Bons minyons: Xavi Jurado.

Bons minyons: Xavi Jurado.

WP_000875

El Xavi Jurado és un jove de 21 anys que en porta quinze a la colla. Va arribar l’any 1999, després que els Minyons excel·lissin l’any anterior descarregant els sostres castellers que encara avui no s’han superat, el 4d9 i el 3d10fm. Ell també ha tocat el cel amb els Minyons, però diu que encara té molts reptes per endavant. El Xavi comparteix l’afició pels castells amb la seva família, ja que a la colla també hi té als pares, la germana i la neboda.

Per què i gràcies a qui vas entrar a la colla? Què destacaries dels Minyons?

De nen jo era un entusiasta dels castells. La meva mare em portava a veure les actuacions que es feien a Terrassa i jo al·lucinava veient com nens de la meva edat s’enfilaven tan amunt. Des de petit sempre he pujat a tot arreu: arbres, faroles, bastides o qualsevol cosa que es pogués grimpar. Allà on anava, algú em cridava l’atenció per aquest motiu, a l’escola, a l’esplai o veient algun espectacle des del millor lloc…

Quan vaig descobrir els castells va ser una revelació. Fent castells podia pujar molt amunt, més amunt que cap altre vegada i amb l’avantatge que seria el nen més “guai” de l’escola.

Quines posicions ocupes als castells?

He passat per moltes posicions començant per dalt i acabant a baix.

De nen vaig començar d’acotxador fent grans castells com el 2d9fm i el 5d9f, després d’enxaneta on vaig descarregar el castell que més m’ha omplert, el 4d9net, i carregar el castell que més m’ha posat a prova, el pilar de 8. De dosos on he provat molts gamma extra i tota la gamma de 9: 5d9f, 2d9fm, 3d10fm… també he fet de sisè, de quint, que és on acostumo a treballar ara, de terç…, però quan dic que també he estat a baix no parlo de fer de quart, parlo d’altres llocs com de crossa del pilar de 8 o als primers cordons de la soca.

Després d’aquesta enumeració de posicions he de dir que no tinc cap posició preferent i que no m’agradaria renunciar a cap, perquè quan vaig fer de crossa al segon pilar de 8 descarregat i vam aconseguir que el Cardús (el baix) no es quedés de genolls, i a dalt van poder pujar i baixar amb èxit va ser un “momentàs”!!!!.

Has col·laborat amb la colla en algun altre àmbit més enllà de la posició als castells?

He estat treballant amb la tècnica alguna vegada com a tècnic de canalla.

El fet de portar tants anys i haver estat un dels nens que pujava, em dona la capacitat de posar el meu gra de sorra per fer que la colla segueixi creixent. És la meva forma d’agrair a tots els tècnics que van tenir la paciència de perfilar-me i ensenyar-me la tècnica per ser el casteller que sóc ara.

Però no només he col·laborat en aquest aspecte. Sempre que puc ajudo amb les mogudes que organitza la colla, i això es una cosa que està a l’abast de tots.

Quin és el teu castell (estructura) preferit? Quin t’agradaria que assolís enguany la colla?

Hi ha un munt de castells preferits per a mi, a tots els gamma extra els tinc una estima especial, però sense dubte, els castells que més m’ha agradat realitzar són: 2d9fm, 4d9net, i en especial el pilar de 8.

Ara, els que més desitjo son el 5d9f i el pilar de 8.

Ens pots explicar alguna anècdota d’algun dels castells en els que has pogut participar?

Tinc bastantes anècdotes. Una vegada fent una torre de nou de dosos amb l’Ona, l’aixecador i l’enxaneta, que eren les bessones (Dolo i Vero), es van despenjar, però nosaltres, que no teníem cap ganes de seguir-les, ens vam quedar allà dalt petrificats veient com les nenes s’estampaven contra les manilles. Em vaig quedar allà bloquejat, l’únic comentari va ser: “Vaja hòstia!!!”; fins que l’Ona em va mirar i em va dir: “Baixem, no?”

Una altre anècdota és la d’un tres de deu inesperat, un any vam decidir portar la nostra joia mes preuada (el 3d10fm) a Sant Felix. Jo no pujava en aquest castell, però l’enxaneta titular no tenia gens clar l’èxit d’aquesta estructura i no va voler pujar (com a bona enxaneta titular va donar aquesta informació just abans de pujar). Jo sabia que els tècnics el voldrien fer igualment, així que vaig creuar els dits i vaig desitjar que fos jo el següent candidat. No sé si vaig ser just el següent candidat o el tercer, però el cas és que va arribar la Cate que era tècnica en aquella època i em va dir: “Vols pujar al tres de deu?”.

En aquella època era petit, però sabia que les oportunitats de fer-lo eren comptades i no podia perdre l’ocasió.

El cas es que quan vaig pujar a la pinya el castell es va enfonsar i jo no vaig poder ni pujar a les manilles, però va ser un moment molt emocionant, un 3d10fm inesperat!

Quina és la teva actuació castellera (plaça-poble) preferida?

Allà on es fan els castells més grans. I la festa més personal, la Diada de la colla. Però sens dubte immediatament darrere hi ha Sant Felix i Girona.

Creus que tornarem aviat a Sant Fèlix?

Estic convençut que l’any que ve tornarem a ser convidats a la plaça més castellera.

Quins són els teus objectius castellers?

 

No són objectius molt concrets. Simplement seguir millorant en l’àmbit casteller, fer créixer la colla tant com pugui i obrir-me sempre a la gent nova que vagi entrant a la colla. No hi ha res com ser minyó.

Estàs a favor o en contra de que els Minyons participem un dia al Concurs de Castells de Tarragona? Per què?

No m’agraden ni les normes ni els punts que valoren els castells, però m’encanta sortir de les places pensant que he fet la millor actuació, i per mi la millor actuació no es pot saber sumant punts, perquè no és el mateix un 4d9fa pels verds que pels minyons.

Resumint, NO AL CONCURS DE TARRAGONA.


Quines altres aficions tens?

 

M’agrada l’esport però sobretot l’adrenalina. El que més m’agrada es fer surf o Snow. També m’agrada anar amb longboard o amb el trike.

 

Tu ets dels Mikropunkys, oi? Quan es va formar aquest grupuscle? Creus que us queda gaire per arribar al nivell dels Kurtits, els Torreons o els Cepitus?

 

El mikros van entrar gràcies al rocòdrom diria. Quan van començar a arribar tenia molta curiositat, eren uns grup de col·legues joves i s’ho sabien passar bé, i ens vam fer amics bastant ràpid. Després de col·legues de cada un el grup va anar creixent fins al nivell actual.

Els kurtits en les seves millor èpoques no podrien fer ombra als Mikros, estem a quasi totes les posicions i som el grup més nombrós de minyons actius. I si et queda cap dubte pregunta a les guineus quin grup té més nivell.

Hi trobes a faltar alguna cosa pel jovent al local? Com ho podem fer perquè vinguin més joves a la colla?

 

Jo crec que al jovent li agrada la festa i el bon ambient de minyons, però el millor que podem oferir és el que som, una colla enorme del nivell més alt que pots trobar.

Una bona manera de fer saber el que podem oferir és seguir fent actuacions de gran nivell a la ciutat, com més millor.