compta amb un nou mitjà de comunicació escrita en català, l’Actualitat de Terrassa. Poc després es convertirà en el 9Nou.

La transformació del centre de Terrassa va avançant. S’inaugura la peatonalització del carrer Cardaire, es remodela el carrer Pare Llaurador, s’obre la plaça de la Torre del Palau i continuen els treballs per fer el pàrquing a Plaça Vella. També s’inauguren les obres de la nova estació de la RENFE, i el soterrament amb una festa sonada. El 13è Festival de Jazz de Terrassa compta amb un nou escenari, la Nova Jazz Cava de Terrassa. Es fa la inauguració oficial de la sala.

L’escola la Roda celebra el seu 25è aniversari.

LA COLLA I ELS CASTELLS

La temporada castellera comença mediatitzats encara pel dos de nou amb folre i manilles, i l’objectiu de millorar els resultats de l’any anterior. A la primera actuació, la de can Palet comencem amb el dos de set descarregat, acompanyat del tres de set per sota i el quatre de set amb l’agulla.

Per primer cop anem a Sant Miquel del Fai, on fem la foto publicitària (un vano -ventall- de cinc) i en l’actuació descarreguem altre cop el dos de set.

Per Sant Jordi, a Terrassa, fem una actuació complerta de castells de vuit: quatre i tres de vuit, i dos de vuit amb folre descarregat al segon intent. L’actuació es fa al Raval, davant l’Ajuntament, per les obres a la Plaça Vella.

A Cornellà, a principis de juny, fem una actuació no gaire lluïda. Tot i començar descarregant el tres de vuit, en segona ronda ens cau el cinc de vuit sense carregar, i tanquem l’actuació amb el dos de set i el cinc de set.

Arriba la Festa Major, i en un dia especialment calorós i sec, descarreguem per primer cop la que s’anomenarà tripleta màgica: quatre i tres de nou amb folre i cinc de vuit. A la plaça hi ha també la colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

La tornada de les vacances ens porta una sortida de dos dies cap als Ports i l’Alt Maestrat. Fem diverses actuacions de castells de set i una visita al país de les faixes.

Abans d’anar a Vilafranca, anem primer al Catllar i després a Manresa, on fem una actuació complerta de castells de vuit: quatre tres i dos de vuit amb folre.

Per Sant Fèlix descarreguem la tripleta màgica, per primer cop en aquesta plaça.

Tot seguit anem a la Festa Major de Sabadell, amb el quatre de nou amb folre com a castell límit. L’acompanyen el dos de vuit amb folre i el cinc de vuit.

Pocs dies després tenim un compromís a la Bisbal del Penedès, que volen veure com sigui una actuació dels Minyons. Tot i no ser la seva festa grossa, descarreguem el dos de vuit folrat, el cinc de vuit i acabem amb el tres de vuit.

A les festes de la Mercè de Barcelona els Minyons assolim un nou repte: fer tres castells de nou folrats en una mateixa actuació. Descarreguem el quatre i el tres de nou, i carreguem el dos de nou amb folre i manilles.

Assistim a la presentació de la colla de Sabadell, on fem el quatre de nou amb folre, a més del dos de vuit amb folre i el tres de vuit. També fem un intent de cinc de vuit, que desmuntem quan es despenja l’acotxadora del tres.

Per la Diada, després de descarregar el quatre de vuit net a l’assaig de divendres, fem un brillant intent de quatre de nou net. El castell cau amb l’acotxador col·locat, i ens quedem a un passet de carregar-lo. Després però encara descarreguem el quatre i el tres de nou amb folre.

A tall de resum. Aquest any hem 43 actuacions, 13 d’elles a Terrassa. Pel que fa als castells, i a més de l’intent del quatre de nou sense folre, hem fet un dos de nou amb folre i manilles carregat, tres tresos de nou amb folre descarregats i un de carregat, sis quatres de nou amb folre descarregats, quatre cincs de vuit descarregats i a més de dos intents, set dosos de vuit amb folre descarregats més un intent desmuntat, 13 tresos de vuit descarregats i 14 quatres de vuit descarregats i un de carregat.

ALTRES FETS REMARCABLES

La Colla signa un conveni amb Sant Miquel del Fai, en una innovadora modalitat de patrocini a la Colla.

La Colla promou i organitza les primeres Jornades sobre Prevenció de Lesions en els Castellers, al CAR de Sant Cugat.

S’organitzen diversos actes per celebrar el quinzè aniversari: un concert amb el grup Follim-Follam, una exposició dels quinze anys d’història de la Colla… fins i tot s’estrena la sardana de Joaquim Soms “Minyons amunt”. La revista Colla fa un número especial, que és també el catàleg de l’exposició.

En Bigas Luna roda la pel·licula “La teta i la Lluna”, on hi participa de manera destacada en Biel Duran. La Colla també participa en el rodatge dels castells, amb dos densos i llargs caps de setmana el mes de març.

La colla Jove dels Xiquets de Tarragona descarrega el seu primer castell de nou per sant Magí.

És any de concurs, que guanya la Vella de Valls.

L'EQUIP RESPONSABLE

El president de la Colla és en Pep Forn. A la Junta hi ha en Pere Moreno, Lluís Llordella, Juli Balsebre, Albert Belil, Xavi Serra, Enric Cardús i Joan Pont.

El nou cap de colla és en Marc Roura i Tiana, i l’equip tècnic és format per
Carles Aranda, Tomàs Pont, Ferran Lis.

Amb el patrocini de: