Revista Castells: “La segona etapa de Pérez als Minyons”.

Revista Castells: “La segona etapa de Pérez als Minyons”.

albert-perez

(Article de la Jordina Armilla per a la Revista Castells).

Els Minyons de Terrassa han començat la temporada amb bon ritme, similar als primers compassos de l’any passat. El passat cap de setmana van signar la clàssica de 8 a Castelló d’Empúries i aquest diumenge participen a la diada de Can Jorba, amb els Casellers de Barcelona i els Castellers de Sabadell.

Albert Pérez enceta la segona etapa com a cap de colla dels Minyons, un fet recorrent a casa dels malves (són diversos els caps que han repetit mandat en anys posteriors). Pérez va ser el cap de la temporada 2012, en un moment ben diferent a l’actual, una temporada que va començar molt bé per als malves amb el 2de9 amb folre i manilles descarregat a la seva Festa Major, però que tindria aquest castell com a sostre. El van intentar de nou per Sant Fèlix, el van completar a la Mercè i Sant Narcís i el van coronar a la seva diada. També van provar el 5de9 amb folre per Sant Narcís i el 3de10 amb folre i manilles a la seva diada. Però en els castells, una temporada pot canviar molt les coses. Els Minyons venien d’un 2011 que havia estat encara més escadusser en la gamma extra: tres 2de9fm (un d’ells coronat) i un pilar de 8fm carregat. El 2013 van saldar l’any amb un 2de9fm coronat i, sobretot ,el 5de9f carregat. A continuació, amb Guillem Comas, van encetar un nou cicle d’èxits, que els portaria a descarregar de nou el 3de10fm el 2014, ampliar la gamma i dibuixar un històric 2015, amb cinc castells de 10, inclòs el 4de10fm, tots descarregats. Ara, els Minyons estan immersos en el cicle virtuós, ben diferent de quan Pérez va accedir al càrrec en la seva primera etapa.

Agafar la colla en el seu millor moment té pro i contres. I d’això n’és conscient la nova tècnica encapçalada pel tàndem format per Albert Pérez i Nani Matas. El cap de colla subratlla cert que la colla està en el seu millor moment i ho prefereix així: “és evident que això afegeix certa pressió, però tots som molt conscients que cada any és un món”. En aquest sentit, Pérez apunta que hauran de treballar dur des del principi i que tot estar per fer: “tenim molta feina, molts reptes, molts objectius… comencem a treballar i veurem on arribem”.

Per a Pérez el 2016 està funcionant bé: “tardes uns dies en agafar el ritme, però amb l’experiència de l’última vegada i amb l’ajuda de la Tècnica, et poses a to ràpidament”. El cap de colla dels malves reconeix que li va costar molt prendre la decisió, “però vam aconseguir muntar un equip tècnic potent i competent i això em va fer donar el pas definitiu”.

El 4de10 amb folre i manilles descarregat pels terrassencs el passat 22 de novembre ha marcat un nou sostre al món casteller. El nou cap de colla el té en ment, però de moment no li posa data: “no me’l plantejo en el temps, és evident que és un castell que treballarem i ja veurem si el podem tornar a portar a plaça”. Per a Pérez, prudent, és d’hora anunciar objectius de temporada.

Un altre dels reptes és el 3de10fm, castell que els Minyons han dominat com mai no s’havia vist abans, però que al cap de colla no l’obsessiona. Els primers compassos de temporada han servir per treballar l’estructura del 3de9f amb dos canvis de tronc forçats per baixes d’aquesta temporada (al quart i el quint). La resta, es manté de l’any passat. El rendiment en el 3de9 amb folre i la resposta de la massa social serà el que acabarà marcant el camí. El dirigent malva pensa que tots els anys són una combinació de continuïtat i renovació, i ressalta que recullen una bona herència, tot i apuntar que “intentarem mantenir i aprofitar tota aquesta feina, però per les baixes i també perquè és l’obligació de qualsevol Tècnica, hem de treballar en la renovació de moltes posicions”.

Una altra qüestió amb la que s’hauran d’enfrontar és amb el viatge a Singapur, en ple mes d’octubre (del 17 al 23) i de quina manera pot condicionar el full de ruta. Anar a l’altra punta del món resulta estimulant per a qualsevol colla, però a les portes de Sant Narcís i a un mes de la Diada genera interrogants. Per a Pérez “no és la setmana ideal per marxar tan lluny, però esperem que afecti el menys possible. Intentarem arribar ben preparats per no deixar els deures per l’última setmana”. Fer de cap de colla és tot un repte; repetir i fer-ho amb els condicionats de rebre la colla a dalt de tot, amb renovacions obligades i afrontar un viatge transcontinental és el gran repte de la temporada que inicia la segona etapa d’Albert Pérez.