Història – Any 2017

HISTÒRIA DE L'ANY

Donald Trump pren possessió com a president dels USA, enmig de declaracions i actuacions polèmiques. A finals d’any aprova la seva primera gran reforma, la fiscal. Emmanuel Macron i el moviment En Marche! arriben el 7 maig 2017 a la presidència de França. Síria continua sent el centre d’un guerra civil amb presència de molts altres actors, des d’Estat Islàmic passant per Turquia, Russia, USA, kurds, Aràbia Saudita…

El 17 d’agost un atemptat de caire gihadista a les Rambles de Barcelona, provoca 15 morts i més de 150 ferits. Després d’un llarg procés cap a la república, amb referèndum reprimit inclòs, l’estat aplica l’article 155, cessa el govern, dissol el parlament i convoca noves eleccions. Aquestes eleccions se celebren amb part del govern en presó preventiva i part a l’exili, acusats de rebel·lió i sedició. Ciutadans guanya les eleccions, però l’independentisme conserva la majoria absoluta.

L’ajuntament opta per la gestió pública de l’aigua, amb la municipalització del servei. Crea una empresa pública per gestionar el servei de l’aigua. A l’octubre plega l’alcalde i cinc regidors. Finament no hi ha canvi i el socialista Alfredo Vega esdevé nou alcalde.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Comencem temporada amb Fira Multicultural (ara fira de la Diversitat cultural), fent els primers castells de set, un tres amb el pilar i un cinc de set.
A la festa Major del barri de can Palet de Terrassa, per sant Josep, descarreguem un altre tres de set amb el pilar, el primer dos de set i el cinc de set.
Sabadell veu el primer tres de vuit de l’any, que descarreguem juntament amb el dos de set i el cinc de set.
A la porta de l’Àngel de Barcelona, en l’actuació de can Jorba, fem la clàssica de castells de vuit, amb el tres i quatre de vuit i dos de set.
A Castelló Empúries descarreguem el quatre de vuit, el tres de set amb el pilar i el cinc de set, abans de ser suspesa per manca d’ambulància.
Per Sant Jordi, en una actuació molt emotiva per la mort sobtada del Negre, descarreguem el tres de vuit per començar, després estrenem el dos de vuit, descarem el quatre de vuit i també fem el primer pilar de sis. La mateixa actuació la repetim a Figueres.
Per la Fira Modernista descarreguem tres castells de la gamma alta de vuit: el primer cinc de vuit de l’any, un nou dos de vuit folrat i un mogut set de vuit. Acabem amb el pilar de sis.
A les Esglésies de sant Pere, en la diada del Patrimoni fem el primer tres de nou, juntament amb el cinc de vuit, i també descarreguem el primer tres de vuit amb el pilar, acabant amb el pilar de sis.
A Berga descarreguem el tres de nou, el cinc de vuit i el dos de vuit i estrenem el pilar de set.
Després de Corpus, a Cornellà, descarreguem un tres de nou, ensopeguem amb el quatre de nou, descarreguem el cinc de vuit i acabem amb un pilar de sis.
En la vigília de Festa Major descarreguem el tres de nou, carreguem el primer cinc de nou i també descarreguem el dos de vuit.
A Terrassa, el diumenge de FM carreguem el nostre tres de deu més matiner, descarreguem el dos de nou i el quatre de nou, i acabem amb el pilar de vuit descarregat.
Per la Verge del Carme, al barri del Serrallo a Tarragona descarreguem un tres de nou, un quatre de vuit i un dos de set. Tanquem actuació amb el pilar de sis.
A Mataró, per les Santes, descarreguem la tripleta màgica i el pilar de sis.
La tornada de vacances es veu afectada per la suspensió general de les activitats festives el cap de setmana del 19 i 20 d’agost a resultes dels atemptats.
Palau-Solità i Plegamans és la primera actuació post-vacances descarreguem el cinc de vuit, el dos de vuit amb folre i el tres de vuit amb el pilar. Per acabar carreguem el pilar de set.
A Sitges descarreguem un tres de nou, un dos de vuit i un quatre de vuit.
A Vilafranca fem un intent de tres de deu i la caiguda condiciona tota l’actuació. Malgrat tot, ens refem i descarreguem dos, tres i quatre de nou, i un pilar de set.
A Sabadell repetim els castells descarregats: tres, dos i quatre de nou, i un pilar de set.
Al parc de les Rieres d’Horta obrim plaça amb el dos de vuit. Descarreguem un tres de nou i ensopeguem amb el quatre de vuit amb el pilar. Acabem amb un quatre de vuit descarregat.
La Mercè tornem a descarregar tres, dos i quatre de nou, juntament amb el pilar de vuit, que només carreguem.
A Reus descarreguem tres i quatre de nou folrats, un dos de vuit i un pilar de sis.
A Sants descarreguem tres, dos i quatre de nou, i acabem descarregant el pilar de set.
Per sant Narcís, a Girona, repetim castells, però finalitzem l’actuació amb el pilar de vuit descarregat.
A la Porxada de Granollers, per la Diada dels Xics. descarreguem el dos de vuit folrat, el tres de nou i el quatre de vuit. Fem un pilar de set per cloure l’actuació.
En l’actuació de vigília de la Diada descarreguem el dos de vuit folrat, el tres de nou i el quatre de vuit. Fem un pilar de sis i acabem amb onze pilars de quatre simultanis.
Diumenge carreguem el tres de deu, descarreguem el dos de nou i el quatre de nou. Per tancar l’actuació descarreguem un vano complert de sis.
Fem el resum dels castells fets durant la temporada. S’han fet 33 actuacions, 10 a Terrassa i 23 a fora. S’ha suspès una actuació per la pluja (la Culturassa, a Terrassa) i una a l’Arboç pels atemptats de Barcelona i Cambrils. A més es van anular dues actuacions a Terrassa previstes pel cap de setmana del 1 d’octubre. Pel que fa a castells, destaquem dos tresos de deu amb folre i manilles carregats i un intent, un cinc de nou carregat, set dosos de nou descarregats, dos pilars de vuit descarregats i un de carregat, vint tresos de nou descarregats, nou quatres de nou descarregats més un intent i un intent desmuntat, vuit cincs de vuit descarregats, catorze dosos de vuit descarregats, un set de vuit descarregat, un tres de vuit amb l’agulla descarregat, set pilars de set descarregats més un de carregat, cinc tresos de vuit descarregats i onze pilars de sis descarregats més un de carregat.
S’han assolit un total de 223 castells, dels quals se n’han descarregat 212 (95,07%) i se n’han carregat 7 (3,14%), s’ha fet 3 intents (1,35%) i s’ha fet 1 intent desmuntat (0,45%).

ALTRES FETS REMARCABLES

El 22 d’abril mor en Carles Feiner, el Negre. Va ser un dels fundadors de la Colla, i també va ser-ne cap de colla i president. L’actuació de sant Jordi està marcada pel dol i l’emoció.
Hi ha una important polèmica sobre cessió de drets imatge, i drets de la propietat intel·lectual, entre la coordinadora i les colles de Vilafranca, la Vella i Minyons.
L’excés de confiança en la seguretat dels castells pot ser la causa de lesions innecessàries segons defensa el metge Jaume Roset.
La nova junta posa sobre la taula el debat del Local, sobre si es prou apte per les necessitats actuals de la Colla o cal canviar.
L’atemptat de Barcelona primer, i tot el procés cap a la república després trasbalsen el món casteller i el seu calendari.
A final d’any mor en Ferran Ventura, baix de primer tres de deu, després d’una llarga malaltia.

L'EQUIP RESPONSABLE

Hi ha nova la junta directiva presidida per Jordi Juanico. L’equip és el següent:
Relacions Institucionals: Pere Tiana, Cesc Poch, Pep Forn, Xavi Lleberia, Síndic de la Colla: Pere Tiana. Internacional: Claudia Alsius, Anna Alsius, Marta Rodríguez, Txell Villacampa. Vicepresident intern: Xavi Bacardit . Local: Jordi Alcaraz, Oscar Gonzalez, Barto Busom. Arxiu: Yolanda Ruiz, Marc Ferrer. Vicepresident extern: Jordi Rodó. Comunicació: Sergi Castells, Júlia Velilla, Aina Turull, Dani Claveria, Dani Ferrà. Campanyes: Alba Lopez, Eudald Santanach, Eduard Gil, Anaïs Cardoso, Jordi Rodó, Marc Moliné, Sergi Castells, Roger Font. Marxandatge: Isolda Sucarrats. Tallers: Mar Alonso, Txell Trasfi, Josep Francesc Pol. Vicepresident de gestió i tresorer: Pol Sarrau. Equip de tresoreria: Josep Francesc Pol, Pol Oliveres. Secretari: Joan Martínez. Equip de Secretaria: Júlia Agulló, Neus Rodó. Assessoria Jurídica: Pol Oliveres. Vicepresident d’Activitats: Jesús Zamorano. Social: Laura Cegri. Logística: Míriam Ferrer.
A la junta tècnica el cap de Colla és Nani Matas, i l’equip és el següent: Cap de Colla i cap de troncs: Nani Matas. Sots Cap de Colla i responsable de torres i pilars: Eloi Perich. Equip de troncs: Eloi Perich, Jordi Florensa, Arnau Boada. Equip de torres i pilars: Xavi Jurado, Txell Trasfi. Cap de pinyes: Miquel “Miki” Jurado. Equip de pinyes: Oriol Argelagós, Dani Claveria, Aleix Calsina, Paco Rodriguez, Bru Vallhonrat, David Oller. Cap de canalla: Oriol Viñas. Equip de canalla: Victor Luna, Txell Trasfi, Eva Cabello, Ferran Matas, Oscar Gonzalez “Huesi”, Aina Turull, Anna Alsius. Coordinador de l’assaig d’aprenentatge: Arnau Boada. Equip d’aprenentatge: Alex Riveiro. Enllaç amb junta: Santi Bordonaba.

Amb el patrocini de: