Història – Any 2016

HISTÒRIA DE L'ANY

El Regne Unit aprova, el 23 de juny, per referèndum (52%) deixar la Unió Europea. Això obre tot d’incerteses a Europa. Continuen els atemptats terroristes inspirats per l’organització Estat Islàmic: París, Brussel·les, Orlando, Bangladesh, Istanbul, Bagdad, Niça, Munic, Kabul, Berlin… Finalment sembla que entre el dictador Bashar al-Assad i el govern rus estan guanyant la guerra civil siriana. A final d’any conquereixen la ciutat d’Alep, emblema dels rebels sirians. Bob Dylan és el nou premi Nobel de Literatura. Com era d’esperar no va a recollir el premi.

Després de quasi un any i dues eleccions, Rajoy torna a ser president de govern. En Carles Puigdemont és investit president de la Generalitat pels pèls, Al setembre supera una moció de confiança, i a final d’any en una nova cimera de Pacte pel Dret a Decidir es torna a parla de referèndum.

La fi de la concessió del servei de l’abastament de l’aigua a Terrassa és converteix en una guerra amb l’actual concessionària, que no vol perdre privilegis i posa tots els pals a les rodes que pot.
L’elecció del nou Síndic Municipal de Greuges mitjançant un procés participatiu s’acaba com el rosari de l’aurora, enmig d’irregularitats i un presumpte frau en el vot electrònic. Finament l’Ajuntament suspèn el procés i la plaça queda vacant.

LA COLLA I ELS CASTELLS

Amb un nou cap de colla, iniciem temporada a Barcelona, actuant davant la casa Batlló per l’Agència Catalana de Turisme. És una actuació a principis de febrer on fem castells de set.
A principis de març, a Ullastrell també fem castells de set, i aquesta és pot considerar la primera actuació “ordinària” de la temporada. A la plaça de la Concòrdia de Barcelona estrenen el dos de set i també el primer castell de vuit, un quatre, acompanyat del set de set.
A Castelló d’Empúries descarreguem dos de set, tres i quatre de vuit, l’anomenada clàssica de vuit.
Al Portal de l’Àngel, en l’actuació de Can Jorba obrim descarregant el tres de vuit, fem el primer dos de vuit folrat de l’any, acabem els castells amb el quatre de vuit. Per acabar descarreguem el pilar de sis.
Per Sant Jordi, a Terrassa descarreguem el primer cinc de vuit de l’any, un primerenc tres de nou i el dos de vuit, i ho rematem amb el pilar de sis.
Per la Fira Modernista, a Terrassa, descarreguem el cinc de vuit, el dos de vuit i el set de vuit així com el pilar de sis.
A Valls, per la Diada de sant Isidre tornem a descarregar el tres de nou i el cinc de vuit i estrenem el quatre de vuit amb el pilar. També descarreguem el pilar de sis.
Per la Diada del Patrimoni tornem a descarregar el tres de nou, hi afegim el primer quatre de nou de l’any i també descarreguem el cinc de vuit i el pilar de sis.
A la plaça Sant Jaume, en l’aniversari dels Castellers de Barcelona, descarreguem tres de nou i carreguem el quatre de nou. Acabem amb el cinc de set.
A Ordino (Andorra) participem en la diada dels Pirineus i hi descarreguem el dos de vuit, acompanyat de el tres i el quatre de vuit, i acabem amb el pilar de sis. A Barcelona, a la plaça del Rei i repetim l’actuació.
La vigília de Festa Major descarreguem el dos de vuit, el quatre de nou i el tres de vuit, a més del pilar de sis.
El diumenge carreguem el dos de nou (cau quan han sortit dosos), tornem a descarregar el quatre de nou i també el tres de nou. Per acabar carreguem el pilar de set.
Per les Santes, a Mataró, descarreguem el dos de nou amb folre i manilles, continuem amb el primer nou de vuit i després el quatre de nou. Per acabar descarreguem el pilar de sis.
Tornem de vacances i a l’Arboç descarreguem el dos de vuit, el tres de nou i el cinc de vuit, arrodonint l’actuació descarregant el pilar de sis. Repetim actuació a Sitges.
Per Sant Fèlix carreguem el tres de deu i tot seguit descarreguem cinc de nou. També descarreguem el dos de nou i acabem amb el pilar de set.
Per la Festa Major de Sabadell fem el tres de nou, el nou de vuit i el quatre de nou, tot descarregat. Per acabar també descarreguem el pilar de sis.
Per la Mercè, a Barcelona, descarreguem el tres de deu i el cinc de nou. També descarreguem el dos de nou i acabem amb el pilar de set.
A Caldes fem el tres de nou, el cinc de vuit i descarreguem el primer tres de vuit amb el pilar de la temporada, acabem amb el pilar de set.
A la diada dels borinots, a Sants, descarreguem dos de nou, cinc de nou i quatre de nou i el pilar de vuit emmanillat.
A Singapur fem cinc actuacions amb castells de set i de vuit. L’actuació més destacada és la clàssica de vuit.
Per Sant Narcís, a Girona, després de carregar el tres de deu, descarreguem per primer cop el tres de nou amb folre i pilar. També descarreguem el cinc de nou i la cirereta és un preciós pilar de vuit.
A Granollers descarreguem tres, dos i quatre de nou, per acabar descarreguem el pilar de set.
La vigília de la Diada descarreguem la tripleta màgica i el pilar de set. Per acabar fem dotze pilars de quatre.
Diumenge descarreguem tres i quatre de deu. Després d’un intent de dos de vuit sense folre, descarreguem el tres de nou amb el pilar i el pilar de vuit.

Fem el resum dels castells fets durant l’any. S’han fet 41 actuacions, 9 a Terrassa i 32 a fora. Pel que fa a castells, destaquem un quatre de deu amb folre i manilles descarregat, dos tresos de deu amb folre i manilles descarregats i dos més carregats, quatre cincs de nou descarregats, un intent de dos de vuit sense folre, dos tresos de nou amb el pilar descarregats, cinc dosos de nou descarregats i un carregat, tres pilars de vuit descarregats, setze tresos de nou descarregats, nou quatres de nou descarregats i un de carregat, tres nous de vuit descarregats, dotze cincs de vuit descarregats, dos quatres de vuit amb l’agulla descarregats, un tres de vuit amb l’agulla descarregat, onze dosos de vuit descarregats, un set de vuit descarregat, deu tresos de vuit descarregats, vuit pilars de set descarregats i un de carregat i onze pilars de sis descarregats .
S’han assolit un total de 264 castells, dels quals se n’han descarregat 258 (97,73%) i se n’han carregat 5 (1,89%) i s’ha fet 1 intent (0,38%).

ALTRES FETS REMARCABLES

La Xarxa de televisions locals promou una actuació de nivell amb les colles punteres, prevista amb continuïtat pels propers anys. Mentre la proposta és aturada sobre la taula, la Xarxa crea un canal de pagament amb el reclam dels castells.
Els castellers de Vilafranca tornen a guanyar el concurs, i els castellers de Hangzhou queden desens.
Anem a Singapur convidats per l’Agencia Catalana de Turisme, hi fem cinc actuacions per promocionar el país en el mercat turístic asiàtic.
Ja fa 10 anys de la introducció del casc en els castells, que ha portat un descens dràstic de les lesions de la canalla. El minyó i metge Jaume Roset va ser-ne un dels impulsors i dissenyadors.

L'EQUIP RESPONSABLE

A la junta directiva la Presidència torna a ser per a Cesc Poch i Ros. L’equip és el següent: Vicepresidents: Jordi Alcaraz i Jordi Rodó Morera. Secretària: Clàudia Alsius. Responsable àrea econòmica i tresorer: Roger Tutussaus. Síndic de la Colla: Pep Forn. Representant CCCC: Pere Tiana. Caps d’àrea: Sergi Castells, Jessica Delgado, Eutimi Salabert, Agustí Díaz Cano, Xavier Lleberia, Jordi Burés, Maria Sànchez Canaleta, Marta Rodríguez. Vocals: Yolanda Ruiz, Òscar Gonzàlez, Pol Sarrau, Joan Martínez Arissó, Sílvia Valdívia, Sònia jiménez, David Velasco, Griselda Torrents, Marc Casanovas, Bru Vallhonrat, Bru Busom, Alba López, Joan Francesc Pol Risso, Cristina Abellan, Carlos Morón, Gabriel Capó, Marcos Ameijeiras, Mari Carmen Pérez, Maite Cozas.
A la junta tècnica el cap de Colla és Albert Pérez i l’equip són: Sots cap de Colla: Nani Matas. Cap de troncs: Nani Matas Equip de troncs: Albert P érez, Rubèn Barba i Bru Busom. Cap de pinyes: Tomàs Pont Equip de pinyes: Oriol Argelagós, Xavi Florensa, Pau Romero, Dani Claveria i Marc Casanovas. Cap de canalla: Marina Boada Equip de canalla: Adrià Mas, Mireia Lázaro, Maria Feiner, Farners Massallé, Carla Carreras, Paula Cairó, Oriol Viñas, Xavi Vilanova i Òscar González. Comunicació amb la Junta Administrativa: Albert Carrillo.

Amb el patrocini de: