Història – Any 1987

HISTÒRIA DE L'ANY

Aquest any es celebren altre cop eleccions municipals, i per primera vegada també eleccions al Parlament Europeu. El president rus Gorbatxov ha posat en marxa la “perestroika”, primer pas cap a la democratització de la Unió Soviètica.

La Diputació compra la finca de l’Obac, dins del Parc Natural de Sant Llorenç. Mor el compositor Frederic Mompou. Comença a funcionar l’Orquestra Simfònica del Vallès.

La televisió de Terrassa (TVT) comença les seves emissions. Es presenta el Pla Especial de Vallparadís, Pla que amb els anys donarà lloc a l’actual Parc de Vallparadís.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Les expectatives de l’any 1987 per la colla giren a l’entorn de consolidar els castells de vuit. Somniar en el dos de vuit pel que fa als castells i somniar en el local pel que fa a la vida social. De moment però, continuem assajant al pati de l’Ajuntament.

Aquest any no comencem amb l’actuació de Can Palet. No ens criden, i per tenir alguna actuació ens n’inventem una a finals de març a la Plaça Vella, on fem els primers castells de set. Per sant Jordi, altre cop a la Plaça Vella, més castells de set: tres de set per sota, cinc de set, quatre de set amb el pilar i pilar de cinc.

Després d’algunes actuacions (amb poca gent) i amb castells de sis i/o de set, a principis del mes de juny anem a Montblanc amb l’objectiu de fer els primers castells de vuit. Dos de set, quatre de vuit i tres de vuit, tot descarregat. .Sort que la pluja va impedir la primera actuació, prevista per a mig maig. En l’actuació es posa de manifest la migradesa dels nostres efectius a la pinya per fer castells de vuit. Per primer cop actuem a la Mola, on hi fem el primer castell de set.

Per Sant Pere anem a Reus, on tot i arribar tard (però no tant com l’any anterior) descarreguem altre cop l’actuació clàssica de vuit (tres i quatre de vuit i el dos de set).
Per la Festa Major descarreguem el primer quatre de vuit a la vigília, i el diumenge, desprès de descarregar el tres i el quatre de vuit provem la torre de vuit, que es queda en intent. L’actuació s’acaba amb el dos de set.

Aquest any anem a actuar a Mataró, per les Santes. L’actuació però és molt fluixa, ja que és a finals de juliol -molts de vacances- i en dia feiner! Castells de set senzills i encara sort!. Per quart any consecutiu anem a la plaça vilafranquina, per fer la nostra millor actuació fins llavors: tres de vuit descarregat, primer dos de vuit amb folre carregat i acabem amb un quatre de vuit de circumstàncies només carregat.

A finals de setembre tornem a actuar a les festes de la Mercè, on altre cop podem descarregar la clàssica actuació de castells de vuit. A principis d’octubre les colles de Terrassa organitzem una actuació homenatge a l’Emili Miró, amb la presència de diverses colles per fer un pilar. La pluja però impedeix fer els castells a la plaça, i fem castells de set sota cobert a la Casa de Poble, al carrer Cremat.. Poc després, a Montserrat, descarreguem el quatre de vuit, el cinc de set i carreguem el tres de vuit. Una absència sonada -a causa d’una retenció no desitjada- va impedir fer l’intent de dos de vuit.

Just la setmana abans de la Diada, al barri de Sant Llorenç, fem una actuació que va acabar com el rosari de l’aurora. El primer castell, un intent de dos de set, acaba amb una caiguda i en Lluís Torrus -Lluïset- greument lesionat, i aquí finalitza l’actuació. Per sort, després d’un llarg procés, en Lluïset es va poder recuperar bé. Aquesta caiguda va servir de toc d’atenció per augmentar la cura en el cordó de seguretat abans de fer els diferents castells.

Una setmana després, en la Diada de la Colla, fem història altre vegada, tot descarregant el tres, el dos i el cinc de vuit de forma més que brillant.

Com a resum de l’any, dir que es fan 33 actuacions, 13 a Terrassa i 20 fora de Terrassa. Pel que fa als castells, destacar un cinc de vuit descarregat, un dos de vuit amb folre descarregat, més un de carregat i un intent, 6 tresos de vuit descarregats i un de carregat, nou quatres de vuit descarregats i un de carregat així com nou dosos de set descarregats i un de carregat.

ALTRES FETS REMARCABLES

Comença “Trempera Castellera”, un programa de castells a TV20, avançant-se uns quants anys al boom televisiu casteller. El programa, promogut per la Colla, el presenta, realitza, produeix i tota la resta en Joan Brugués -Bubu-.

A l’abril, en la festa dels 25 anys del club de bàsquet Sant Jordi, l’actuació acaba amb un partit de bàsquet entre minyons i gent del club. Òbviament ens van apallissar. En una memorable excursió, els Minyons actuem al cim de la Mola i després, amb l’ajut de gent del Centre Excursionista 35 minyons escalen la cova del Drac i fan un pilar de cinc a dalt de la cova del Drac, a Sant Llorenç del Munt.

En el barri de la Maurina, als Salesians, els Minyons presenten un audiovisual que serà utilitzat àmpliament com a material de promoció de la Colla.

En la Diada de la Colla, el Sindicat de Baixos dels MDT fa una brillant demostració del seu poder dins de la colla, organitzant i amanint un dinar brillant.

Pel que fa al món casteller, la colla de Vilafranca carrega el tres i el quatre de nou amb folre, i trenca amb l’exclusiva vallenca dels castells de nou. Tot i que ja fa sis anys del primer quatre de nou (1981), només se n’han descarregat dos, un tres i un quatre.

L'EQUIP RESPONSABLE

El cap de colla és en Carles Feiner -Negre-, i l’equip tècnic és format per Joan Brugués -Bubu- i Ferran Lis (secretaria tècnica),Ferran Lis i Màrius Boada (encarregats de canalla), Josep Anton Falcato i Ton Roura (encarregats de tronc) i Artur Moncal i Joan Brugués -Bubu- (encarregats de pinyes).

El president de la Colla és en Joan Alsina -Vampiro-, i el coordinador en Joan Pont. Carme Garriga és la secretària, i en l’equip de secretaria hi ha també Maria Casas, l’Enric Nieto i en Joan Pont, l’equip de relacions públiques es format per en Joan Alsina, en Francesc Lopera, en Pere Sala i en Pere Tiana -Ogrito-, el tresorer és en Lluís Massó, i a Arxiu hi ha Quima Morera.

Amb el patrocini de: