Història – Any 1993

HISTÒRIA DE L'ANY

Per primer cop els ciutadans negres de Sudàfrica poden votar en unes eleccions. És la derrota definitiva de l’aparheid.

Mor el músic Frank Zappa.

Se celebren eleccions al Congrés dels Diputats de Madrid, eleccions que guanya el PSOE per poc.

Amb un concert al mes de maig s’estrena la nova Jazz Cava de Terrassa, ubicada en les antigues cotxeres de l’Ajuntament.

S’inauguren les obres de la reforma del Passeig, resultat de la implantació de l’aparcament soterrat. Dins el Pla del Centre, comencen els treballs arqueològics a la Plaça Vella, previs a la construcció de l’aparcament soterrat.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Comencem la temporada amb una actuació passada per aigua, a l’escola Sant Llorenç de Terrassa. En l’actuació fem castells de sis.

Per Sant Jordi fem la primera actuació amb el primer quatre de vuit de l’any, seguit d’un dos de set només carregat i un cinc de set.

A Vilanova, en l’aniversari dels Bordegassos, repetim quatre de vuit i cinc de set, acompanyat del quatre de set amb l’agulla.

Els dies 1 i 2 actuem a l’illa de Mallorca, convidats (contractats) per la cadena hotelera Rius. Fem diverses actuacions, amb castells de sis i set pisos. A destacar l’actuació feta al monestir de Lluc.

A principis de juny anem a la Festa Major de Cornellà, on descarreguem la clàssica actuació de castells de vuit. I a finals de juny, actuació a la Festa Major de Reus. Allí, la “clàssica” apuja el nivell, i intentem els dos de vuit amb folre. L’anxaneta i l’acotxador es despengen i cauen. La colla compta el castell com a carregat, tot i que algunes estadístiques el consideren ”descarregat amb despenjament de dos castellers” -segons una de les bases del concurs-.

Els primers dies de juliol coincideixen amb la Festa Major de la nostra ciutat, on per primera vegada i descarreguem un castell de nou, és el primer quatre de nou folrat de l’any. A més, fem el dos de vuit amb folre i el tres de vuit. D’aquesta actuació, també val la pena esmentar el cinc de vuit de la colla Joves de Valls.

Tanquem la primera part de la temporada amb l’actuació dels Monjos, on hi anem per primer cop. Fem l’actuació clàssica de castells de vuit.

Tornant de vacances repetim actuació a Igualada, tot preparant-nos per la cita de Sant Fèlix. A Vilafranca descarreguem el quatre de nou amb folre, fem un intent de tres de nou amb folre (cau amb l’aixecador posat) i acabem amb el cinc de vuit carregat i el tres de vuit també carregat. A la plaça, per primer cop, s’han vist tres quatres de nou folrats (Vella, Vilafranca i Minyons).

A Sabadell recuperem l’actuació clàssica de vuit, apujada, ja que descarreguem, aquest cop sí, el dos de vuit folrat, a més del tres i quatre de vuit.

El dia de la Mercè actuem a Barcelona. La presència dels reietons espanyols fan que el cercavila des de la basílica de la Mercè sigui una mena de desfilada policial. Ja a plaça, descarreguem el dos de vuit folrat, el cinc i el tres de vuit. En aquesta actuació, la colla barcelonina carrega el seu primer tres de vuit.

En la segona trobada del Vallès, a Mollet, carreguem el nostre primer tres de nou amb folre de l’any, acompanyats del dos de vuit amb folre i el quatre de vuit.

Després d’algunes actuacions més de castells de vuit, arriba la Diada de la Colla. Ja fa dies que fem proves i assajos del dos de nou, i hi ha molta expectació. Iniciem l’actuació descarregant el tres de nou amb folre, i en segona ronda tirem el dos de nou amb folre i manilles, castell que carreguem “in extremis” per primer cop en la història de la Colla i dels castells. Tanquem l’actuació amb el quatre de vuit i el pilar de cinc.

A tall de resum cal dir que aquest any es fan 38 actuacions, 13 a Terrassa i 25
fora de Terrassa. En aquestes actuacions els castells més destacats són un dos de nou amb folre i manilles carregat, un tres de nou amb folre descarregat, un de carregat i un intent, dos quatres de nou amb folre descarregats, un cinc de vuit descarregat i un de carregat, sis dosos de vuit amb folre descarregats, i un de carregat, onze tresos de vuit descarregats més un de carregat, i fins a 17 quatres de vuit descarregats.

ALTRES FETS REMARCABLES

l mes de febrer mor Emili Miró, fundador dels Castellers de Terrassa i conegut patriarca i lletraferit casteller. Havia estat el primer president de la Colla (veure any 1979). El mes d’octubre es fan diversos actes d’homenatge, entre ells una actuació castellera. També se li lliura, a títol pòstum, la Medalla de la Ciutat.

La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a les quatre colles de nou: Colla Joves i Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i Colla Minyons de Terrassa. El presi, en Pep Forn, recull la placa.

Apareix una revista gratuïta dedicada als castells, dirigida pel periodista Eloi Roca. La revista és diu “Terços amunt”.

Per la festa del local celebrem els cinc anys de la seu dels Minyons a la casa Bosch del carrer Teatre. La vigília de la diada de la Colla s’inaugura la restauració de la façana de la casa Jacint Bosch, seu de la colla. LA revista Colla n. 56 dedica part del número a la casa i la restauració.

El primer dos de nou amb folre i manilles genera una onada de popularitat mediàtica brutal, que ningú havia intuit o previst . Televisions, ràdio, premsa, posters, adhesius, i mil elements de promoció dels castells i del dos de nou.

L'EQUIP RESPONSABLE

En Pep Forn és el president de la Junta Directiva, on hi partipen en Pere Moreno, en Juli Balsebre, en Joan Alsina, Carles Feiner, Lluís Llordella, Albert Belil, Nati Pons i Joan Pont, a més d’un grapat de col·laboradors.

En Màrius Boada fa de cap de colla. L’acompanyen en “Nani” Matas, en Josep Anton Falcato, en Carles Aranda (Litus), en Tomàs Pont, na Mireia Comas i na Mercè Serra.

Amb el patrocini de: