Història – Any 1988

HISTÒRIA DE L'ANY

Se celebren eleccions al Parlament de Catalunya. A Terrassa CiU guanyà per només 800 vots.

S’inicia l’enderroc de l’edifici de l’Estació del tren de Baix, coneguda com l’estació dels Catalans. Es tanca definitivament el vell Escorxador, situat on ara hi ha l’estació d’autobusos de la Rambleta. Es construeix el polígon industrial dels Bellots.

En la nova ordenació comarcal feta i aprovada l’any 1987, Terrassa només és co-capital de comarca. S’inicia una important campanya reivindicant la comarca pròpia de Terrassa.

El 14 de desembre es celebra la primera vaga general contra el govern socialista.

LA COLLA I ELS CASTELLS

El principi de temporada és fluixet, tant en actuacions com en nivell de castells. No és fins per Sant Jordi que fem la primera actuació amb castells de vuit, a Terrassa. Descarreguem el quatre de vuit, juntament amb el dos de set i el cinc de set. Uns dies després en una altra actuació -en una plaça habitual- descarreguem el tres de vuit a Vilanova, en l’aniversari dels Bordegassos, L’actuació completa correspon a l’anomenada clàssica actuació de castells de vuit. A mitjans de maig repetim la mateixa actuació a Montblanc, i altre vegada, com l’any anterior, després anem de costellada, que podem disfrutar tot i acabar en pluja.

Després d’algunes actuacions amb castells petits, a mitjans de juny anem a la Barceloneta, a participar en l’aniversari de la Castellers dels Barcelona. Per tercera vegada aquest any, descarreguem el tres i el quatre de vuit, juntament amb el dos de set. L’endemà, al barri de la Maurina, davant l’altra colla local, tornem a fer el quatre de vuit, juntament amb el dos i el cinc de set.

Per sant Pere, a Reus, aconseguim pujar el nivell, i carreguem el primer dos de vuit amb folre de l’any. A més, descarreguem el quatre de vuit, i tanquem l’actuació amb un quatre de set amb l’agulla, degut a les baixes de la caiguda del dos.

Per la Festa Major de Terrassa, el nostre principal objectiu és el cinc de vuit. En l’actuació de vigília fem el quatre de vuit, i l’endemà a més de descarregar el tres i el quatre de vuit, carreguem el cinc de vuit.

Després d’un juliol amb molt poques actuacions, actuem al Catllar i a l’Arboç, fent castells de vuit, per anar preparant l’actuació de Vilafranca. Actuació -la de Vilafranca- que acaba amb certa decepció: Intent de cinc de vuit, i tres i quatre de vuit descarregats. Per primera vegada, no superem l’actuació de l’any anterior.

Tot seguit anem a Sabadell, per la seva Festa Major. Una actuació tot sols, que comença amb el dos de sis i acaba amb el carro gros, amb una magnifica participació en la pinya de la gent de Sabadell. Acabem amb el pilar al balcó, tot i no ser el balcó de la nostra ciutat. -perquè després parlin de rivalitats…-

Després de diverses actuacions, ens toca anar a Barcelona per les festes de la Mercè, on compartim plaça amb les colles de Barcelona i de Vilafranca. Per fí descarreguem el dos de vuit folrat, i el tres de vuit, i carreguem el nostre primer pilar de sis. La colla de Barcelona torna a descarregar el quatre de vuit després d’uns anys de sequera. Durant el mes d’octubre fem unes quantes actuacions, amb alguns quatres i tresos de vuit, tot buscant el millor nivell per l’actuació de la Diada.

A la diada de la Colla carreguem el primer castell de nou de la Colla, el tres de nou amb folre. En la mateixa actuació descarreguem el quatre de vuit, i el dos queda en intent.

Com a resum de l’any, fem 36 actuacions, de les quals només 11 són a Terrassa, i fins a 25 fora de Terrassa. A destacar l’actuació a la festa major de Sabadell, inici d’una presència que s’ha anat consolidant al llarg dels anys. Un tres de nou amb folre carregat, un cinc de vuit carregat i un intent, un dos de vuit amb folre descarregat, un de carregat i un intent, un pilar de sis carregat, onze tresos de vuit tots descarregats, i fins a 16 quatres de vuit descarregats més un de carregat, formen el balanç dels castells més importants de l’any.

ALTRES FETS REMARCABLES

La Colla organitza la comparsa oficial del Carnestoltes. El cavaller Guerrer Bernat del Carall Trempat, amb cavall i artilleria, i la colla ben disfressada va complir amb nota la tasca encomanada.

En l’actuació de Vilafranca els Minyons fan el seu 50è quatre de vuit.

Per fí, després d’anys d’anar-hi al darrera, la Colla compra el que serà, a partir d’ara, el local. La casa Bosch, edifici protegit pel catàleg municipal, passa a ser propietat de la Colla. La casa té un pati que permet l’assaig dels castells, a l’aire lliure. També té dos llogaters, una impremta i una escola, cosa que fa molt més barata la compra però ens farà treballar molt per poder utilitzar tot l’espai adquirit. A l’octubre es fa l’actuació – festa – inauguració del local, amb nou pilars de quatre simultanis (pels nou anys de la colla).

Aquest any, per la Festa Major hi ha colla convidada, la colla Joves dels Xiquets de Valls, que va descarregar tres, quatre i dos de vuit.

En la festa de la Diada, un cabaret -El Minyolino- en descobreix les capacitats artístiques de molt minyons que fins llavors les havien amagat.

Es publica al DdT un manifest per las unitat de les colles terrasssenques, manifest promogut per alguns reconeguts castellers de la ciutat, manifest que no va triomfar.
Aquest torna a ser any de concurs, que guanya la Joves de Valls, amb el tres i el quatre de nou amb folre tots dos només carregats.

Es crea la coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. En Joan Alsina -Vampiro- n’és elegit president.

L'EQUIP RESPONSABLE

El cap de colla és en Carles Feiner -Negre-, i en l’equip tècnic hi participen Ferran Lis, Màrius Boada, Josep Anton Falcato, Nuri Serra, Carles Pino, Cèsar Comes i Francesc Puig.

El president de la Colla és en Joan Alsina -Vampiro-, i el coordinador en Joan Pont. Carme Garriga és la secretària, i en Josep Ma Comas el tresorer. Hi ha diverses vocalies: a l’Arxiu en Francesc Lopera, a Material l’Enric Nieto, a Relacions Públiques en Joan Alsina, a Promoció i Ciutat en Rafael Guardia, a Portaveu i Premsa en Pere Tiana -Ogrito-, a 10è Aniversari en Pere Moreno, i a Local en Joan Pont.

Amb el patrocini de: