Història – Any 2009

HISTÒRIA DE L'ANY

La crisi econòmica sacseja tot el món.

Més de 200 morts a Itàlia, en un terratrèmol que sacseja l’Aquila.

El Barça guanya sis títols, destacant el triplet: copa, lliga i champions.

Entre promeses i dates límit, el nou model de finançament per Catalunya no s’ha resolt fins entrat el mes de juliol, i encara hi ha pendent la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut.

Es destapen tot de trames de corrupció a Catalunya i a Espanya, des del cas Millet al Pretòria, passant pel cas Gürtel.

Es celebren a diversos municipis, promogudes per vàries entitats, tot de consultes sobre la independència, amb un clar vot favorable.

En un principi d’estiu luctuós, moren diverses personalitats, des de Vicent Ferrer fins a artistes com Farrah Fawcett o Michael Jackson. També mor Baltasar Porcel, mallorquí i escriptor cabdal de la llengua catalana.

El C.F. Terrassa fa suspensió de pagaments i un jutge tria els nous gestors del club.

S’inaugura el conjunt monumental de les Esglésies de sant Pere de Terrassa, anomenat “La Seu d’Ègara”.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Comencem l’any repetint cap de colla i president. En la primera actuació, i en el marc de la Fira Multicultural de Terrassa, descarreguem el primer tres de set amb l’agulla de la colla, juntament amb el quatre de set i el pilar de cinc.

A Vic, pel mercat del Ram, arriba el primer castell de vuit. Descarreguem el quatre de vuit, i també fem el tres de set amb l’agulla i el cinc de set.

Per sant Jordi, a casa, patim el primer entrebanc. Només podem carregar el dos de set. A més, descarreguem el quatre de vuit i el tres de set amb l’agulla.

No és fins a Badalona, a mig maig, que fem (i descarreguem) el primer tres de vuit, juntament amb el quatre de vuit, el cinc de set i el primer pilar de sis de la temporada.

Anem a Akko, Israel, on fem diverses actuacions, amb el cinc de set com a castell destacat. També hi fem diversos castells de set, com el tres i el quatre de set ambdós amb l’agulla. Tots els castells són descarregats.

A Mataró repetim tres i quatre de vuit, acompanyats amb el cinc de set. Per acabar només podem carregar el pilar de sis.

Després de Corpus, a Cornellà fem un intent de quatre amb l’agulla que no podem carregar, i finalment repetim l’actuació de Mataró descarregant, però, el pilar de sis.

Per la festa major de Sant Cugat recuperem el dos de set, que descarreguem amb un pom de dalt molt lleuger i fràgil, però amb molt futur. L’acompanyem amb el tres i quatre de vuit i el pilar de sis.

Arribem a la Festa Major amb sensació que anem al ralentí, i que el procés de canvi i renovació va més lent de l’esperat. Tot i això, les impressions després dels últims assaigs són bones. En l’actuació de vigília descarreguem tres, quatre i cinc de vuit i, per acabar, pilar de sis.

En l’actuació de diumenge descarreguem el tres i el quatre de nou amb folre, carreguem el tres de vuit amb l’agulla i tanquem l’actuació amb un pilar de set descarregat.

A Sitges, carreguem el tres de vuit amb l’agulla, descarreguem el cinc i el quatre de vuit i carreguem el pilar de set amb folre. Aquests resultats no són els millors per anar a Vilafranca.

Per sant Fèlix descarreguem la tripleta màgica, tres i quatre de nou folrats i cinc de vuit.

A Esplugues descarreguem el primer dos de vuit de l’any, juntament amb el cinc de vuit, el tres de vuit i el pilar de sis.

Per la Mercè, a Barcelona, descarreguem tres i quatre de nou folrats, acompanyats del dos de vuit i el pilar de sis.

A Reus descarreguem el tres de nou folrat, el dos de vuit amb folre i el cinc de vuit, i acabem amb el pilar de sis.

Viatgem cap el sud ,a l’Alcúdia, a una trobada de Muixerangues. Com a castell destacat descarreguem el dos de vuit folrat.

A Barcelona, en la Diada dels Castellers de Sants, descarreguem tres de nou amb folre, dos de vuit folrat i cinc de vuit, tancant amb un parell de pilars de cinc.

A Girona recuperem els castells de gamma extra. Descarreguem tres de nou amb folre, dos de nou amb folre i manilles i quatre de nou folrat. Per acabar la brillant actuació descarreguem un sòlid pilar de vuit.

Amb l’eufòria de aquesta actuació, iniciem una tongada d’actuacions pre-diada amb el tres de nou folrat, el dos de vuit amb folre, el cinc de vuit i el pilar de sis: Guissona, Granollers i vigília de la Diada.

El diumenge, per la Diada, fem un intent de tres de deu amb folre i manilles on col·loquem acotxador, un desafortunat intent de dos de nou, i acabem la Diada descarregant la tripleta màgica.

Fem el resum dels castells de l’any. S’han fet 32 actuacions, 8 a Terrassa i 24 a fora, i una més suspesa sencera per la pluja. Les actuacions a Akko s’han comptat com una sola actuació. També s’han fets uns pilars en la festa dels capdidats a Capgròs de l’any. Pel que fa a castells, destaquem un intent de tres de deu amb folre i manilles, un dos de nou amb folre i manilles descarregat més un intent, un pilar de vuit descarregat, onze tresos de nou amb folre descarregats, cinc quatres de nou amb folre descarregats, onze cincs de vuit descarregats, dos tresos de vuit amb l’agulla carregats, un intent de quatre de vuit amb l’agulla, un pilar de set amb folre descarregat i un de carregat, nou dosos de vuit folrats descarregats, onze tresos de vuit descarregats, tretze pilars de sis descarregats, a més de dos carregats i setze quatres de vuit descarregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

A principis de temporada, el representant de la colla deixa la junta de la Coordinadora de colles.

Cal destacar la sortida feta a Akko, Israel, amb el cinc de set com a castell més destacat. Aquesta actuació va portar certa polèmica amb grups pro-palestins de la ciutat, i la inhibició de l’Ajuntament a l’hora de recolzar públicament la Colla.

Per Festa Major en Ramon Codinas és triat Capgròs de l’any, i la seva testa ja acompanya els nans de la ciutat.

En el marc del trentè aniversari de la Colla s’han fet diferents actes:
un pilar de quatre a la Castellassa, un pilar de cinc a la pista del Circ Cric, la col·locació d’una nova placa al carrer Major per recordar el primer tres de deu descarregat de la història, s’inaugura un monòlit al Raval recollint les principals fites assolides en aquesta plaça…

Es celebra un homenatge als caps de colla, als presidents i als minyons amb més de 25 anys a la Colla.

Per la Diada de la Colla posem en marxa una gran moguda per poder tornar a fer el tres de deu, amb un resultat espectacular. Feia molt temps que el pati d’assaig no estava tan ple, i que a la ciutat no es respirava el caliu de les grans ocasions.

Just abans de festa Major ens va deixar en Toni Donaire. A finals d’any moren en Norbert Castanyé -l’Avi-, ex cap de colla, i en Jaume Roura, minyó des dels inicis de la Colla.

L'EQUIP RESPONSABLE

La Colla la segueix presidint en Jaume Roca. En la seva Junta Directiva hi ha en Xavi Solans de vice-president, en Josep Calvo de tresorer, en Xavi Montilla de secretari, en Xavier Lleberia amb les actuacions, en Quim Roman responsable de comunicacions, l’Albert Carrillo amb la CCCC, i en Jordi Burés i en Lluís Ferrer a dinamització i en Josep Forn i Jordi Burés a promoció.

El Cap de Colla és, de nou, en Lluís Mayolas. A l’equip tècnic d’aquest any hi trobem a l’equip de pinyes: Nani Matas, Jordi Florensa, Eloi Perich, Ferran Cazador i David Zambrana; a l’equip de canalla: Caterina Liébanas, Jessica Garcia, Celia Violero, Jessica Delgado, Nandi Baez, Marta Gonzalez, Arnau Miró i Ferran Lis; a l’equip de Promoció: J.A. Falcato, Xavi Vilanova, Marti Costa, Anna Prat, Héctor Castillo, Carla Castella i Mónika Hermannova; i a l’equip de troncs: Lluís Mayolas, Marc Roura i Roger Travesset.

Amb el patrocini de: